Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

Борисова чака Дянков да остойности медицинските услуги
29 сеп 2010 10:23,
278
Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

Още по темата

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
15
 
! Отговори
Гадател преди 13 години
Сле птичия грип и свинския грип очаквайте тиквен грип...
184
1
 
4
 
! Отговори
ае преди 13 години
много тъжно
183
1
 
4
 
! Отговори
ае преди 13 години
мнооого тъжно
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то само химиотерапията да бешеа един байпас колко струва мислиша една трансплантация?тези неща 100 години да плащаш здравни вноски, не можеш ги изплати
181
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 182Ти нали не си мислиш,че на всички ще им се падне химиотерапия?То която и здравна система в света да е няма да издържи всички да са болни от рак.Друг е въпроса защо са толкова високи цените и колко кияци се хранят по веригата докато терапията стигне до теб.
180
1
 
7
 
! Отговори
Друг анонимен преди 13 години
А колко струва разходката на Дянковата кикимора до Китай?
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
182-Явно смятате, че в БГ всички са на химиотерапия:)))))))))))))) Кой колкото може:)))))))
178
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чета тука много *** изказват мнение, че те си плащали здравно и нямало що да доплащат.колко здравно плащате ? 8% налипри заплата 500лева това са 40 лева на месец /ако приемем че си плащате на цялата сума/а знаете ли колко струва един курс химиотерапия - 7000леваза 5 курса 35000 левахайде сега сметнете колко месеца трябва да работите и да плащате здравно, за да го изплатите
177
0
 
8
 
! Отговори
Електорат преди 13 години
Защото на *** дължиш управлението на ГЕРБ.
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе като се знам какъв съм инженер и ме е страх да ида на доктор...:)
175
0
 
11
 
! Отговори
София преди 13 години
Тая лелка бат'Бойко не я ли забърса на пътя?!? Я, да си я връща пак там! Да си ни го кажат направо - плащате си данък здраве(т.е. че още сте здрави). Ако се разболеете си плащате разноските, иначе как ще се грижим за първата си грижа - ***?
174
0
 
15
 
! Отговори
ае преди 13 години
Анна-Мария Борисова спомена и нещо за социално слабите.на тях фонда ще доплаща лечението . А защо с моите 5 лв. да доплащам пак за ***?
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е ,че сме на класи а не като преди равни.Така трябва да се направи ,че който е богат да плаща повече и здравно и глоби и актове и т.н. спрямо данъчната си декларация % и готово.Лесно е ама нали са все богати там горе и не са с по 350 лева заплата и не им се ще да си бръкнат в джоба.А така е най справедливо.Караш с превишена скорост - глоба % от данъчна декларация.Също и за здравно пак % но по големи вноски от тези на бедняка.Така е в белите държави.
172
0
 
5
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Мартинчо със сигурност симпатизираш на ГЕРБ и ти личи. Осигуровките за август се плащат през септември и с тях НЗОК и НОИ се рзплащат през октомври. Изводът е , че отговорен е Монката Дянков.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми то hrana za vsi4ki ще прочете Конституцията, но за да разбереш написаното трябва да има човек и други качества:)))))))))))))))))))))))))))))))))
170
0
 
6
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Za sujalenie durjavata leka poleka se razpada
169
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво ме интересува на кой симпатизираш бе ***!Тук става въпрос да се плаща 2 пъти и то за нищо.Не били виновни .А кой е виновен?Те незнаят изобщо какво да правят.
168
0
 
14
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
"Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, ... "Айдеее пак ние ще плащаме лечението на ***. Разбрахте ли сега, интимната идея ?Сидереееее, продажник нещастен, що мълчиш бееее ?!!!!!!!!!!!!
167
0
 
11
 
! Отговори
Ай сиктир преди 13 години
А бе,тия психично болни кадри на настоящето правителство докога ще се подиграват с хората.ПИСНА МИ от скапани политици,които на две магарета сламата не могат да разделят.Спрете да вземате пари от джоба ми под формата на всевъзможни данъци и осигуровки и да храните ония от малцинствата дето нямат и един ден трудов стаж.Дощога ще търпим тия некадърници да ни управляват?!?Не искам такъв крокодил (на снимката) да се разпорежда със парите ми!!!
166
12
 
2
 
! Отговори
Martin преди 13 години
Не симпатизирам на нито една партия, защото никой не е магиьосника от оз.че да ни оправи за 1 годдина... Но факт е, че има логика....Определено не герб са тези, които са докарали прословутата здравна система до това състояние!Не зная дали се усеща как пресата изпъква негативните обстоятелства най-вече в заглавието..но май тоа е целта...да се изпъкне негативизмъат..предимствата са описани доста по кротко...