Умуват дали митничарите да станат полицаи

Междуведомствена група бистри искането на Танов
Обновена: 31 яну 2011 23:07 | 31 яну 2011 22:42,
52
Умуват дали митничарите да станат полицаи
Танов иска полицейски правомощия за митничарите. Снимка: Булфото

Дали митниците ще получат полицейски правомощия и по подобие на полицията ще правят разследвания ще решава специална работна група под ръководството на Министерството на правосъдието.

Идеята публично лансира шефът на Митниците Ваньо Танов при изслушването му от бюджетната комисия в парламента за контрабандата миналата седмица.

В тази връзка се е провела среща между финансовия министър Симеон Дянков и експерти Министерството на правосъдието, МВР и Агенция "Митници", съобщиха от МФ.

Междуведомствената работна ще анализира и обобщи опита в областта на митническото дознание на митническата администрация в периода 2001-2006 година, както и преди това, посочват от ведомството.


По това време Агенция "Митници" имаше звено с дознателски правомощия, но те бяха отнети след съпротива от МВР. Все още не е ясна официалната позиция на ведомството на Цветан Цветанов дали подкрепя идеята на Танов.

На основата на анализа и препоръките от него ще бъдат обсъждани възможностите за въвеждане на правомощия на митническите органи за извършване на "митническо дознание" за престъпления против митническия режим.

Становище по концепцията за промени, която трябва да бъде формулирана от работната група, ще бъде потърсено и от Върховната касационна прокуратура.

Още по темата

Очакват се конкретни предложения и от страна на Асоциацията на производителите и търговците на тютюни и тютюневи изделия.

В седем държави-членки на ЕС митническите органи разполагат с пълния обем от правомощия на криминалната полиция, а в 11 държави митническите органи след възлагане от съдебен орган могат да изпълняват молби за правна помощ при разследване на митнически нарушения.

В отделни държави от ЕС митническите администрации имат правомощия за самостоятелно осъществяване на контролирани доставки, а в страни като Германия, Австрия, Франция, Обединеното кралство, Гърция, Швеция и други митническите власти имат правомощия за арест, извършване на разпит, право на проверка на самоличността на лицата и други, съобщават от МФ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
чики преди 13 години
ще се съглася с това предложение на танов, само ако раздуят щата до към 1500000 за да станем всички желаещи или милиционери или митничари... и така престъпници ще са всички останали и готово!
47
1
 
2
 
! Отговори
митничар=рушвет преди 13 години
Майко мила те така само на рекетират за рушвети , а смятай ако им се даде още власт за каква наглост иде реч.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Митничарите трябва да стават народни представители, президенти и министри!
45
0
 
1
 
! Отговори
Ескимос преди 13 години
Малко ли ни са полицаите в тази държава, та и митничарите ща правят полицаи- на всеки ъгъл дюнер и до него полицай. Това няма да оправи нещата нито икономиката ни, нито контрабандата.Просто никой няма воля да оправи нещата в полза на хората и държавата ни. Управляващите трябва да са слуги на народа , а не обратното.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя цялата държава само милиционери бе нека да ги праят като се е почнало сменете името на Пожарникарско Милиционерска Губерния
43
0
 
4
 
! Отговори
ЧОПЪР преди 13 години
ТАНОВ Е ПРАВ ! УЧИМ ЛИ СЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ОПИТ ? ТРЯБВА ДА ИМА МИТНИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ ,КАКТО ИМА В СЕДЕМТЕ ДЪРЖАВИ -ЧЛЕНКИ НА НА ЕС.ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ,ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО,ШВЕЦИЯ И Т. ДРУГИТЕ ЗАТОВА ИМАТ ПРОГРЕС ,А НЕ СКАНДАЛИ! ЧАКАЛИ СЪГЛАСУВАНЕ С МВР ?НИКОГА НЯМА ,Т.Е.ЦВ.ЦВ ДА СЕ СЪГЛАСИ. РАЗСЛЕДВАЩИТЕ И ОПЕРАТИВНИ СЛУЖБИ НА МВР НЯМАТ КАПАЦИТЕТА НА МИТНИЦИТЕ. ТОВА Е РЕФОРМА В ПОЛЗА НА НАРОДА,МВР И ДЪРЖАВНОСТТА. МИСЛЯ,ЧЕ ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ПРОМЯНА ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ ОТ КАБИНЕТА И ДЕПУТАТИ В НС.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Hа 3 Mapт пpeд Народното събрание Xopa ..който нe жeлаe правителството зa ОСТАВКАTA СЕГА И НЕЗАБАВНО!!!!!!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТО ЕДНО ВРЕМЕ И СТАЛИН Е НОСЕЛ ЧАНТИТЕ НА ЛЕНИН , А ПОСЛЕ КАК СЕ ЗАВЪРТАТ НЕЩАТА , А - АМА НАШИЯ Е МНОГО *** ГОРКИЯЦветанов: Значи имам вашата подкрепа за президентските избори ?!Уорлик: Цветанов мисли по-сериозно за бъдещето.. Човек като теб може да стане премиер.Цветанов: Аз премиер ! ?!?! Да не се шегувате нещо с мен. Уорлик: Ни най-малко. Той и Борисов така си мислеше в началото....Цветанов: И какво трябва да направя ?!Уорлик: Ами като за начало едни записи ще свършат чудесна работа.....
40
0
 
3
 
! Отговори
Болзен преди 13 години
Па плеснат с ръце и се прегърнат и заедно търсят ....
39
0
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не е важно кой къде е, важно е всеки да си върши работата както трябва
38
1
 
5
 
! Отговори
g преди 13 години
А стоппалки ще им раздадат ли?Да могат и на КАТ да помагат?
37
0
 
0
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
Всеки да подкрепи номер 21.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добра идея. Когато непрекъснато се сравняваме със Запад - а, да го направим както при тях.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази снимка ми мяза на Триглава ламя или мафия:)))
34
2
 
5
 
! Отговори
андрешков преди 13 години
абе нека всички държавни чиновници - от министъра да последния разсилен да станат полицаи, да носят униформи и оръжия и да могат да преджобват всеки срещнат средно статистически гражданин и да му вземат всяка стотинка,която намерят у него,белким се оправят и наситят...
33
2
 
7
 
! Отговори
Реформатор преди 13 години
Полицаите да станат митничари, а митничарите полицаи.Все тая с тоя балкански манталитет.
32
0
 
2
 
! Отговори
народа преди 13 години
Идеята,е на база практически международен опит наистина няма лошо,но дали ще има същия ефект при наличие че завареният персонал нямя такова чуство за отговорност.Ако се прави обновление би трябвало пълна персонална промяна с нови лица и нови структури,а не от този терминал на другия терминал,този митничар ще бъде нов милиционер и т.н.
31
0
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
В Германия митницата (ZOLL) има право да задържа всеки и всичко свързано с контрабанда, както и работа на черно. При остановяване на други закононарушения се уведомява полицията. Защо не и в БГ митниците да нямат тези права в момента вместо да се изчаква куките да задържат???
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Държавата ни има нужда не от умувате ,а да действате/ако можете де/.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха хах хахаха Таноооов! И работна група създали. Ей, това милиционерите са опасна работа. Вся власт милиционером :DDD