Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

BG единствената в ЕС, която позволява купуването на стаж
Обновена: 9 дек 2010 14:24 | 9 дек 2010 10:50,
339
Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона
Снимка: Булфото

Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж.

Това е предвидено в текст от Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Мярката всъщност би трябвало да е социална. Не като такава обаче я приема опозицията.

Сметката колко ще струва предсрочното пенсиониране направи депутатът от ДПС Хасан Адемов. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.

"Ако искат да разчитат на осигурителни права, тези хора трябва да платят еднократно между 4500 и 5000 лева", посочи Адемов.

Депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари.

"С този текст наказваме хората, които са имали „нахалството” да се образоват, да работят, да получават по-високи заплати и да внасят по-високи вноски", посочи бившата социална министърка Емилия Масларова.

Колегата и Захари Георгиев пък е на мнение, че тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.

Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.

Още по темата

"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, също от БСП.

Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.

"Това като разсъждение отива на Симеон Дянков или на някого от бюджетната комисия, но не отива на хора от социалната комисия", върна веднага репликата Манолова.

Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.

Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.

Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: ДПСБСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
8
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Ричард, да си жив и здрав, да доживееш и надживееш възрастта на дядо ти и да се радваш на инвестицията си, но знаеш ли колко хора не доживяха до пенсия, и колко получаваха пенсия 1-2 години?
206
5
 
4
 
! Отговори
ДС-бар преди 13 години
Стига си врякал,ами кажи като е "долу герб",кой ще докараш на тяхното място?Това кажи,а лозунгите си ги знаем и без теб!Давай,да те чуем!:)
205
1
 
18
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Пенсионира се човек на 65 години, платил си е 5000 лева за да не работи до 70, и колко време ще ги взима тези пари, при положение ,че имаме една от най-малките продължителности на живот, и пенсия от 240 лева да речем?И заслужава ли си?
204
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плащаш 5000 лв за да получаваш 150 лв на месец и да не може да си платиш сметките с тях и храната, да влизат и да те ограбват *** и да нямаш право да се защитаваш, защото е *** е над закона и държавата.Защо направо не го обяввят за свещено животно каквото е и така никой да не може и с пръст да ги пипне в тая страна.А депутати през живота си като не са работили повечето и 1 година а някой и 1 ден, как се натискат и те пенсии да вземат от по колко хиляди.
203
7
 
2
 
! Отговори
Радич преди 13 години
65 не е лошо - какво се оплаквате- дядо ми прави 101 години и по тази система излиза че е работил 40 години а 36 после му плаща държавата. Илиза че инвестицията е изгодна - някакви жалки парици влагаш всеки месец а после срещу тях получаваш 20 пъти повече. Кой ти дава такава лихва иначе?
202
1
 
29
 
! Отговори
студент преди 13 години
Аз вече стегнах багажа!...Адио мутри и ***!!!
201
1
 
32
 
! Отговори
Ганьо преди 13 години
За мен най-справедливата пенсионна система е в Германия!!! След пенсиониране, германските пенсионери си позволяват лукса със пенсията си да пътуват по целия свят- с кораби, самолети, влакове и т.н. Но защо е така? Защото пенсионният фонд в Германия е поименен, и след смъртта на притежателя на пенсионната сметка, парите преминават в неговите наследници!!! Същото е и в здравното осигуряване!!! У нас не така - всичко отива в общия кюп за да може по-лесно да се крадат парите!!! те знаят защо!!
200
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обикновено всзнайковците са мног заблудени дъревни филосови , Що да се прави ето ти си поредното точно доказателство
199
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми ти си много глупав бе или заблудена овца си Та ми кажи койдокара народа до това дередже , кой го управляваше и окраде парите , а
198
3
 
18
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Има едно единствено спасение...ИЗНАСЯЙТЕ СЕ колкото може по скоро от България! Масово преселение да настане...да ги видя кво ще правят проклетите душмани!!! От кого ще смучат тогава...и кви пари ще им пълнят бюджета....нали са дяволи...а да ги видя като им се наложи да управляват себе си и плявата от бурени, хора който и за к*р не стават в тая скапана България . Окрадоха всичко, сега посегнаха и на старините на хората...СМЪРТ за такива управници! Долу ГЕРБ и незабавни ИЗБОРИ !!! Събуди се народе
197
2
 
