Кабинетът губи, Борисов – не

Премиерът, Георгиева, Цветанов – харесвани за президент
Обновена: 20 дек 2010 15:13 | 20 дек 2010 11:14,
330
Кабинетът губи, Борисов – не
Снимка: БГНЕС

В края на годината половината българи (49%) са скептично настроени към управлението на екипа на премиера. Това показват резултатите от Национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

37% от българите посочват, че одобряват работата на кабинета през декември – с 5% по-малко спрямо ноември.

Стойностите на одобрението за дейността на Бойко Борисов не се променят през последните три месеца, като с рейтинг на одобрение от 59% премиерът продължава да е най-одобряваният български политик.

Без промени спрямо ноември остава и неодобрението за неговата работа – 32%.

През декември 66% от пълнолетните българи са оптимисти, а 14% са песимисти за това, че правителството ще изкара пълния си четиригодишен мандат.

Според НЦИОМ общественото мнение изглежда разколебано в отговор на въпроса дали хората гледат с надежди или с притеснения на управлението на ГЕРБ.

45% споделят, че гледат по-скоро с надежда на управлението, а 42% – по-скоро с притеснения.

В края на 2010 г. президентът е одобряван от 45% от гражданите и е неодобряван от други 45%.

Още по темата
През декември одобрението за Първанов сред симпатизантите на БСП се е свило със 7% спрямо ноември и в момента е 83%. Това би могло да е резултат на нееднозначни оценки сред социалистите за гражданската инициатива АБВ, смятат социолозите.

Сергей Станишев и Волен Сидеров остават най-одобряваните лидери на парламентарни групи – съответно с дялове на одобрение от 24% и 22%.

През декември е налице известен спад в одобрението за работата на съпредседателите на ПГ на "Синята коалиция". Иван Костов е одобряван от 12% от българите, като подкрепата към него се свива с 4% спрямо ноември.

През декември Мартин Димитров е одобряван от 15% от интервюираните, като този дял е с 2% по-нисък от ноемврийското одобрение за лидера на СДС.

През декември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (55% одобрение), Росен Плевнелиев (52%) и Мирослав Найденов (48%).

Непосредствено след водещите по одобрение министри се нареждат Николай Младенов (41%), Вежди Рашидов (31%) и Трайчо Трайков (30%).

Най-ниско одобрение за работата си през декември получават: Стефан Константинов, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Нона Караджова и Александър Цветков.

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г.

Общественото мнение обаче няма фаворити за бъдещ президент извън утвърдените имена в политическата публичност.

36% от интервюираните – точно колкото са привържениците на ГЕРБ, биха искали президент да стане подкрепеният от тази партия кандидат. 11% от българите биха подкрепили онзи, когото посочи БСП, 5% предпочитат кандидата на "Атака", а 3% – на "Синята коалиция".

Попитани кого биха издигнали за президент на България, ако зависеше само от тях, избирателите посочват цели 39 имена.

На първо място сред споменатите имена – посочен от 14% от българите, за президент е номиниран премиерът Бойко Борисов. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се изкачва през декември на второ място в предпочитанията – с 12%. 7% биха издигнали за поста държавен глава вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е предпочитана кандидатура от 3% от интервюираните. Също 3% биха издигнали за президент лидера на БСП Сергей Станишев, 2,4% – бившия еврокомисар Меглена Кунева, 1,1% – лидера на ДСБ Иван Костов, 1% – лидера на ДПС Ахмед Доган.

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
6
 
! Отговори
Kitaec__ преди 13 години
А оцевката на Брюксел е,че от Борисов нищо не става
304
1
 
1
 
! Отговори
Сатанов не е загубил преди 13 години
онзи ден това матреалч беше с друго заглавие. От заглавието някой е резанл изразът яе и Сатанов не е загубил от рейтингът.загубил ли е Сатнов точки или ги е дал на батюшка че да се нагизди с точките нашият Пръдкко Бобисов га се съблича пред лезбанскио министър за да му покаже интимното място къде Цецко му е наврял СеРеСето
303
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
България | 20.12.2010 България: Генералът остава сам Българското правителство се бори срещу корупцията, срещу престъпността и срещу... себе си. Това четем в днешна публикация за България на страниците на германския вестник "Тагесшпигел". Ето някои от акцентите в нея:
302
0
 
1
 
! Отговори
321 преди 13 години
Българският Уикилийкс се рови из дебрите на балканските тайни, на Тенерифе са вдигнали ръце от българските мафиоти, България е по-атрактивна от Румъния - това са някои от българските теми в чуждите медии днес.Испанският сайт laopinion.es излиза днес със заглавие "Български мафиоти в южната част на Тенерифе". В обширната публикация четем, че полицията в Тенерифа разследва български граждани, заподозрени във връзки с мафиотски организации, на които се приписват редица престъпления и които са собственици на няколко публични домове. Много от заподозрените българи са били агенти на бившата ДС, военни или пък експерти по бойни изкуства. Испанската полиция разследва случая съвместно с Интерпол, информира още сайтът
301
0
 
