Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!

Премиерът категоричен, че повече пари за проекта няма
Обновена: 30 ное 2010 10:53 | 30 ное 2010 10:30,
308
Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!
Снимка: БГНЕС

България ще преговаря за строителството на АЕЦ "Белене" само ако изпълнителният директор на "Росатом" Сергей Кириенко признае, че е подвел българския народ, като е обявил преди четири години, че цената на проекта е 4 млрд. евро.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като откри енергийната конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

„България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за „Белене” само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд". Говорим само за руската част от проекта“. Тогава сядам и преговарям”, обясни министър-председателят.

„Искам днес г-н Кириенко публично и ясно да каже, че както всичко, което е правила Тройната коалиция, и по проекта „Белене”, когато са подписани 4 млрд. евро, са знаели, че това не е цената и че цената е скрита в инфлационния индекс”, коментира още Борисов.

Той беше категоричен, че проектите „Набуко" и „Южен поток" са изгодни за България.

Премиерът лансира тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта.

„Започне ли да се усвоява банковата гаранция, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата. Усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит ще бъдат напразни“, обясни Борисов.

Още по темата

„Надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус, иначе аз няма да спра проекта, но всички трябва да останат с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит”, отсече Борисов.

„Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия, дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България“, каза още премиерът.

„За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ, като диверсифицираме доставките“, заяви Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
1
 
! Отговори
До 279 преди 13 години
Добре започваш с първото изречение, но от там нататък си показваш червените рогца, жалки напъни.
231
0
 
2
 
! Отговори
Сън сънувах преди 13 години
Дано е сън.
230
9
 
3
 
! Отговори
жлъчен анархист преди 13 години
Руснаците са гадни империалисти, заслужаващи единствено да ги ритат с кубинки в главите и да им тикат лицата в калта. Същото се отнася и за Разбойко и за цялата ГЕРБерска пасмина, особено за техните псевдо-противници и всъщност тайни съюзници от СДС, БСП и Атака. РЗС дори няма да ги коментирам - по-зле са от НДСВ дори, но какво да очакваш от Янето, любовник и слуга на "вервайте ми"...
229
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако какъвто е *** имаше и малко акъл....тоя такива простотии ще надроби, че пак 45 години след него не може да оправим България
228
4
 
8
 
! Отговори
koko преди 13 години
Ей за това гласувах за Бойко......Респект
227
5
 
9
 
! Отговори
коко преди 13 години
Браво Бойко!!! Ти си първият мъж на място,който управлява тази страна,като не се навежда на никого.Приятелството с Россия и Ю ЕС ЕЙ си е приятелство,но сиренето струва пари!
226
5
 
5
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Съвсем наскоро премиерът имаше друга оценка за ултиматумите /не ми е удобно да припомня думата, която употреби той как му действали ултиматумите / ---- Сега сам поставя ултиматум /друг е въпроса дали има основание/ ---- Някои хора не са наясно с принципите си, или просто са безпринципни
225
2
 
3
 
! Отговори
bobo преди 13 години
Po dalechko ot soza, pri vsichki sluchai shte ni naebat ako im se zalepim.
224
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първокопко Режилентов май се взе на сериозно!
223
4
 
6
 
! Отговори
ha преди 13 години
Някой виждал ли е по-*** човек???
222
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, токът не е само да ти свети крушката, да си гледаш телевизора и да плещиш глупости по форумите. Токът е за производство!!! Сега няма производство, защото: 1. Токът се изкупува от фирми посредници - EVN, CEZ elektro и пр., които го препродават на завишени цени. И сто АЕЦА да си построим, ако на изхода им си сложим по още един прекупвач наистина ще станат безсмислени. 2. В момента няма инвестиции в производството по принцип, все още не сме излезли от кризата. Но скоро ще излезнем.
221
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-добрата гаранция за инвестициите е липсата на корупция и на русофили. Русофилът е антирационално същество, което може да си утепа децата ако така заповядат кремълските джуджета.
220
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наличието на евтин, български ток ще привлече инвестиции в региона - нови работни места, нови, свежи пари, а така ще тръгне и търговията.--------------------- В момента има излишъци на ток и никой не ги купува. Енергийните мощности работят на малко повече от 50%. Хайде намерете първо клиенти за тоя излишък, пък после ни набутвайте с още централи.
219
0
 
