Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"

Шефът на Росатом заяви, че е дошъл да води преговори
Обновена: 1 дек 2010 14:35 | 30 ное 2010 13:44,
188
Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко взе пак призна, че подписването на договора за АЕЦ „Белене“ при цена от 4 млрд. евро е било грешка.

„Подписахме, че цената му ще е 4 млрд. евро, а решихме да се договорим за инфлационните индекси по-късно. Това сега става проблем за проекта“, заяви Кириенко на започналия днес енергиен форум в София.

„Не знам какво е говорил българският премиер, затова не желая нищо да коментирам. Пристигнах, за да проведа преговори“, заяви още Кириенко по повод призива на Бойко Борисов да се извини заради обявената подвеждаща цена на проекта АЕЦ „Белене“.

Според Кириенко съществуват два проблема пред реализацията на АЕЦ "Белене", за която бе подписан договор през 2006 г.

"Първият, когато бе организиран този търг, се предполагаше, че България ще финансира 51%. При тези условия бе обявен търгът и ние участвахме на него", каза Кириенко. Но според него днес ситуацията се е променила.

Още по темата

"България не иска да инвестира пари от бюджета в този проект. Разбирам тази позиция на българския премиер. Тя е прагматична. Тя може да не ни харесва, но е ясна", заяви Кириенко.

Едновременно с това той подчерта, че "това е кардинална промяна на условията на проекта". Вторият въпрос бил за цената.

"Когато през 2006 г. се сключваше договорът, бе определено колко струва подобна станция през 2006 г. Това са цени за 2006 г. Но всички разбираха и подписаха съответното допълнение, от което ставаше ясно че през 2015-2016 г., годината когато централата бъде построена, цените ще се променят", обясни той.

„Кажете кой от вас ще се съгласи през 2016 г. да работи за заплатата от 2006 г. мисля, че сред присъстващите такива няма да се намерят. Очевидно, че такива няма сред българските строителни компании, които не желаят за работата си през 2012 или 2016 г. да получават пари за 2006 г.

Такива няма и сред френските и германските компании, които работят в проекта. Затова нашите партньори от "Арева" и "Сименс" не желаят да работят по фиксирана цена", заяви Кириенко и добави, че тези компании изхождат от факта, че, ако има инфлация, стойността на материалите и оборудването ще се премени, съответно ще се промени и крайната цена на проекта.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че две фирми проявяват желание за инвестиции в проекта АЕЦ "Белене".

Това са финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран техноложи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
11
 
! Отговори
fuckOFF преди 13 години
Не часично драги, а изцяло(поне до 64%), за кво ти е ядрена централа на твоя територия ако не си ти нейния собственик.. Нали се сещаш идва утре шефа и казва - "ми ша ви продаваме 2-пъти по скъпо, кво като е в България, тя не е българска.." и това е реалистично. Тази централа трябва да я има и трябва да е българска, *** продажниците и това ще продадат.. Страна която не си ползва монополите умира, плащаме водата от искъра, изчистена от българска станция, течаща по български траби на англичани..
66
7
 
2
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Не забравяйте тук и факта, че много от тези неща завсият и от Европа! А големите европейски държави не искат толкоз силно присъствие на балканите на Русия! От там има проблеми, натиска от вън и отделно високите цени на проекта! Бойко не е глупав и смятам, че ще може да изиграе така картите, че да имаме максимална полза от този проект и без да имаме политически негативи от взетото решение!
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каза ли Костов, че Белене ще е много по-скъпо от 4 млрд. Каза !Плюхте ли по него тогава? Плюхте!Защо плюхте? Отговорът ще е неприятен, затова ще ви го спестя :)
64
5
 
7
 
! Отговори
67 преди 13 години
Извинявай теб какво те грее кой ще е лидер на балканите? Въпреки Козлодуй, дето бил много рентабилен и т.н. ние плащаме най-скъпия ток на балканите. Ква ми е файдата от тогава от Белене? Мен пак ще ме дерат с най-скъпия ток, а разните енергийни лобита ще изнасят евтиния за съседните държави и ще прибират огромни комисионни, а аз ще си пазарувам зелена енергия, щото е по-полезна и по-екологична. Ай сиктир, да строят АЕЦ в Румъния, а на мен тока да ми е по-евтин от там. Това ме устройва повече!
63
4
 
8
 
! Отговори
друг преди 13 години
ХА-ХА-ХА !!!!!!!! Кога руската мечка ти дойде на крака да капитулира, значи си на 4-ти километър и то от много време!
62
3
 
9
 
! Отговори
Разграбваите Брартуш преди 13 години
станишеф станишеф, абе мнoo гoлема грешка бе станишеф, шo си траеш, шo мълчиш катo пукъл бе станишеф.как мoже 2006 цената да е 4.5 милярда, а след 4 гoдини да се сяда на прегoвoри след катo Бoрисoв и Кириленкo си разменят през Путин кученца, Илиева си фалшифицира диплoмата а ние махаме `ервенoтo знаме викайки Разграбваите Брартушки...докато МВРистът фрля въдица у Панчеревското езеро , на тежко, с кукичка за кротушкии се кълне че Октоподите кълвяли на кукуво семе от как са преплували по перловската река от басейн Спартак до Панчерево...на 3 Март oтнoвo сте ида на Беклеметo, oтнoвo ще сведа глава и пoмъла почитайки паметта на измрзналите руски вoиника и сте кажа ПРОЩАВАЙТЕ БРАТУШКИ!Путин веднага да върне кученцето с един Сибирски тигър, който да изяде ламята ГЕРБ...Нито една цена в светът не се е качила с цели 50% от 2006 до днес, Петролът поефтиня, жилищата поефтиняха, дипломите поефтиняха (Илиева е станала Инж-Иконимист с две ***, една анална врътня и малко цвръц у пичока за което моят съсед каза по негово време Професорите неможели да ебнат студенка зашото на пожарникарите дъщерите пасяли патки... А атомната енергия се води за най-ефтината, най-екологично чистата и за най-добрата инвестиция.
61
3
 