1
 
! Отговори
boi преди 13 години
TYI TO .................MALKO TARPENIE 6A SA OPRAVIM ...........OSMIXNETE SE DE???????????????????
300
0
 
1
 
! Отговори
ccccc преди 13 години
predi godini nqma6e internet , pluehme si uprawlqva6tite po opa6kite i na skameikite pred bloka sega ve4e sme moderni ! vseki nedovolen v komentarite si ama nikoi v tazi darjava nqma ta6aci da promenq ne6tata ! prost i podtisnat narod sme :)
299
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЦИОМ: плащаш им много или обещаваш кокалче и получаваш желаните резултати!
298
2
 
2
 
! Отговори
До 316 преди 13 години
Кристалина Георгиева може да стане президент!Диктатура и готово!Друг чалъм няма.
297
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Борисов! Ние не сме членове на ГЕРБ и не сме длъжни да понасяме жертви в името на Вашите идеи. Те не са наш проблем, а още по-малко имате право да ги превръщате в тежест за народа. Но същевременно постът, който заемате, Ви задължава да мислите за нашето добруване. Ако не Ви харесва, има много желаещи да Ви сменят.
296
1
 
9
 
! Отговори
ликтор преди 13 години
Алоооо, НЦИОМ ,за втори пореден месец ваште данни излизат след друга соц.агенция ,за да баламосвате хората !Засрамете се ,бе !Уляхте се !След скандалите, според Алфа Рисърч рейтинга на Цветанов е 25 % ,вие му отредихте на другия ден 55 %!!!ГЕРБ имат 27 % според другите социологически агенции,вие им давате 36 % !Така правите лоша услуга на управляващите и на нас !Те се живеят в собствен свят,и си мислят ,че простотиите и скандалите дето ги натвориха ,мнозинството от хората го одобрява !!!
295
1
 
8
 
! Отговори
миро преди 13 години
Е сега разбрах, защо бате Бойко смята , че ние българите сме ***, защото той като дете бил свинар и отттогава са е научил , че на другите и помията им стига , за да живеят.
294
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като построим магистралите и като сложат бариерите рейтинга му ще отиде по дяволите.
293
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Бойко ! Всички те подкрепяме ! Не обръщай внимание на малкото оцелели и побеснели ,червени *** ! Краят им наближава,затова само се зъбят ,но ги е страх да хапят ! На следващите избори 80% ще гласуват за ГЕРБ !!!
292
1
 
1
 
! Отговори
Корекция преди 13 години
уф да се ..........за 305 е 308
291
1
 
3
 
! Отговори
за 308 преди 13 години
Ми то Янка ченге, тракториста и той, останаха хамстера гей и Кире Либерало.....Кой тогава ? Те не са роднина ,милицонер, като навремето , а ченче до ченге, няма празно П.С. Не ми казвайте Костов, той е бил на стаж в КГБ
290
2
 
5
 
! Отговори
NEWS преди 13 години
Евентуалният бъдещ министър без портфейл е настоящият директор на Агенция за българите в чужбина Росен Иванов. Зад образа на скучен служител, всъщност стои човек, който с нищо не би бил полезен за развитието на редица важни държавнически въпроси.Росен Иванов е много по-катастрофален кадър от Божидар Димитров. Той е човек тип пернишки комунист. Скоро пак ще има панаири Затова ченгетата и комунистите да се върнат в шумата. Тази *** за друго не става!, твърди анонимен интернет потребител, запознат отблизо с историята на Росен Иванов.Но самият Божидар Димитров, който днес по-рано подаде своята оставка заради агентурно минало, твърди, че председателят на Държавната агенция за българите в чужбина е истински професионалист.
289
2
 
3
 
! Отговори
Смарт преди 13 години
Добре поне че си знаеш ИМЕТО. Друг пт се казваше АНОНИМЕН. Молим, не си хаби мастилото, нула такава...
288
4
 
6
 
! Отговори
*) преди 13 години
ГОЦЕ -ДС(КГБ) и БОЦЕ-ДС(КГБ) - СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ!Има ли още шарани да гласуват за тези ченгета?
287
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тиквата като главен секретар е правил далаверата със всички групировки,не случайно се познава със Галевите и ***.Нека не забравяме,че Ипон бяха хванати в производство на цигари менте и тогава Бойко отърва затвора,май са го вербували в ДС още тогава...агент Тиква
286
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко не може да загуби,Бойко е като Чък Норис - той винаги печели!Чък Норис може да застане зад себе си и едновременно да се види пред себе си. Често казват, че хората са се разминали на косъм със Смъртта. Веднъж, Смъртта се разминала на косъм с Чък Норис. Чък Норис може да убие два куршума с един заек; Чък Норис може да дели на нула; Исус Христос може да ходи по вода,Чък Норис може да плува по суша.