0
 
! Отговори
poshtro преди 13 години
Ако най-после се премахнат всички *** - улични, полуулични, полудомашни, аграрни, гаражни и се "приспят" 100% веднъж и завинаги, а домашните се държат на къс синджир както навсякъде на запад (иначе глоби), то такива инциденти няма да има и няма и да го коментираме, а ще мислим за по-важни неща..
218
0
 
0
 
! Отговори
Tisho преди 13 години
vsi4ko e dobre premisleno. hvanali ste se za tezi 2 miliarda razlika , no nezabravqite 4e na fona na parite za gorivo tezi 2 mlrd 6te sa kapka v moreto. boiko e umen 4ovek no mnogo ot horata koito pi6at tuk ne razsajdavat trezvo a to4no po tozi na4in po koito razsajdavat komunistite,a imenno:nie sega da vzemem kolkodo mojem , pak posle 6te mu mislim. zatova mislete predi da pi6ete.
217
0
 
1
 
! Отговори
Глас на разума 2 преди 13 години
Само за пример: Дженерал Мотърс бяха пред фалит преди две години. Държавата (САЩ) им отпусна заем, наистина за сметка на външния дълг на САЩ, обаче днес Дженерал Мотърс отчитат една от най-големите печалби в последното десетилетие. Запазиха над 3 милиона работни места, хора, които със заплатите си купуват продукция и те на свой ред стимулират икономиката. Така се прави, а не по селски стиснато, само и само на Меркел да й хареса...
216
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 13 години
Ne znam kakav se opredeliash ti, no bulgarskia ti e bezuprechen... Interesno otkade si go nauchil i kakvo pravish v BG sled kato ni mrazish tolkova mnogo? Ili moje bi si ot tezi mazohisti, koito se naslajdavat na nepriatnite emocii i useshtania... Ili prosto si machkan ot vsichki (vkluchitelno jena ti) i tuk e edinstvenoto miasto na koeto moje da se pravish na maj...
215
3
 
8
 
! Отговори
Глас на разума 1 преди 13 години
Не виждате ли, че Борисов е застанал на амбразурата като Матросов и не дава и левче да излезе извън бюджета, да не сме на дефицит. Защото това е най-изгодно за Германия и Евросъюза, не за България. Все едно някой да ви каже: нема да вземате заем за ново жилище, ще живеете с тъщата, с майката, с овцете и козите в гарсониерката, защото най-хубаво е да нямаш дългове...Няма нормални държави без дългове. Няма нормален бизнес без дългове.
214
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като сте такива разбирачи, само да ви питам едно нещо: искате ли България да има някаква икономика или не ? Явно обаче повечето хора са търговци, а не производители. Без ток няма производство, а без производство - няма работни места, няма пари, не може да върви търговията. Наличието на евтин, български ток ще привлече инвестиции в региона - нови работни места, нови, свежи пари, а така ще тръгне и търговията. Колко струва според вас бъдещето на България ?
213
0
 
1
 
! Отговори
Tisho преди 13 години
izvinete me za latinicata. drugari i drugarki,tova e podhoda.balgariq e potenciqle konsumator na ruskiq resurs,i ako rusiq iska da ima sigoren konsumator,to bi sledvalo da se saobrazi i s na6ite iskaniq i klauzi.ako vsi4ki mislim kakto tezi tuk koito darjat rusiq da darpat koncite,to 6te stava po-zle. mojete da se navedete i da iz4akate samo da vi go slojat a posle da se pitate: a be toi neizglejda6e tolkova golqm.