Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!

Премиерът категоричен, че повече пари за проекта няма
Обновена: 30 ное 2010 10:53 | 30 ное 2010 10:30,
308
Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!
Снимка: БГНЕС

България ще преговаря за строителството на АЕЦ "Белене" само ако изпълнителният директор на "Росатом" Сергей Кириенко признае, че е подвел българския народ, като е обявил преди четири години, че цената на проекта е 4 млрд. евро.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като откри енергийната конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

„България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за „Белене” само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд". Говорим само за руската част от проекта“. Тогава сядам и преговарям”, обясни министър-председателят.

„Искам днес г-н Кириенко публично и ясно да каже, че както всичко, което е правила Тройната коалиция, и по проекта „Белене”, когато са подписани 4 млрд. евро, са знаели, че това не е цената и че цената е скрита в инфлационния индекс”, коментира още Борисов.

Той беше категоричен, че проектите „Набуко" и „Южен поток" са изгодни за България.

Премиерът лансира тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта.

„Започне ли да се усвоява банковата гаранция, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата. Усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит ще бъдат напразни“, обясни Борисов.

Още по темата

„Надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус, иначе аз няма да спра проекта, но всички трябва да останат с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит”, отсече Борисов.

„Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия, дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България“, каза още премиерът.

„За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ, като диверсифицираме доставките“, заяви Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 13 години
do 214Kakvo se vijda be - dovarshva kakvoto sapochnaha komuniagite, plus tova za niakoi otkrivania mu se plashta mnogo dobre ako ne na nego lichno, to po otnoshenie na organizaciata... a ti prodaljavai da mu celuvash zadnika
211
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Белене трябва да се построи ако не искаме сарко да превземе пазарите на балканите с нови АЕЦ в Румъния и Италия.Борисов трябва да преговаря,имаме нужда от Белене
210
3
 
4
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Защо го хукаш? Бойко си е прав за тия неща? Преди е било доста смътна вода в тия изчисления. Може тогава да е било 4 млрд, но сега да се е променила реалността? И за двете страни това си е изгодно сътрудничества. Слънчевата енелгия е ефективна през денят, но нощем не чини? вятъра е непостоянен. Водните ЕЦ са плюс, но не достига капацитета им за всичко? А и нищо не пречи да си имаме и АЕЦ-ове и ВЕЦ-ове? Въпроса е, забележи, че всеки иска денонощен Интернет, ел. автомобили, телевизори, ....
209
0
 
8
 
! Отговори
The economy, stupid преди 13 години
И за онези ***, които си мислят, че токът е като доматите, "като има много и те се развалят": - ***, евтиният ток означава по-евтина продукция на всичко! - А евтин ток и евтина работна ръка (щото никой от ГЕРБ досега не е обещавал да прави заплатите нормални), правят ниска себестойност на продукцията. - А това е най-сериозната гаранция за инвестиции! Икономиката (работните места, добруването - най-общо) не се прави с домати, а с ток. Така че мислете 2 пъти, когато става дума за АЕЦ.
208
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера Путин беше казал в Германия "Не искате нефтопровод, не развивате атомна анергетика. С дърва ли ще се топлите? Ама и дървата идват от Сибир." Не претендирам за абсолютна точност на цитата, но е факт...
207
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък аз си мислех, че приоритетът на един държавник е народът да живее добре, икономиката да се развива. Излиза, че приоритетът на ББ е да се прави на мъж пред руснаците...колко инфантилно и жалко...за всички вас, българи...
206
1
 
10
 
! Отговори
Х преди 13 години
Няма да напиша нищо за поредната проява на ББ. Просто за да запазя добрия тон. Пък всички, които разбират от мълчание, ще разберат всичко, което съм премълчал. *** държава! Опа, не се сдържах.
205
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е заради комисионните. Руснаците вече са дали комисионни, а сега Боко иска и той. Те му казват: "Кукиш!" и той се сърди. Ще се разберат. Споко, народе. И с АЕЦ, и без АЕЦ ще си налягате парцалките, защото така сте си свикнали и ще си блееете като овцете, които дедовците ви са пасли...Когато утре обаче децата ви ви заплюят, защото сте им завещали една безумна и *** държава, не се оправдавайте пак с тоя и с оня. Тъпите хора никога не могат да живеят добре!
204
3
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 13 години
Naduto i tapo pojarnikarche...
203
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До сега Борисов е доказал безспорно ,че има едно качество , а то е от всичко да си прави самореклама , всичко друго е спорно.
202
0
 
1
 
! Отговори
Boiko e velik преди 13 години
ami ako Kirilunko, zem ta se izcepi 4e cenata e bila 4 miliarda, no sega e 6 zastoto Ceco i Boce sa poiskali po edno miliard4e...Boiko e velik, ima puska sys munstuk
201
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
***, защо му слагате минуси на човека - не ви ли е приятно, че притежаваме газ?...
200
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Не ни стига вонята на червена токсична кал, а сега с тоя Кириенко се размириса и на прегорял торф... - предлагам му да предложи ръждивите си ламарини на Уго или на Чик Чи Рик...
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само в в Северна България има шистова газ, оценена на около 25 млрд куб.м. от Шеврон.
198
3
 
3
 
! Отговори
za 241 преди 13 години
Защото ти казват истината ли! Затова ли са лъжци:))))
197
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде, другари от ГЕРБ не се пенете повече, Киренко не каза това, което Борисов поиска, значи няма да строим Белене.
196
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:) *** освен другото са едни особено нагли лъжци!
195
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Не това е размера на официално обявения, тоя дето наистина ще го ядем е с 2 милиарда по-голям. :))
194
1
 
5
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
Може и да си прав, прочети първо обаче каква е технологията за добив на шистов газ, и си помисли къде у нас може да се добива, без екологични рискове?! Само ще ти кажа, че световните капацитети са разделени точно на половина, относно вредите и ползите от такъв добив! В САЩ го добиват из безлюдните, слабозаселени райони, където дори и да се стигне до еко-катастрофа, каквато както казах, половината специалисти предричат, няма да има последствия. Ние просто нямаме такава територия, която можем да "прежалим". Колкото до атомната централа, въпросът е чисто прагматичен и опира до пари! Някакви разходи са ВЕЧЕ НАПРАВЕНИ, по една или друга причина. Ако от тук нататък сложим кръст и тръгнем да строим по нов проект, с нова фирма, по друга технология, дали пък това няма да се окаже в пъти по скъпо от колкото сегашната цена на руснаците?! Така че, много се съмнявам, че в близките не години, ами векове, ще можем да минаваме без руснаците! География, как да се бориш с нея! Както се казва в оня стар виц за глистите - Родина, моето момче....
193
0
 
5
 
! Отговори
Стар търговец преди 13 години
Аха! Значи все пак Белене ще стане. Толкова лют пазарлък се прави в навечерието на окончателно подписване. Ще има размяна на "аргументи".