Закриваме 7 наши посолства

Външно съкращава 101 задгранични бройки
Обновена: 11 ное 2010 20:26 | 11 ное 2010 20:19,
118
Закриваме 7 наши посолства
Снимка: БГНЕС

Седем български посолства в чужбина ще бъдат закрити, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Става дума за задграничните ни представителства в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и в Тунис.

"Наши посланици в други държави ще бъдат акредитирани да поддържат дипломатическите ни отношения с тези държави. Ще има преходен период до пролетта на следващата година да се приключи процесът по закриването на мисиите", обясни министърът.

Дотогава ще трябва да се реши въпросът с управлението на имуществото, което остава в тези държави, както и с установяването на сътрудничество или с други държави членки на ЕС, които да поемат консулското обслужване за българските граждани, или с разширяването на системата от почетни консули на България.

„Закриването на мисиите в тези държави не трябва да се тълкува като оценка за двустранните отношения между България и тези страни. Въпросът е чисто икономически и е обективен поради свитите финансови ресурси на държавата“, изтъкна външният министър. 

Ще бъдат съкратени 101 бройки от задграничния щат на Външно министерство. От тях 21 са дипломати, останалите са технически персонал. Съкращението започва от януари и ще се реализира в рамките на 2011 г.

55 от тях са предсрочно прекратени задгранични мандати, а 46 изтичат в рамките на следващите месеци и тези бройки няма да бъдат запълнени през следващата година, обясни Младенов. Това е първата стъпка в процеса на оптимизация на структурата на задграничните ни представителства, изтъкна той.

Младенов допълни, че откакто е в министерството, са въведени и лимити за горивото на служебните автомобили и от промяната в системата са спестени 100 000 лева за първите девет месеца на годината. Направен е и внимателен анализ на всички договори на МВнР с доставчици и с предоговарянето са спестени над 300 000 лв.

„Откакто съм тук, никакви бонуси не са раздавани. Би било доста цинично да раздаване бонуси в момент, в който цялостно държавата е в тежко финансово положение“, посочи още външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МладеновМВнР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
13
 
! Отговори
дава ми се да знам преди 13 години
Ще продадат имотите и ще гушнат паричките,това е целта,а не икономиите,или ще си купят там лични имоти
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от искърО по дълбоко - нема и от Витоша по високо - нема // епа - нема.
25
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво!добра новина!нека накрая да закрият и парламента,и без това там никой не работи за България
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пишешти!!!мухахаххахаххаххахах
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А палавата Лили, която прескача от държава в държава като посланик, ще си я привикат ли обратно от Канада? Догодина, като емигрирам там, се надявам да и спретна една хубава фотосесийка!:)
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя министър е пълен ***, но просто е лесно да се дават оценки отстрани и особено когато човек не разполага с достатъчно информация
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хе да открият посолство на Антрктида...:))) че до сега от това правителство само откривания правеха...хайде качвайте се на ледоразбивача Ленин....:)))
20
4
 
25
 
! Отговори
666 преди 13 години
До всички пишешти:А бе Вие наистина не ви се е отдал случай да се молите в посолство за някой неща,ще Ви изкарат пълен ***,просто пълна бюрокрация,съществуваща още от преди 20 год.Всичките там назначени чрез шуробаджанакщина...и прав е номер 15 Иванчо..
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХЕ тоя министър е пич бря...:)))
18
3
 
18
 
! Отговори
EMIGRANT преди 13 години
80%OT TEZI BEZDELNICI , SA KADRI NA DS ILI DONOSNICI !!!! SEGA SE PREVARNAHA V ABSOLUTNI LENTIAI .ADMINISTRATORI NA NISTOTO . V ANGLIA PREDI VREME IMASE IDEIA ZA SAZDAVANE NA USPOREDNO POSOLSTVO , ZASTOTO S OFICIALNOTO NE MOJESE DA SE RABOTI .
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Закривай!!!!! Да се открият молове на мястото на посолствата!!! Дано! Нека! ЩЕ!!!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЙС А????
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тайланд, Мексико и в Тунис?!?!? И защо?!? А африканските държави е ясно, но Тайланд, Мексико и в Тунис?!?!
14
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най просташко е дай да закриваме, защото така ще "спестиме" от заплатите,ще спестиме от кифлите ! Жалка картинка ! Като македонци мислим!
13
2
 
22
 
! Отговори
Вето преди 13 години
Това, което трябва да направят е да закрият повечето посолства на територията на ЕС... така или иначе сме една икономическа и политическа зона... редно е да има мисии в отдалечение държави. В рамките на ЕС, което си е политически съюз е безсмислено една малка държава да поддържа мисии, при положение, че гражданите пътуват свободно само с лична карта и съществуват в "системата".
12
3
 
18
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
А ми като погледна,от нашето село никой не е ходил в чужбина,и всичките селяни отделяме по някой лев да им платим заплатите...мисля че не сме само Ние...
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В същото време Тайланд и Мексико не ми е ясно защо ги закриват обаче. Мексико е една от най-големите в света държави по население, Тайланд също са мнного големи, а и там има доста заводи - за текстил, обувки, технологии. Има какво да се търгува с тези две държави и е грешка да се закриват. Поне търговски представителства да оставят!
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А в Судан. ТАзи държава дефакто не същесвува от няколко години, а ние посланик имаме? Освен да продава оръжие, не виждам за какво друго ни е посланник там...и най-вероятно досега това е правил
9
2
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
най-добре е да закрием парламента и да ни управляват от европарламанта
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма грешка е за Мексико, Тунис и Тайланд - удивителна страна.