МВР с мераци да кадрува във ВСС

Законът за съдебната власт скара депутатите в НС
Обновена: 21 дек 2010 13:49 | 20 дек 2010 13:33,
125
МВР с мераци да кадрува във ВСС
Снимка: БГНЕС

„Полицейщина”, „нарушаване на конституцията”, „натиск”, „гавра”.

Това са само част от репликите на опозиционни депутати по закона за съдебната власт, който парламентът трябва да приеме на второ четене.

Най-оспорваният текст е в член 26А – там се въвежда изискването членовете на Висшият съдебен съвет да предприемат действия за допуск до класифицирана информация.

В случай че не получат такъв, няма да участват в заседанията на съвета, на които се разглежда такава.

„Кадровата политика на ВСС ще се определя от силовото министерство. Кой даде този полицейски текст да бъде бутнат в закона за съдебната власт? Недопустимо е, даже обидно”, скочи веднага юристът Любен Корнезов. Според него текстът е на ръба да бъде противоконституционен.

„Аз не знам, госпожо министър, как ще гледате в очите вашите колеги”, включи се и Румен Петков.

„Гаврим се със съдиите и прокурорите. Гаврим се със следователите. Не ви пожелавам възможността те някой ден да ни го върнат”, обърна се към управляващите той.

Особено развълнуван беше Александър Радославов пак от „Коалиция за България”. Оказа се, че неговият баща е бил царски офицер, заради което самият Радославов още пази лоши спомени от детството си. В комунистическите години го третирали като враг на народа.

Депутатът разказа, че учителката го карала да стои на колене, а по-късно за него и брат му били необходими специални разрешителни за кандидатстване във ВУЗ.

Личният пример Радославов пренесе към закона за съдебната власт, защото както тогава независимата система била контролирана от Държавна сигурност, така и сега щели да го правят службите. „Братя българи, бдете!”, разпалено призова депутатът.

Яне Янев пък допусна, че целта на текста е да прекрати предсрочно мандата на действащия ВСС. „Когато не дадете допуск на няколко магистрати, ще кажете, че съставът на тези, които имат, е под допустимия по закон”, уточни Янев.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков пък уточни, че по време на процедурата за допуск до класифицирана информация членовете на ВСС ще бъдат подслушвани.

Правосъдният министър Маргарита Попова изслуша търпеливо всички критики, след което взе думата. По думите й сега членовете на ВСС нямат право да боравят с класифицирана информация, защото това е забранено със специален закон.

Дори преди няколко месеца 2/3 от тях не са се запознали с папки със СРС-та, защото самите те не са пожелали.

Именно по тази причина новият закон давал възможност на съдебната власт да борави с класифицирана информация. Попова отхвърли мисленето, че текстът дава възможност за злоупотреби.

„Аз имам доверие в моите колеги във ВСС за това, че всички те ще получат достъп на принципа: „Това трябва да се знае”. Имам доверие в държавните институции за това, че никой няма да злоупотреби. Не мога да разсъждавам по обратната логика, че всеки ще си наруши служебните задължения, за да злепостави друг орган”, беше категоричната позиция на министър Попова.

Янаки Стоилов от БСП предложи компромисно решение. Членовете на ВСС по презумпция да имат право на такъв достъп, който да им се отнема, ако се провинят. Едва тогава да им се забранява да участват в заседанията на съвета.

След като така и не беше постигнат консенсус, депутатите излязоха в почивка, за да потърсят компромисно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
5
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Абе момчета нито съм бай нито съм Колю .Ама лошо нещо е това да си зависим .Виждам че след 20 години за първи път някой настъпи по мазало кръвопийците на народа.Ама ще ме прощавате трябва днес да изкарам за дозата и затова пиша ,пиша ,и пак пиша .Абстиненцията е голяма сила момчета.Те пари вече не дават (от позитано) ама виж хероина им излиза евтино на мен това ми стига .Аз за това живея .Прощавайте ме .Ама трябва да почвам да плюя .
70
6
 
3
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
Много си е прав бай Колю даже само дето в тая държава малко са останали дето не са с промити мозъци и поне малко здрав разум.
69
5
 
8
 
! Отговори
Груйчо преди 13 години
Белене, лагери...........В държава член на ЕС в 21-век???? Пил ли си си хапчето?? Или само се правиш на гламав, та белким някой ти се върже на пропагандата:))
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лъжеш и сам не си вярваш...
67
2
 
3
 
! Отговори
el minero преди 13 години
nisto ne se narushava.Poveche red i disziplina ne sa izlishni.
66
3
 
6
 
! Отговори
Красьо Черния преди 13 години
Абе кво МВР, кви 5 стотинки, само аз мога да кадрувам във ВСС, аз ги назначавам, аз ги уволявам комунистическите щерки и синчета :)
65
9
 
