За всенародната любов към Борисов в минало време

За година премиерът губи подкрепата на 20% от българите
Обновена: 28 дек 2010 15:44 | 28 дек 2010 15:44,
1057
За всенародната любов към Борисов в минало време
Снимка: БГНЕС

Само за година Бойко Борисов губи близо 20% от доверието на българите, отчетоха социолозите от МБМД.

Докато през декември 2009 г. 63 на сто от българите са били пленени от харизмата на премиера, днес симпатиите си към него задържат само 44%.

"Високата подкрепа за Бойко Борисов е нещо, за което трябва да говорим в минало време", заключи Мира Радева.

Президентът Георги Първанов също губи 16 % от рейтинга си. Срив на доверието има в председателя на НС Цецка Цачева – от 38 на 19% само за една година.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и Сергей Станишев запазват рейтингите си стабилни, като градоначалникът има 31% доверие, а лидерът на социалистите – 16.

Единствен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов качва 8 на сто до 17%.

По думите на Радева това не се дължи на исканията му за референдум за членството на Турция в ЕС, а на телевизионните му изяви в шоупрограми.

ГЕРБ печели парламентарните избори, ако се провеждаха днес, сочи още изследването на политическите нагласи в навечерието на 2011 г., проведено от МБМД.

33,7% от избирателите биха гласували за партията на премиера. Социолозите обаче отчитат значителен отлив от симпатизанти на ГЕРБ. На същия въпрос – за коя партия бихте гласували, зададен през декември м.г., 45 на сто от българите са отговорили: За тази на Бойко Борисов.

Не така обаче стоят нещата при БСП. При 9% подкрепа в края на 2009 г., днес бюлетина за столетницата биха пуснали 14,2 на сто избирателите.

ДПС губят, макар и минимално, но запазват твърдото си ядро на подкрепа около 6-те процента.

И това са единствените три, които гарантирано биха влезли в парламента.

Синята коалиция е на ръба да прекрачи парламентарния праг с 3,7 на сто подкрепа. Симпатизантите на Командира и на Мартин Димитров се увеличават спрямо декември миналата година, когато са били едва 2,4%.

Спадът на „Атака“ продължава, към днешна дата процентите им на одобрение са 2,5 спрямо 3,6 през декември 2009 г.

Лица от новосформираното АБВ нямат шанс да седят на парламентарни банки, защото днес за тях биха гласували 2,2% от избирателите в България. Извън НС остават и РЗС, НДСВ и ВМРО.

Според социолозите на МБМД ГЕРБ имат всичките шансове да спечелят и президентския вот догодина, особено, ако си гарантират подкрепата на ДПС.

Мира Радева е почти убедена, че кандидатът няма да е посоченият от Бойко Борисов Цветан Цветанов.

По думите й еврокомисарят Кристалина Георгиева събира най-голяма подкрепа (30 на сто), ако участва в надпреварата за поста на държавен глава, сочи изследването.

Според Радева, това се дължи на факта, че тя "изглежда далеч и затова е неопетнена".

28% със сигурност биха гласували за Бойко Борисов, а 16 на сто за Цветан Цветанов.

Победата на ГЕРБ на местния вот обаче не изглежда така пълна, както за президентския, коментира Радева.

В София най-вероятно управляващите ще запазят кметското място. Не така обаче стоял въпросът с другите две, по думите на социолога, важни крепости – Варна и Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1057
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
908
3
 
19
 
! Отговори
Хей преди 13 години
ЧУДЯ СЕ КАК ПРИРОДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН /ЗА ПРЪВ ПЪТ / ДЪРЖАВНИК , ПОЗВОЛИ ДА МУ ПОДЛОЖАТ ДИНЕНА *** С АКЦИЗА НА ЦИГАРИТЕ И МАКАР РЕЗУЛТАТА ДА Е ТРАГИЧЕН ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПЪРЗАЛЯ.ТАЯ *** УПОРИТОСТ ЩЕ МУ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА..ХЕМ ОПРАЗНИ ДЖОБА НА НАРОДА ,ХЕМ ХАЗНАТА..ЗАЩО ДАДЕ ХЛЯБ НА КОНТРАБАНДИСТИТЕ ,ИЛИ ..????А НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ..!!!!!!!
907
10
 
17
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Исками се да псувам,псувам..от 1 година нема тежки престъпления,Бг-заради Дянков не само не изпадна в колапс,ами вдига кредитен рейтинг,строи се бясно в държавата, износа всеки месец се повишава,икономиката изплува без особени сътресения,София се чисти както никога досега,чакахте АДСКА Бойкова зима,а се оказа,че по Кледа и НГ хората харчат като изоглавени,откриват се нови вериги(ако е зле никой нема да го прави нали) а вие ми дрънкате глупости.Какво искате незнам,имало скандали ми навсекаде има?
906
11
 