2
 
! Отговори
муню преди 13 години
и кво стана наи насетне..--егото на премиера ни е = 6 млрд. така ли. просто ще си лапнат комисионните и утре като ги пита някои(следващите),ще му кажат "еми как така нали ви казахме че е по скъпо ,даже и Росатом Сергей Кириенко взе пак призна"аре че вече ми писна,ми защо събориха градените толкова год. къщи на хората,като така и така не им пука за смешната ни вече държавичка от която нищо не зависи ,и никои не се интересува
60
4
 
10
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Е кво излезе пък сега? Крадливото серГейче подписало свръхнеизгоден договор за 4 млрд, а гениалната Тиква ще го направи изгоден на цена от 6,5 млрд.! Друг е въпроса, че лично аз не знам каква ми е файдата от тая централа? Плащам си от скъп пре скъп ток с тенденция да ми го вдигнат още! Гърците пазаруват от нас и им го продават по-евтино. Ами те да правят централа, а ние да купуваме от тях и да ни го продават по-евтино, иначе излиза, че с моите пари спонсорират гърците и турците.
59
3
 
9
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Странен проект е този:) Досега беше гьол, а стана добра инвестиция, но само при положение, че някой ни признае грешка в цена:) Този някой казва, че през 2006 това е била цената, през 2010- е 6,7, а през 2016 ще стане по -висока:) Ние го отчитаме като успех като ни казват, че цената ще расте:))))) Изведнъж за гьола се появиха и мераклии инвеститори:) Как стават тези работи с този калпав проект:) Сигурно Боко е обещал, че сам ще цепи атома:)))
58
2
 
2
 
! Отговори
вещица преди 13 години
Абе ти защо бягаше от часовете ми?Нали Ви казвах,че при капитализма се потдържа изкуствена безработица за да не скача овчето стадо като го гризат вълците-милиционерите от Биг Брадър!Те винаги с досиета само оперират,но сега вече задкулисно с псевдо капиталисти!Сядай,слаб за днес и не ми се оправдавай ,че си нямал време да си научиш урока за 20 години!След година глад пак ще те изпитам и внимавай в картинката.Слушкаш-папкаш,не слушкаш-не папкаш!
57
5
 
5
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Е това поне е добра новина, иначе гнусните комунисти и техните отрочета щяха да гушнат бая пари. Смърт на комунизма и комунистите в България!
56
12
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Кириенко идва на крака в България, за да подпише капитулацията на Русия!
55
7
 
7
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Не виждам за какво руската страна по договора трябва да се извинява ---- Цената е определена, договорът е подписан, НО РАБОТАТА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НЕ ЗАПОЧВА ГОДИНИ НАРЕД --- Много ясно, че цената ще се промени и вината за това е в нас ---- Както вървят нещата, забавянето ще продължи още повече, така че цената вероятно ще бъде променена ДОПЪЛНИТЕЛНО ---- Вината и ИЗВИНЕНИЕТО трябва да поеме нашата страна ----- Друг евъпросът на чий гръб ще останат *стоте тояги*
54
3
 
5
 
! Отговори
ДЖАБА ХАТИАНИНА преди 13 години
Аз вече искам да работя за заплатата ми през 2006 защото кризата в момента изяжда и заплатите и цените на материалите суровините и услугите се сриват Така че цената в момента трябва да е три милиарда и нито цент повече
53
4
 
7
 
! Отговори
za 65 преди 13 години
Не като дойде Боко вече има ново развитие! Според НСИ и безработните намаляват и заетите намаляват, каоте значи, че:1.хората емигрират;2.хората измират;3.хората масово се пенсиониратКое избираш:)))))))Все пак това са данни на Националния статистически институт:)
52
4
 
3
 
! Отговори
chudo преди 13 години
she se stroi !
51
4
 
9
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Белене трябва да се построи ако не искаме сарко да превземе пазарите на балканите с нови АЕЦ в Румъния и Италия.Борисов трябва да преговаря,имаме нужда от Белене
50
10
 
8
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Руснаците показват , че все пак при определени условия биха се съгласили на някъкъв компромис. Сега топката е при нас и трябва качествено да се отиграе от Боко . Да не се втвърдява толкова много , а да вземе да поомекне малко, да не минат в контраатака руснаците и да се втърдят до необратимото . Че те и хитлер го пуснаха до москва но после стигнаха до Берлин. По добре да финансираме частично и да стигнем до разумна цена от около 5,5-6 милиарда.
49
10
 
5
 
! Отговори
да да преди 13 години
даже имахме отрицателна безработица и имаше внос на работна ръка основно от Германия , Франция и Холандия ...но дойде Бойко и скочи безработицата и се разбягаха чуждестранните работници..... само *** и слабообразовани маргинали могат да говорят такива глупости........А гошко му прощаваме защото не разбира какво говори момчето.
48
8
 
9
 
! Отговори
Хехе преди 13 години
Ко стана сега Боци, права е руската ***, ся се пънеш ка'т магаре на мост, но без сценария, който си си наумил, че и ултиматуми ще им поставяш, с руската *** шега не бива. Идва, казва, и туй-то. Па ти ако щеш и на мамул да станеш, нема да е 4 милиарда и тва е.