Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък

Журналисти под прикритие им обещават лукс телефон
Обновена: 2 дек 2010 14:28 | 2 дек 2010 07:10,
515
Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък
Снимка: БГНЕС

С какво се занимават българските депутати в работно време? Журналисти под прикритие от bTV и „168 часа”, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи.

Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.

Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа в сряда, по време на гласуването на така наречения данък колиба, парламентаристи започват тихомълком да напускат залата.

Групата включва депутати от всички партии.

38 депутати са поканени на скъпо парти в луксозен хотел, като им е обещано за подаръци суперскъпи мобилни телефони, струващи по над 6000 лева бройката. 16 народни представители се поддават на изкушението.

Това са: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Деян Червенкондев - от ГЕРБ, Кирил Гундеров - от "Атака", Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева - от ДПС, Бисерка Петрова, Дарин Матов - от РЗС, Румен Такоров - от БСП, Димитър Чукарски - независим.

На въпрос какво знае за въпросните телефони депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри”.

На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като журналистите разкриват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така:

„Вие видяхте, че над десет колеги бяхме… Вие използвате името на една компания… Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер”.

Ето как протече разговорът с друг депутат - Митхат Метин:   

- В момента тече ли заседание на Народното събрание?
- Да!
- А вие защо не сте на работа?
- Кой ви е казал, че не съм в момента?
- В момента на работа ли сте?
- Вижте... Вижте, народният представител, макар да изпълнява определени задължения вътре във… и трябва да присъства и да гласува, той не е служител...
- Какви задължения изпълнявате вие сега в този хотел?
- .... (мълчи и ходи)
- Какви държавнически задължения изпълнихте вие тук?
- Бях поканен от... с колеги... ето можете да видите там колеги... наши има... бях поканен... решихме да се отзовем и се връщаме в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още по темата: НС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
451
0
 
20
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
Аз смятам,че това,което са направили депутатите е голяма ***!Нямат ли си телефони или човешкото око е все по-ненаситно,колкото и пари да има и човешката лакомия няма граници!Поне пенсионерите се бият за евтино олио,та можем да им влезем... в положението...А тия през работно време хукнали за им подаряват подаръци за хиляди левове,независимо,че им е забранено.Съвест и срам нямат ли?
450
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко знае ли че Калинка е забременяла
449
0
 
13
 
! Отговори
принципен преди 13 години
Към тези хрантутници не трябва да има никаква мислост. Поведението им е недопустимо, малко трябва да се досети човек колко лесно ще е да ги подкупиш. Тези *** решават нашата съдба и тази на нашите деца. До кога ще търпим ?
448
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се махат тези 240 мекерета от народното събраниеИзбори Избори Избори
447
0
 
21
 
! Отговори
Манчев преди 13 години
Браво на журналистите !Сега трябва да спретнат и на поповете от светия синод такъв номерда ги поканят на коктеил и да раздадат луканки по време на поститеи да снимат сеир:))))
446
14
 
1
 
! Отговори
лулу преди 13 години
смешно е, жалко е, показателно е, но кажете си с ръка на сърцето - вие не бихте ли постъпили така? човешко е. не е редно, но е човешко. да бъдем малко по-толеранти, а? и с това нямам предвид да им се размине безнаказано, а просто да не плюем злобно на всяка цена.
445
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ бил сърдит на дупетатите-телефонисти.Той и на Калинка-малинка се разсърди.Изобщо ББ е един сръдльо на 5 годинки.И този човек "управлява" БГ................Ами честито на печелившите!
444
5
 
13
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Надеждите на Тиквата за нов морал са това, ни повече, ни по-малко.Първо бяха надеждите за поправянето на Лъчо Пуяка. (първи път)После надежди за поправяне на Божидар Димитров. (първи, втори, ...n-ти път)После надежди за Калинка-малинка. После надежди за повече разсъдливост от Вежди Рашидов.После надежди за Лъчо Пуяка (втори път)и за сие кухоглавци, хукнали да се дуят по телефонни партита през р.време.Постоянни надежди за себе си, че ще поумнее. (напразни, разбира се).ДОКОГА!
443
3
 
15
 
! Отговори
матрЯл преди 13 години
А матрЯлът продължава телешки да вярва на ББ,ЦЦ и"вся остальная..." Народе????
442
0
 
18
 
! Отговори
GSM преди 13 години
Добре сте им публикували имената на тия прости *** и алчни ***. И тия ли ще работят "на ползу роду". Позор.
441
0
 
10
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Ама и михлюзи
440
2
 
9
 
! Отговори
imigrannt преди 13 години
Be6e mi doma4n9lo za Balgaria,sega me zabol9.6te mina da vid9 priateli i rodnini,i na samoleta.Po dobre da mi doma4n9va ot vreme na vreme,otkolkoto da me boli vseki den
439
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещата никак не са розови ! ГЕРБ за пореден път доказаха, че имат най-глупавите народни представители, а като цяло и най-некомпетентното правителство до сега !
438
1
 
6
 
! Отговори
ОКСИДАЦИЯ преди 13 години
Не разбрах дали са получили телефоните все пак. Да им се отнемат и да се организира търг за тях в полза на държавата.
437
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Диян Червенкондев от Герб и Димитър Чукарски - независим/ беше от РЗС, преди това земеделец и т.н./ ги познавам лично- нагли, самодоволни ***, тето за 5 лева си продават г.за, та камо ли за 6000.....
436
0
 
20
 
! Отговори
антигерб преди 13 години
Тия от бутика "Клаус Барбиса кандидати за приза "*** на 2010 година"...
435
0
 
20
 
! Отговори
Хм?! преди 13 години
За жалост обаче цялата история както винаги ще се покрие и всеки ще е "Ни чул ни видял". Но поне за сега мога да се нарадвам на замисъла и на изпълнението. :)
434
0
 
34
 
! Отговори
отврат преди 13 години
Не е нужно някой отвън да се опитва да съсипе България! Тия *** я съсипват отвътре много по-успешно!
433
0
 
24
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
ако сме нормална държава - тез "депутати" освен, че останаха без "ДАЛАВЕРА" - от Понеделник трябва да са и без работа.............но всички знаем, че последици за "Богоизбраните" няма да има - най-много "лошите журналисти" да го отнесат...............
432
0
 
33
 
! Отговори
Смях и срам преди 13 години
Много умно от страна на журналистите с подбирането на това име. Показва и знанията и общата култура на депутатите върху съвремената история. Ако знаехе малко повече, щяха да се сетят, че нещо не е наред около тази фирма с името Клаус Барби.