21
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Хахах.. Бойко преди са го харесвали 99% , сега 79%.. Първанов ако му е паднало доверието с 16% значи преди е имал 17%.. Тоя човек незнам кой *** може да го харесва. Освен бабите по селата..Бойко е номер 1 .. нека дойдат изборите да видите пак как ще срита задниците на червените ***.Тая Мира Радева най-много да е получила 13та зпалата от БСП, че да пише такива глупости
905
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Асене, пишеш като типичен комунистически шаман, а не с факти. "Изхарчиха 5 мрлд лв", "най-много доносници в дс" - де ти са фактите? Или щом Партията го казва, значи е вярно:) Кога ще вденете, че точно това дразни хората?Старите българи са казали "хем ***, хем голям". Видяхме ви какво можете, а скрийте се вече. То с компромати и заклинания не става, трябва и акъл.Аре у лево и умната:)
904
2
 
22
 
! Отговори
Asen преди 13 години
Типично гербаво-пилешко мозъче.Аз си пиша името и му показвам факти то съществото ти говори за шапки.От гербавите са най- много доносници в дс
903
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало, социолозите от МБМД, тези цифри Корнелия ли ви ги спусна:)
902
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само Шадраванчо ще оправи страната ни, няма да има вече суша, шадраваните ще бъдат пълни, е, е ще мирише повече, но затова пък червения електорат ще бъде най-после доволен, а ако се върне на власт и СерГея ще бъде и задоволен. Така, че давайте маладци, не спирайте, натискайте клавишите, пляс, пляс ***, лява колело.
901
3
 
26
 
! Отговори
Asen преди 13 години
Тиквето е изхарчил 5 милиарда лв. повече от 3-та коалиция и не се знаят къде са тези пари.Като сложиш и контрабандата значи ни излиза много повече на минус от 3-та коалиция
900
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искаме си СерГея да се върне, щото тоя лош Бат Бойко ни спре кранчето и не можем да крадеме и на воля да се е.еме.
899
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе кво се дърляме, да вземе да се върне във властта Станишката под ръка с Вигенин и ще се оправиме, ама изотзадзе.
898
3
 
26
 
! Отговори
Asen преди 13 години
И какво подкрепяш на тиквето?Закопаването на България с огромни заеми.Не се знаят къде са 5 милиарда лв.
897
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бат Бойко е 1 политик на България, а червените, сините и жълти вождове са най-мразените в страната ни.
896
2
 
17
 
! Отговори
фъндъци и балъци... преди 13 години
Да даааа,много си прав, на пролет Гоце ша си прави кабинет на спасението, пък после ко ша става народа ша каже.... ама тоя път нема да има фъндъци и балъци....
895
2
 
25
 
! Отговори
бау преди 13 години
Този така се е накукушинил ,в поза да литне.Е,да ,ама -не.Преземиха го.
894
8
 
16
 
! Отговори
До 933 преди 13 години
Абе Пешо ли си къв си, ама ти и другите платени от червените клакьори само можете да се надявате, като гладен на ***.е. То надеждата крепи човека, де.
893
11
 
19
 
! Отговори
Данъкоплатец1 преди 13 години
Нужна е работа, работа и пак работа. В България са няма потомствени политици ( не управляващи ) и тъй като и ББ не е имало от кого да се научи на политика, той прави грешки. Който работи обаче, той и греши. Странното е обаче, че точно нещата заради които една част от българите не го харесват, точно заради тях, Аз го подкрепям. Било полицейщина - ами интересно мен защо не ме е страх от полицията.
892
0
 
17
 
! Отговори
any преди 13 години
Добре е наистина да се изясни на кое "обективно" агенство кой му плаща и какви са полит-копнежите на шефовете му. За MBMD и Мира Радева вече е ясно. :)
891
1
 
18
 
! Отговори
бай Генчо Софийски преди 13 години
Просто в държавата за сега май няма държавна институция в която да се има доверие, като се почне от Народно събрание, съд, прокуратура,президентство, МО, МВР, ДАНС и пр.според проучването на МБМД. Лош матрял ли ги избира или лош матрял ни управлява - май и двете.
890
4
 
30
 
! Отговори
pecho преди 13 години
Предположението за 20% загуба на електорат е скромно. ГЕРБ ако продължава с административно - репресивните си действия към гражданите, до края на 2011 г няма да го има и много бързо ще бъде забравен. Някои от министрите панически ще напуснат страната ни, защото ще бъдат съдени за геноцид.
889
1
 
17
 
! Отговори
??? преди 13 години
А за шеф кой я назначи ,че не мога да се сетя ??? Извънземните ?