14
 
! Отговори
Klementa преди 13 години
Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.Ama tva seriozno li??????Dama sam i ne mi otiva da psuvam! Aide arabite da napravqt edin atentan ama v parlamenta, taka, da gi zatriqt vsi4kite zakonomisleshti
196
1
 
27
 
! Отговори
с. преди 13 години
Точно никога няма да се осигурявам!Една стотинка няма да дам ако ще небето да се продъни!При тая несправедлива система тия,които плащат са балъци!БАЛЪЦИ!
195
1
 
9
 
! Отговори
Потап преди 13 години
Едно уточнения към твоя пост - неутронна бомба, не атомна.Защо да унищожаваме толкова красива природа, брат?! Тук Бог е давал с двете шепи!Но уви, явно ние не сме в състояние да се грижим и стопанисваме тази земя. Щом е тъй един ден тя няма да е наша - други ще се грижат за нея и ще я стопанисват по-добре. В природата няма празнини... Такъв е животът...
194
1
 
25
 
! Отговори
Данъклоплатец преди 13 години
И така...На 40 г. съм.Имам трудов стаж 19г. и 11 месеца.Работя Като специалист и плащам около 120 лв осигуровки аз,работодателя и той ,не знам колко.Удържат ми и плосък данък 90 лв.От провинцията съм.Майка ми е пенсионер и получава 153 лв. пенсия.Блъскала е цял живот.И защо трябва да храня дебелогъзи депутати и крадливи криминални ***?По добре данъка и осигуровките да отиват за нея?!Удържат ми и за един еврейски "Доброзорен" пенсионен фонд!М.*** им!
193
1
 
28
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Атомна бомба и трябва на тая държава...нищо друго не я оправя !!! Крадци по улиците, крадци във всички сфери на търговията, крадци във всички сфери на социалния живот, крадци на всички нива в администрацията, крадци в парламента...ДЪРЖАВА ОТ КРАДЦИ !!! Основен пенсионен фонд, допълнителен пенсионен фонд...пълна лъжа и измама!!! Фалш от всякъде. АМАН !!! Да гръмва *** и бомбата и да се приключва с тая България...няма да се оправи по никой друг начин! Лъжци и измамници са всички в нея
192
10
 
1
 
! Отговори
HAHA преди 13 години
Егати и платените коментари.
191
2
 
30
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Добре бе - ако платя 5 000, за да се пенсионирам и пукна след 2 месеца - какво ще стане с тия пари? Ще ми ги върнат ли?Къде ти... мутроид-крадец да връща пари ?!?Народе ***, защо качи тоя *** на власт ?!?!
190
2
 
5
 
! Отговори
titi преди 13 години
2 6 Отговори 170добавен от: titi преди 29 минути Ползите от лимон срещу РАК. унищожогава злокачествени клетки.Ползите от лимон.Лимон (цитрусови) е мирацулоус да убие раковите клетки.Е 10 000 пъти по-мощно от химиотерапия.Защо сме наясно от него?Поради наличието на заинтересованите лаборатории за производство на синтетични версия които ще им донесат огромни печалби.Сега можете да помогнете приятел, който има нужда от го правиш, че лимонов сок е полезно за предотвратяване на болестта.
189
1
 
14
 
! Отговори
До 182 преди 13 години
По-Добре да се чудя Какво ще правя с хартийките( доларите) , отколкото да се чудя Какво да правя с нищото. Важното е да живея пълноценно Сега , в този. момент, а не като българите в собствената им държава мизерно и се чудят как да свържат двата края. Не е лесен живота в чужбина , но хиляди пъти по - Добре!
188
2
 
13
 
! Отговори
Луд за вързване преди 13 години
Да те видя аз, като се наложи да се песионираш предсрочно, тогава ще ти видя далаверата на тебе ***! Ква далавера е българската пенсия, чуваш ли се какво говориш, това упревление подлага на геноцид, социално слабите, пенсионерите и бременните и майките с деца.