Пенсионерите над 75 г. без добавки към пенсиите

С 2% по-висока вноска от 2017 г. в пенсионните фондове
Обновена: 11 дек 2010 10:55 | 11 дек 2010 10:16,
605
Пенсионерите над 75 г. без добавки към пенсиите
Снимка: БГНЕС

Следващата година няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст. Това приеха депутатите, които гласуват на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Добавката е предвидена в текст в кодекса, който парламентът прие да отпадне.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от Коалиция за България заяви, че добавката за хората над 75-годишна възраст е част от предизборните обещания на ГЕРБ.

"Вече излизаме от кризата, но не желаете да вдигнете пенсии и стоварвате тежестта за това на следващо правителство от 2017 г", отбелязва депутатът от левицата.

Още по темата

"За следващата година гласувахме повече пари за бюджета на Министерството на труда и социалната политика, къде ще отидат тези средства?", попита Емилия Масларова (КБ).

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че в тристранния съвет е било договорено осигурителната система да се "изчисти" от всички плащания с характер на социално подпомагане.

По думите му добавка за пенсионерите ще има, но от 1 януари 2012 година и тя ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

С два процента по-висока да бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие още парламентът с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Бившият социален министър Емилия Масларова каза, че това ще доведе до увеличаване на приходите в пенсионните дружества, но не е ясно какво става в солидарния стълб на фонд "Пенсии".

Тя предлага в кодекса да бъде записано, че фондът се увеличава с 2 на сто и от него тези проценти се прехвърлят в
допълнителното пенсионно осигуряване. В противен случай получаваните по-късно пенсии ще са по-ниски, като разчетите на експерти, цитирани от Масларова, били за около 40% намаляване на пенсиите.

От 1 януари 2017 г. вноските за универсални пенсионни фондове се разпределят между осигурителите и осигурените лица, както следва - 2,8 на сто за сметка на осигуреното лице и 4,2% за осигурителя.

От 1 януари 2015 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране при не по-малко 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 12 години и половина за жените и 10 години и шест месеца за мъжете възраст по-ниска от определената в кодекса за право за придобиване на пенсия.

При втора категория право на ранно пенсиониране от началото на 2015 г. имат осигурените в професионален фонд , ако са с не по-малко от 15 години осигурителен стаж и 7,5 години за жените и 5,6 години за мъжете възраст по-ниска от разписаната в кодекса.

От 31 декември 2015 г. възрастта започва да намалява с по 6 месеца от първо число на всяка година до достигане на 8 години по-ниска за жените и мъжете от първа категория труд и 3 години по-ниска от възрастта за работилите при условията на втора категория труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

605
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво са им добавки на пенсионерите? да ги дават на *** да им развалят магии ли?или на телефонни измамници да дават.
6
5
 
51
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Ти си едно *** бе. Родители нямаш ли? Май нямаш. Или си от кретеноидите на Бибитко. който и майка си ще продадеш, стига ти да си на келепир.
5
1
 
67
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Ан така.Българските пенсионери ринали по 35-40 години на кравите в ТКЗС-тата няма добавка.Ама за джагалка с 5 марокански скакалеца винаги ще има,за да моогат после от тези пет, 3 поне да убият по двама пенсионера!!И как да ви излезе сметката бе господа управляващи?Много просто,няма да излезе!!Без кръчмар я правите тази сметка,без кръчмар!!
4
3
 
43
 
! Отговори
dani преди 13 години
a be tia nad 75 god hliab ne qdat li?s kakvo sa im po razlichni razhodite ot drugite?
3
85
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на ГЕРБ!За какво са им пари на 75 годишните ***?Да бегат в Сибир ако не им харесва тука!На умните хора, проявили съзнание и интелигентност на изборите, гласувайки за ГЕРБ или СК, трябва да се дадат парите!
2
9
 
58
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Пари за добавки няма,ама има пари за контингент за Авганистан.Егати плиткоумните гербаджии.
1
9
 
74
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Пари за добавки няма,ама има пари за контингент за Авганистан.Егати плиткоумните гербаджии.