МВР с мераци да кадрува във ВСС

Законът за съдебната власт скара депутатите в НС
Обновена: 21 дек 2010 13:49 | 20 дек 2010 13:33,
125
МВР с мераци да кадрува във ВСС
Снимка: БГНЕС

„Полицейщина”, „нарушаване на конституцията”, „натиск”, „гавра”.

Това са само част от репликите на опозиционни депутати по закона за съдебната власт, който парламентът трябва да приеме на второ четене.

Най-оспорваният текст е в член 26А – там се въвежда изискването членовете на Висшият съдебен съвет да предприемат действия за допуск до класифицирана информация.

В случай че не получат такъв, няма да участват в заседанията на съвета, на които се разглежда такава.

„Кадровата политика на ВСС ще се определя от силовото министерство. Кой даде този полицейски текст да бъде бутнат в закона за съдебната власт? Недопустимо е, даже обидно”, скочи веднага юристът Любен Корнезов. Според него текстът е на ръба да бъде противоконституционен.

„Аз не знам, госпожо министър, как ще гледате в очите вашите колеги”, включи се и Румен Петков.

„Гаврим се със съдиите и прокурорите. Гаврим се със следователите. Не ви пожелавам възможността те някой ден да ни го върнат”, обърна се към управляващите той.

Особено развълнуван беше Александър Радославов пак от „Коалиция за България”. Оказа се, че неговият баща е бил царски офицер, заради което самият Радославов още пази лоши спомени от детството си. В комунистическите години го третирали като враг на народа.

Депутатът разказа, че учителката го карала да стои на колене, а по-късно за него и брат му били необходими специални разрешителни за кандидатстване във ВУЗ.

Личният пример Радославов пренесе към закона за съдебната власт, защото както тогава независимата система била контролирана от Държавна сигурност, така и сега щели да го правят службите. „Братя българи, бдете!”, разпалено призова депутатът.

Яне Янев пък допусна, че целта на текста е да прекрати предсрочно мандата на действащия ВСС. „Когато не дадете допуск на няколко магистрати, ще кажете, че съставът на тези, които имат, е под допустимия по закон”, уточни Янев.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков пък уточни, че по време на процедурата за допуск до класифицирана информация членовете на ВСС ще бъдат подслушвани.

Правосъдният министър Маргарита Попова изслуша търпеливо всички критики, след което взе думата. По думите й сега членовете на ВСС нямат право да боравят с класифицирана информация, защото това е забранено със специален закон.

Дори преди няколко месеца 2/3 от тях не са се запознали с папки със СРС-та, защото самите те не са пожелали.

Именно по тази причина новият закон давал възможност на съдебната власт да борави с класифицирана информация. Попова отхвърли мисленето, че текстът дава възможност за злоупотреби.

„Аз имам доверие в моите колеги във ВСС за това, че всички те ще получат достъп на принципа: „Това трябва да се знае”. Имам доверие в държавните институции за това, че никой няма да злоупотреби. Не мога да разсъждавам по обратната логика, че всеки ще си наруши служебните задължения, за да злепостави друг орган”, беше категоричната позиция на министър Попова.

Янаки Стоилов от БСП предложи компромисно решение. Членовете на ВСС по презумпция да имат право на такъв достъп, който да им се отнема, ако се провинят. Едва тогава да им се забранява да участват в заседанията на съвета.

След като така и не беше постигнат консенсус, депутатите излязоха в почивка, за да потърсят компромисно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не им пожелавай "Весела Коледа" То по тяхно време този свят празник си беше нормален работен ден.:)
30
4
 
3
 
! Отговори
hhh преди 13 години
gerb se osraha moito moche i Dogan pak pozna i 6te poznava dokato igrae s 4estni karti Provinciqta e v klini4na smirt (glad i stud)
29
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА БСП И ТЯХНАТА МАФИЯ.БРАВО НА ГЕРБ ЗА СМЕЛОСТТА.НИКОГА НЕ СЪМ ОЧАКВАЛ ЧЕ ЕДНА ПАРТИЯ СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА НАБИРА СИЛА И ПОПУЛЯРНОСТ.А ГЕРБ ТОЧНО ТОВА ПРАВЯТ СЕГА.ДАНО ТАКА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ И ЗАНАПРЕД....
28
1
 