6
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Не бой се, анонимен 65!Скоро няма да можеш! Нито ти, нито аз, нито никой! Все пак, само година и половина след изборите и при Хитлер и при нашите си комунисти все още е имало опозиция... Толкова бързо не стават нещата, ама се подготвят де! Това е извън съмнение! Ще очакваме и Белене да открият, ама не централата, лагера, и за обида срещу Партията и Вожда да се лежи....въобще, натам вървим! Съмнява ли се въобще някой?!?! И от нас си зависи, дали ще се оставим.... Жалкото е, че както гледам, май доста *** нямат нищо против да ги тъпчат, да ги подслушват, да ги репресират и респектират... Така че, надеждата ми е малка! Ще допуснем да си имаме тирани, пък после ще почнем да мрънкаме, ква я мислехме, ква стана.... както обикновено де!
64
3
 
7
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
само да те светна че Бойко даде разпореждане на полицията при януарските протести... ;)
63
1
 
4
 
! Отговори
редактор преди 13 години
"там се въвежда изискването членовете на Висшият съдебен съвет"Ако махнете пълния член, грешка няма да имате :)
62
3
 
3
 
! Отговори
ре 62 преди 13 години
Записа се, и чака *** да го "назначи" ;) Чух че тя давала назначенията в ГЕРБ, пускала и през парадния вход, и през задния двор ;)
61
4
 
11
 
! Отговори
до 64 преди 13 години
Кои права бе? Аз нямам какво да крия, ама като гледам колко народ се разписка за правата си и против СРС.. май имате вие нещо да криете. Вече 20 години в тази държава престъпниците и мутрите се крият зад правата на човека, ами писна ми, не искам права, искам правосъдие!
60
3
 
5
 
! Отговори
Kiro преди 13 години
Бай Колю се изкава като комунист на Априлски пленум.
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Кольо, самия факт, че тук можеш да псуваш "башицата" колкото си искаш те опровергава.А мен едно време ме счупиха от бой за един политически виц. Та малко е неуместно сравнението с бай Тошо.
58
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецко, как бе? Ти и читанка не си отворил, ВСС ли?А за *** герберисти: Вие не чаткате ли, че правата ви отиват на кино?
57
8
 
7
 
! Отговори
xxx преди 13 години
GERB = BKP = DS +VKR=Todor Jivkov
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
58как какво, записа се и той в герб и чака назначение....
55
11
 
8
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Скъпи ми анонимни,Още Монтескьо е казал на времето, че доброволните роби създават повече тирани, отколкото тираните роби! Така че, моите уважения към избора ви! Вие искате да живеете в комунизъм, искате да го има Бащицата, искате да имате "сигурност"... Ваше право си е това! Щом ви харесва да бъдете безправни, безгласни и потиснати същества, вместо свободни хора, ами бъдете си! Никой не може на сила да ви направи свободни и никой на сила не може да ви наложи на сила демокрация, свобода и европейски ценности, след като самите вие не ги искате! Комунистическото промиване на мозъците ви явно е имало необратим резултат! А тиранин ще се намери! Това поне е сигурно! Даже не един, ами повече от един! Когато един народ е готов да бъде поробен, поробителя не закъснява! Никога! Проблемът е, че ние свободолюбивите и бих казал нормалните хора, въпреки че уважаваме вашият избор, не искаме да живеем в обстановката от преди 1989-та! Не искаме някакъв нов Бай Тошо да дерибейства над всички нас! А след като сме вече поне на книга европейци, нашата позиция също е от значение! Въпреки че, вероятно сме малцинство... Така че, хайде моля, ако не ви пука за вашите права, лишавайте се от тях, никой не ви спира! Но не посягайте на нашите! Ние си държим на тях! За нас това не са просто думи, а нещо важно и съществено!
54
5
 
5
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
А кой от днешните ни съдии не е обвързан? Нали тъкмо заради това "героите" ни се напикават, осират, одрискват, вдигат кръвно, губят си паметта и каквото искате още - цялата медицинска енциклопедия. Ако това прекрати заигравките им и смеха от Брксел секне, защо да не им искат допуск. По-добре е полицейска държава, но с ред и осъдени явни престъпници, отколкото "смешен плач" и ненаказани Ахмед Доган, октоподи, Маргени, дамбовци, очи, вежди и целия софийски зоопарк, които обикалят света свободно.
53
4
 
8
 
! Отговори
Красьо Черния преди 13 години
Олеееее, ами сега какво ще продавам??? Отиде ми бизнеса, мамка му!!!
52
7
 
17
 
! Отговори
някой преди 13 години
По-добре МВР ,от колкто Красьо Черния.Междо другото,какво стана с тоя кадровик?