Закриваме 7 наши посолства

Външно съкращава 101 задгранични бройки
Обновена: 11 ное 2010 20:26 | 11 ное 2010 20:19,
118
Закриваме 7 наши посолства
Снимка: БГНЕС

Седем български посолства в чужбина ще бъдат закрити, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Става дума за задграничните ни представителства в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и в Тунис.

"Наши посланици в други държави ще бъдат акредитирани да поддържат дипломатическите ни отношения с тези държави. Ще има преходен период до пролетта на следващата година да се приключи процесът по закриването на мисиите", обясни министърът.

Дотогава ще трябва да се реши въпросът с управлението на имуществото, което остава в тези държави, както и с установяването на сътрудничество или с други държави членки на ЕС, които да поемат консулското обслужване за българските граждани, или с разширяването на системата от почетни консули на България.

„Закриването на мисиите в тези държави не трябва да се тълкува като оценка за двустранните отношения между България и тези страни. Въпросът е чисто икономически и е обективен поради свитите финансови ресурси на държавата“, изтъкна външният министър. 

Ще бъдат съкратени 101 бройки от задграничния щат на Външно министерство. От тях 21 са дипломати, останалите са технически персонал. Съкращението започва от януари и ще се реализира в рамките на 2011 г.

55 от тях са предсрочно прекратени задгранични мандати, а 46 изтичат в рамките на следващите месеци и тези бройки няма да бъдат запълнени през следващата година, обясни Младенов. Това е първата стъпка в процеса на оптимизация на структурата на задграничните ни представителства, изтъкна той.

Младенов допълни, че откакто е в министерството, са въведени и лимити за горивото на служебните автомобили и от промяната в системата са спестени 100 000 лева за първите девет месеца на годината. Направен е и внимателен анализ на всички договори на МВнР с доставчици и с предоговарянето са спестени над 300 000 лв.

„Откакто съм тук, никакви бонуси не са раздавани. Би било доста цинично да раздаване бонуси в момент, в който цялостно държавата е в тежко финансово положение“, посочи още външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МладеновМВнР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До: 8-ия денПак се изказа неподготвен 105 ,бройката е за всички мисий ако не си разбрал.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До:8-ия денКак ги измисли,да беше погледнал в сайта на министерството mfa.bg/bg/alphabetical/country/80посолство на Република България в Берлин,дипломатическо бюро на Република България в Бон, Германия генерално консулство на Република България в Мюнхен, Германия
105
0
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
До 105 погледни сайта на външно да видиш по колко човека са мисийте посланникът е шофюр, градинар ,готвач....но в европейските мисий не е така....От тия 7 посолства бройката сигорно е около 15 човека ,а някой от тия посолства от давна не работят , но сега ги закриват. Като немогат да се справят с кризата да си ходят....най - добре е да закрият министерството.
104
0
 
0
 
! Отговори
данъкоплатец преди 13 години
Съгласен съм със 107 , точно така дипломати имаме , нямаме дипломация , много ни е мизерно министерството . С техните мизерни условия никаква дипломация не могат да правят ,само изживяват Срамотията пред другите дипломати .С тия съкращения нищо не може да спести,прах в учите на хората,защо не даде смислен анализ кое посолство колко приход и колко разход има на година,ако не ме лъжи паметта...нямам точна цифра...думи на министър.Тия от герб въобще не знаят на къде са тръгнали
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма маловажни неща. За съжаление ние имаме дипломати, както си изброил някои, но ние нямаме елитна дипломация. И какво се оказва ? Че нашите дипломатически мисии ядат кифлички и работят в мизерно посолство. Аз се страмувам от такава картина !
102
0
 