6
 
! Отговори
Kiro преди 13 години
Нема нищо по-хубаво за да положелям по драв за БСП и техните симпатизанти.Всеки пак Колдеада идва.Дядо мраз е агент на ДС, и вече ги е забравил/
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спете спокойно деца, комунизма си отива.........най-после..........
26
4
 
3
 
! Отговори
коректор преди 13 години
Извинявай...Дали не си пропуснал в бляскавия си анализ и "*** в гъзъ"!
25
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Кажи им! Въпреки, че те няма да ви разберат!!!
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Запознати разкриха, че за целта червените промивачи на мозъци, групирани около изживяващия се като главен кукловод на държавата Гоце, имат указания да наемат предимно млади хора, като единствените изисквания, които се поставят пред кандидатите за онлайн плювачи, е да имат остър език, да са нагли, безпардонни, да не се свенят да използват вулгарни изрази и да са в час с политическата ситуация в държавата. Разбира се, те трябвало да имат готовност и да висят на практика денонощно пред компютъра.
23
9
 
12
 
! Отговори
Бой по БКП преди 13 години
Господа комунисти,Май ще ви бръкнат дълбоко в дупката с този член 26А, а?Пожелавам Ви приятно пенсиониране и Весела Коледа!По-здрави!Хахахахахаха!
22
5
 
13
 
! Отговори
Цинизъм преди 13 години
Ха-ха-ха ! От полицейщина се оплакват точно тия, чийто министър Михаил Миков без капка срам изпращаше полицаите да бият мирно демонстриращи еколози и земеделци, докато мутри и мафиоти безнаказано безчинстваха. Нещо повече, бяха екскортирани и вардени като правителствени глави от народната любов ! Сега, когато органите на МВР се опитват да респектират престъпниците и корумпираните чиновници, крадециът вика с пълно гърло "Дръжте крадеца !"
21
9
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
ПИЩИТЕ ЗАЩОТО ТАКА НЯМА ДА ИМАТЕ КОНТАКТ С МАФИЯТАНЕ МЕ ИНТЕРЕРУВА ТЪПАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ФАЛШИВИТЕ ВИ ПРАВА...ТОЧНО ЗАРАДИ ТЯХ ЗАТЪВАХМЕ ТИЯ 20 ГОДИНИБЪЛГАРИНА Е ЧОВЕК РАБОТЛИВ И ИМА ЦЕЛИ ЕДВА КОГАТО УСЕТИ ТОЯГАТАТОГАВА СМЕ ПО-ЖЕЛЕЗНИ И ОТ ГЕРМАНЦИ
20
6
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 13 години
Поредната платнеан статия.Малко прочете, след това се замислете. За мен логиката на м-р Попова е правилна.Трябва да има промяна към по добро. Жако, е че журналяра прилагат да червния башибузик за някой друг лев.
19
2
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 13 години
Пичове недоволни...Като ви чета писанките,добивам усещането,че никой от вас не е ходил да гласува..Глас народен , глас божи!Къде бяхте на изборите!
18
4
 
10
 
! Отговори
груйчо преди 13 години
Споко бе, другарю, много си се запенил!:) Чак правописни грешки допускаш в бързината!!:) И да сравняваш Северна Корея и САЩ не е ли малко смешно....:))
17
5
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 13 години
Ако се постараят пак с фалшификациите може да спечелят и със 125%
16
7
 
10
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Гражданино, За не знам кво си!!!! А по-добре ли е сегашното положение на ухранени прасета в ВСС, които взимат по 15 заплати и 100000000 подкуп без нито една ефективна присъда? Та кажи ми гражданино, теб кое точчно те притеснява, че МВР би поел назначенеито на съдиите? И мислиш че сегашния начин е по-добър и демкратичен ли? Браво на ГЕРБ! Просто трябва повече смелост и да не се пита никой а да се дейста!!!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 6 такива са много а можеби един и същт АБВ РЗС ДПС СДС ДСБ БСП
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъпият вижда само партийни цветовеумният - БЕЗКОНТРОЛИЕ или инструменти за контрол.Но така е - ТВ образованието не прощава на никого. Жалко,че до скотовете страдат и тези,които са си дали труда да се образоват и освен цветове виждат и ФАКТИ.
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОКО БОКО ЧЕ ДОЙДЕ И ТВОЯ РЕД.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вашите съдии,следователи,прокурори се гаврят всеки ден с надеждата и очакванията на целия български народ за справедливост бе,червни плазмодии.Хапите до кръв,когато ви засегнат интересите,а за болката и подигравките към жертвата не ви ипука.