Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

Борисова чака Дянков да остойности медицинските услуги
29 сеп 2010 10:23,
278
Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

Още по темата

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
2
 
! Отговори
До 267 преди 13 години
Голямо браво за така добре написаната Словестна Салата-много акъл е трябвало да се изръси за компота от нищоприказването- евала, аферим, машала, ашкулсум бе Драскачев, продължавай все така да твориш безмислици и ние ще продължаваме да ти се радваме.
264
1
 
0
 
! Отговори
2 преди 13 години
bravo na 267 tova se kazva komentar.
263
2
 
6
 
! Отговори
Ламбо Данаилов преди 13 години
З-з-збогом, Кукумявке...
262
0
 
4
 
! Отговори
informator преди 13 години
"Проф. Анна-Мария Борисова е подала оставка като министър на здравеопазването, а премиерът Бойко Борисов я е приел." Информация от zdrave.net.
261
0
 
0
 
! Отговори
утре до 260 преди 13 години
Кои сте вие?
260
0
 
5
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Що 30 бре - давайте направо на 100 % и се измитайте с цялата си здравна каса - работеща за здравето на 'бедните' ама само *** !
259
1
 
2
 
! Отговори
Ал преди 13 години
Ако това недоразумение / здравния министър / има медицински умения като управленските си, то тогава не пожелавам и на най-големия си враг да попадне в ръцете и като пациент!
258
2
 
8
 
! Отговори
Пичай преди 13 години
Аз с моя 7 годишен трудов стаж съм платил около 4000 - 4500 лв. само за здравни осигуровки. При това положение не разбирам защо миналата година платих 200 лв. на зъболекар (не частен) за две пломби. Не може аз да съм дал няколко хиляди лева на здравната каса и същата тая каса да не ми покрие лечение за 200 лв. Май ще трябва да се съберем повечко хора и да им строшим кокалите на тези нагли мародери... и да си съберем вересиите естествено.
257
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
шефа казва че нямало да има плащане щото идеята не му харесвала...подчинената пък казва че не само че няма да са 30% а 40.....абе що не направите оперативката че да знаете какво да говорите ...щото излагацията е много голяма
256
1
 
5
 
! Отговори
торбалан преди 13 години
питали кучето : що оная работа ти е отзад , то рекло че кое ми е наред ,че и онова да ми е отпред та и със здравето е така кое ни е наред ,че здравеопазването да е най отпред преди това има по важни неща и най вече в ресор милиция сега като разкрият едни рпу-та като ще почнат да ни лекуват с ритници и шамари със акции и какво ли още не ...ай сиктир бе смотани ченгета
255
1
 
5
 
! Отговори
Майката на ББ преди 13 години
ох от народната любов не мога да си вдигна гащите вече :))))
254
1
 
15
 
! Отговори
киро преди 13 години
Бате БОЙКО що не ходиш на майка си в пу......та.Вие сте бетер ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ. МУРГИНА щеше да съдиш за над 2 милиарда ЕВРО откраднати !!????? Вземи си наври МАРКУЧА в УШИТЕ.......Всяко увеличавене на данъци и такси води до тяхното НЕПЛАЩАНЕ:))))
253
1
 
1
 
! Отговори
до 259 преди 13 години
А ако ние поискаме техните стандарти, вие какво ще кажете?!ч
252
1
 
4
 
! Отговори
утре преди 13 години
Никога няма да се оправят нещата в гилдията ви, докато разсъждавате така. Вместо да поискате стандарта на кардиохирурзите да стане ваш, Вие искате кардиохирурзите да станат бедни като всички останали. То затова на българския казан в ада няма дявол.
251
0
 
7
 
! Отговори
Друг доктор преди 13 години
Единственият свестен министър през последните 20 години беше проф. Гайдарски. Само той каза, че "царят е гол". Само той има смелостта да се опълчи на кардиохирургичната мафия и тя не му прости! Докато те точат огромни суми по техните "пътеки", пари няма да има!
250
0
 
4
 
! Отговори
утре преди 13 години
Означава, че като имаш 3000 пациента, ти дават около 120 "направления" за месец, като имаш 1000 ти дават 50. Не разбра ли, че единственото смешно нещо е, че НЯМАШ ДОСТЪП до това, от което имаш нужда? Голям смях, а? И това е реалността! Ако ти харесва да си заравяш главата като щраус в пясъка, не забравяй, че задникът ти стърчи навън.На джипито е вменена функцията на "пазач на портата", и това е в основата на ИДЕЯТА за здравна реформа у нас. Т.е. да се дават по-малко пари, независимо от нуждите.
249
0
 
3
 
! Отговори
сс преди 13 години
на кой му е ясна картинката във здравеопазването, май на никой , даже и на тая баба яга , народа по болен ще става не по здрав , не помалко хоспиализации ще има ,а повече , лекарите лекуват както е редно ,но за да се заплати едно лечение , по сега действащите норми ,трябва да се изпишат тонове хартия , защото здравната каса не лекува тя иска документи . аз искам да знам колко хора са на щат там ,колко им е заплатата колко са разходите на самата каса това са нашите пари и те не отиват за здраве!!
248
1
 
7
 
! Отговори
до утре от работника преди 13 години
Какво означава лимит за прегледи при специалист,значи Джипито се е налапало с 5000 пациента обаче има лимит за 200 направления това е смешно меко казано и докато има такива като теб да мислиат така май ще ставаме още по зле
247
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Щом официално ще ме карат да си плащам, да ми върнат всички пари, които съм им набутал в прокажената здравна каса за 10-15 години - и то с лихвите да ми ги върнат !!!но знам, че вече са ги профукали за суперскъпото лечение на някой гнусен ***, обгорил се, крадейки жица.
246
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
"Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб."С една дума ние да плащаме двойно, а гнусните *** да ги лекуват безплатно. Досега това беше полулегално, вече го узаконяват. Ха да ни е честито !!!