0
 
! Отговори
Bobby Bandera преди 13 години
Bravo na nomer 24 , to4no taka
101
0
 
0
 
! Отговори
Bobby Bandera преди 13 години
E ti me utrepa
100
0
 
6
 
! Отговори
Не е случайно! преди 13 години
Мисля, че ще бъде груба грешка закриването на посолства, даже в такива страни, които на лаиците се струват неважни, неинтересни. Друг е въпросът с кадрите. През последните 20 години кьораво и кьопаво се изреди да се излага в посолствата ни - адвокатчето Филип Димитров - в САЩ, "поетът" Едвин Сугарев - в Монголия, после в Индия, карагьозчията Тошко Колев - аташе в Канада, прокурорът Филчев - в Казахстан и още много примери! Почти никъде не изпратиха школовани специалисти... Случайно ли е това?
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
явно си човек който не е виждал посолства извън БГ. нашите посослства навсякъде са БЕДНИ и мизерни. не забравяйте све пак обаче, че ние претендираме за световен език и култура !
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние претендираме така за световна културна страна, а от друга страна сме бедни И примитивни в действията.Закриването на посолствата в Мексико, Тунис и Тайланд - удивителна страна е една грешка. Особено с Тайланд. Ние имаме дипломати, но нямаме дипломация.
97
0
 
6
 
! Отговори
Радикал преди 13 години
Най-добре е да се закрие цялото министерство.
96
1
 
5
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Не трябваше ли да обърнете внимание не само на 7-те евентуално закривани посолства, а по-скоро на бройката "101 задгранични бройки", т.е. хора, което ще рече, че средно в тези посолства има по 14.4 души....толкова помощен персонал няма в едно училище
95
1
 
5
 
! Отговори
Макиавели преди 13 години
Не претендирам, че съм запознат с цялата държавна структура, но знам, как работят във Външно - по кафенетата.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
.."пълно е с кадри от отряда "Чавдар" и "Антон Иванов" - на техните кокали ли , Фред ?Я кажи по кое време са били тези отряди - 1944 са "слезли" от горите...ако са били на средна възраст 25-30 години, сега би трябвало да са /най-младите/ по на 90 години....браво на теб....и на тях за дълголетието им ...ноги търси в гробовете им - може да има и някой жив, нали добре ги гледахме ...
93
0
 
6
 
! Отговори
hunter преди 13 години
Мамка му. Верно ли ще закриват посолството в Зимбабве ? И сега ? Тц,тц, тц, човек сега ако отиде на лов и го нападне зимбабвииски слон, на кого да звънне ?
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
първо трябва да се закрие посолството в *** турция
91
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Ne moje reshenieto za zakrivane na posolstvo da e ikonomicheski - niakoilko hiliadi izdrajjka ne sa problem dori za nashata darjjava - tova e populistko reshenie. Misii triabva da se zakrivat po politicheska celesaobraznost saglasno prioritetite na darjavata... Tezi ot GERB sa istinski maloumnici i sa iztreshtiali napalno...
90
1
 
3
 
! Отговори
Aman преди 13 години
Aman ot hora razbirashti ot vsichko! Ne vsichki slujiteli vzemat tezi zaplati, pllus tova vzemat nai-niskoto vaznagrajdenie v sravnenie s drugite diplomaticheski slujbi... Kato zakluchenie shte kaja, che naprejenieto v niakoi ot posolstvata ni ne moje da se plati izobshto- opasnost za jivota, stavane posrednosht zaradi niakoi bulgrin tiknat v zatvora i t.n.Shto ne si gledate vav vashata panica a vse gledate v chujdata? Plus tova vzemat sravnitelno dobri pari kato e v mandat, a tuka 350lv!!!
89
2
 
5
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Ето ти един пример на дипломатическите мисии - давам ти пример на такива на Италия в Германия : Берлин (посолство) Кьолн (генерално консулство) Лайпциг (генерално консулство) Мюнхен (генерално консулство) Франкфурт (генерално консулство) Хамбург (генерално консулство) Хановер (генерално консулство) Щутгарт (генерално консулство) Дортмунд (консулство) Нюрнберг (консулство) Фрайбург (консулство)Ний да не сме по-различни дипломатическите мисии имат стандарт, само че България не е Италия, или подобна страна....много сме беднички за такива огромни структури...
88
1
 
0
 
! Отговори
Kritika преди 13 години
Zaradi takiva retrogradni tipove kato teb koito zalitat ot edna krainost v druga i gledat sammo kratkosrochni efekti, darjavata ni e na tozi ha l - s pojarnikarche nachelo i profanizirani upravliavashti i parlamentaristi ( s niakkoi izkluchenia no ne ot upravliavashtata partia)