Забраняват на общините да взимат дългосрочни кредити до изборите

Краткосрочни кредити пък ще могат да взимат само общини, отговарящи на определени критерии
Обновена: 3 дек 2010 11:54 | 3 дек 2010 11:54,
5
Забраняват на общините да взимат дългосрочни кредити до изборите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общинските съвети да не могат да приемат решения за взимане на дългосрочни кредити след изтичане на 39 месеца от встъпването им в длъжност, прие парламентът при окончателното гласуване на Бюджет 2011 г., приключило късно снощи.

Това на практика означава, че до местните избори през есента догодина общините биха могли да взимат само краткосрочни кредити, които обикновено не са за капиталови разходи.

Взимането на краткосрочни кредити от своя страна е разрешено само за общини, чийто годишен размер на плащанията по дълга, поет до края на 2010 г., не надвишава 15% от сбора от собствените приходи и изравнителната субсидия от държавата. Предишният таван на поемането на нови дългове от страна на общините беше до 25% от посочения показател.

Разрешение за допълнителен дълг над посочения или за допълнителна държавна субсидия над определената в бюджета общините могат да получат само с разрешение на министъра на финансите във връзка с определени проекти.

Посочените текстове са добавени в Закона за бюджета между първо и второ четене по предложение на депутати от ГЕРБ.

По време на дебатите в парламента депутати от опозицията се изказаха против посочените промени с аргумента, че по този начин се ограничава възможността на общините да финансират реализирането на инфраструктурни проекти, включително и такива по оперативни програми.

В бюджета за следващата година е определено още, че основната заплата за държавен служител, заемащ най-ниската длъжност по Закона за държавния служител, трябва да е минимум 335 лв.

Още новини от бюджет и финанси
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е тоя Бойко да му се ненадяваш.Все едни такива закони приемат , че червените пищят като ощипани моми.
4
0
 
1
 
! Отговори
kk преди 13 години
А я ,"приятелю" кажи,като си толкова осведомен от тези 2,2 милиона работещи,колко са на "яслата" от народните данъци?
3
1
 
5
 
! Отговори
kk преди 13 години
Даааа!!!Кредити само на общини с ГЕРБЕРСКИ КМЕТОВЕ!Правилно,Борисов!Другите да го духат!Или гласуват за теб и те подкрепят,или глад....!Ами ако не се подчинят и вземе та им "дойде акъла", и "ТЕ" издухат?!
2
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Борисов и да не иска, а то е така, ще преработи бюджета и ще вдига преките данъци, които са Неприлично ниски дори за американските представиЗащо ли?- Защото при днешните нива на данъци и осигуровки и либералната философия на събирането им предимно от бедните, заплашва съществуването на самата държава, като такава! А пари наистина има и то в изобилие...:- Ако е вярна информацията, че 10% от населението придобива 65% от доходите, и само за 10 месеца тази година тези хора са спестили 12 милиарда лева, то представете си за какви диспропорции в разпределението става дума и само с "Таваните" за осигуровки , колко пари се "спестяват" от социалните сфери...Дори в САЩ - най-либералната държава, има данъци с прогресивни ставки У нас:- Въпреки, че плоския данък е 10%, дивидентите (които са личен доход), се облагат с 5%. А олигархията искат да и го намалят на 1%... Защо? - Държавните фирми работят с печалба под 5%, а фирмите могат да работят с 15% печалба, но олигархията не разрешава да го направят. Защо? - Себестойността на ел. енергията от Козлодуй е 1.168 ст. и е 40% от цялото потребление, а ако цената се качи на 8 сотинки, печалбата ще е стотици милиони..., но тези милиони ще ни бъдат откраднати със "зелената" енергия от "вятърните мелници"..., притежавани от олигархиятаЗащо?Такива примери много Като например парите от частните пенсионни фондове, собственост на олигархията, която инвестира парите в собствените си фирмиСега,За Борисов е неизбежно да приеме единни прогресивни ставки за личните и корпоративните данъциПримерно:- Необлагаем минимум, равен на Социалния минимум, който е 630лв- Данъчни ставки за доходите над 2 000 лева от 15%, над 20 000 лева от 20%...а над 200 000 лева данък от 30%...- Ще премахне "тавана" за осигуровките, като Противаконституционен на Чл.60-тиНакрая най-голямата лъжа на олигархията:- Работещите щели да намалеят драстично..., та да качим пенсионната възраст... ха-ха-ха.... - Сега има 2.2 милиона Работни места 300 000 самоосигуряващи се, 500 000 безработни... и още 500 000 на социални помощи
1
0
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Че е страшно, страшно е, защото от 20 години правителствата ни управляват не чрез Демокрация, а прилагат политика на Терор, на Див и Бесен Геноцид, спрямо цялята Българска нацияНационалния ни интерес е кристално ясен Благоденствие на Българския народ!- Вече 21 години чакаме Парламента, Правителството и Президента, чрез бюджета, да започнат да спазват, поне "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията и Лисабонската стратегия: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" е 211лв. За умъртвяване чрез глад - физически геноцид!- "Социалния минимум" е 634лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2008лв., а средната заплата е само 640лв... При средна заплата, семейния доход е 1280 лева или по 320 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...Днес:- 70% от работещите (2.0 мил.) и техните деца са Социални аутсайдери, което прави около 1.4 милиона- Да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил. Или 6.5 милиона от българското население са Социални аутсайдери - А най-страшното е, че около 1.0 милион, живеят с доходи под Границата на глада от 211лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.5 милионаТакава човеконенавистническа политика, спрямо собствения си народ, могат да водят само Фашисти или Комунисти!!!- Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото отговаря От 21 години Парламент, Правителство и Президент