Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените

БСП спретна алтернативен бюджет, бил на надеждата
Обновена: 25 ное 2010 12:44 | 25 ное 2010 12:44,
135
Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените
Снимка: БГНЕС

„Къде са парите, господа управляващи?” С този въпрос лидерът на БСП Сергей Станишев започна пресконференция, на която представи алтернатива на бюджет 2011.

Този на ГЕРБ бил „недоносче” и бюджет на „безсилието, некомпетентността, лъжата, на социалното замръзване”, докато предложенията на БСП – „на надеждата, за българските граждани, пенсионерите, безработните, образованието, здравеопазването и общините”.

Станишев реши да представи и доказателства в цифри, сравнявайки бюджетите на „лошата тройна коалиция” и този на ГЕРБ.

През 2008 година БВП е бил 69 млрд. лева. Сега се очаква да е 77 млрд, посочи лидерът на БСП, изразявайки надежда прогнозата да е вярна. В същото време обаче през 2008 година приходите били 26 млрд. и 700 милиона лева, а сега са заложени с 2 млрд. и 700 млн. по-малко оттогава.

„Тези пари не се губят, а отиват в нечий джоб. Все повече се убеждаваме, че това става с мълчаливото съгласие на политическата власт. Няма друго обяснение”, посочи председателят на „Коалиция за България”.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски пък е уверен, че с не много усилия приходите можело да бъдат с 2 милиарда лева повече, отколкото са разчетените от управляващите. Депутатът смята, че ако бюджетите 2008 и 2011 бъдат съотнесени механично – то ще се отчете липса на 5-5 милиарда лева.

След като направиха сравнението между своя последен бюджет и втория на ГЕРБ, социалистите представиха и алтернативата. Тя е от 30 точки.

Общо – увеличението на разходите, което искат от БСП, е за над 1 млрд и 700 милиона лева. Те обаче биха разчитали и на ръст в приходната част с над 2 млрд. и 300 млн. лева.

От БСП предлагат увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Безработица” с 1%, увеличената вече пенсионна осигуровка пък левицата би вдигнала с още 0,2 пункта, максималният осигурителен праг щеше да е 2400 лева, ако сега ни управляваше Станишев, става ясно още от алтернативния бюджет на „Коалиция за България”.

Левицата обаче не би замразила пенсиите, а би ги актуализирала с 10%, какъвто е ръстът на инфлацията. Също така – минималната работна заплата би станала 270 лева, поне според алтернативния бюджет.

В него са предвидени и повече пари за общините, защото сега целта била предизборно смачкване на кметовете, които не са от ГЕРБ.

„Безсмислено управление, което води до задънена улица и до затъването на държавата” – така Сергей Станишев обобщи акцентите в бюджета за 2011 година и мандата на ГЕРБ до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
13
 
! Отговори
fori преди 13 години
Тези са история.Дори и не чета какво са сътворили.
17
6
 
15
 
! Отговори
st.anger преди 13 години
я виж ти, колко конкретни и разбираеми станаха комунигите изведнъж ! къде им беше ясната позиция и жаждата за справедливост когато бяха на власт, а ?
16
7
 
23
 
! Отговори
Левски преди 13 години
Къде са парите, господа управляващи?То бива да си нагъл и крадлив комуно- тюрка, ама чак пък толкова!!!
15
6
 
22
 
! Отговори
hehe преди 13 години
Ти ги открадна бе Сергейчоо ..
14
1
 
21
 
! Отговори
alex преди 13 години
с парите на богатите да храним ***, за да има повече гласоподаватели...
13
7
 
20
 
! Отговори
alex преди 13 години
максималният осигурителен праг щеше да е 2400 лева, ако сега ни управляваше СтанишевЕто това е комунизма... дайте да вземаме от богатите и да даваме на бедните... Е, къде тук видяха инвестиции, морал и т.н. като чета всичко това, добре че неса сега на власт, гледам че искат да увеличават данъците доста повече от ББ, не виждам кой в случая е популиста... *** долна червена ***
12
6
 
21
 
! Отговори
КУ-ку преди 13 години
Парите са на БУЗЛУДЖА --2 МИЛИОНА ЗА ТРАНСПОРТ ПИВИЦИ ПИЕНЕ И КЕБАПЧЕТА...ОЩЕ ТОЛКОВА ХВЪРЛИХМЕ И ЗА ЧЕРВЕНИ ПЛАКАТИ o,whd,r
11
5
 
17
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Ееех Станишев - кой те пита теб за бюджет , какви театри си играете - алтернативен бюджет - хахаха.Хората ти показаха на 5.07.2009 г до колко ти се простират правомощията.Пази си поста в партийката,че итам стола ти се клати.РЗС пък правителство в сянка ще правят.Вземете се съюзете / вече явно/ и направете една халтура.Цена няма да имате - циркаджии колкото искаш - като започнеш от теб та до Янето.Той милия пък трябваше да се сгоди да доказва сексуална ориентация.
10
9
 
22
 
! Отговори
Найден преди 13 години
"БСП спретна алтернативен бюджет, бил на надеждата"на надеждата пак да крадат ли ? :))
9
12
 
17
 
! Отговори
киро преди 13 години
не саъм за БСП,ама ГЕРБ са същите и дано не са на власт,ти какво нещо в култ ги издигаш май май
8
5
 
24
 
! Отговори
чичо преди 13 години
Мали тоя като го чуя и видя лошо ми става!!!!!!!!Много хубава снимка,но не желая да му гледам гейската физиономия,нито в интернет ,нито по телевизията,нито във вестниците!!Предлагам да се организира една група за мразещите гейчо!!!!!
7
6
 
18
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
ДО 2.ТЪЖНОТО Е ЧЕ СА ЖИВИ
6
7
 
27
 
! Отговори
р.овч. преди 13 години
сеьожата като си отвори устенцата и почва да вони на кафява каша. е край няма тая смрад на клоака.
5
7
 
29
 
! Отговори
2,5 преди 13 години
тези наистина срам нямат...в Австрия и САЩ където ги изнесохте бе ваща...
4
18
 
27
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
БСП ПО ДОБРЕ ДА СИ СПРЕТНЕ ПОГРЕБЕНИЕТО ЗАЩОТО НА ИЗБОРИТЕ НЯМА И ДА СЕ СЕТИМ ЗА ТЯХ...ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ И БОЙКО
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази тенденция е от 2010 г. Дори и Костов се усети и след, като му писна да брани недоразумението Мони, засвири отбой. Това с залагането на по-малко приходи го правеха и ***. Серго да не се прави на луд. Въпросът е, че Боко направо се оля. Явно номерата при проблем от типа, занесох, дадох, платих....му харесват, а има ли непланирани приходи и то много, той това ще го повтаря всяка седмица.
2
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъжното е, че *** са прави.
1
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА ПО ВЕЛИКИ ПОПУЛИСТЧЕТА ОТ КОМУНИСТЧЕТАТА