Ваньо Танов бори контрабандата с евтини цигари

Имало натиск за нелегален внос заради повишения акциз у нас
Обновена: 27 яну 2011 19:37 | 27 яну 2011 19:37,
172
Ваньо Танов бори контрабандата с евтини цигари
Танов иска законодателни промени заради контрабандата. Снимка: Бурфото

“Булгартабак” да пусне на пазара една-две марки евтини цигари, които да бъдат достъпни за по-голяма част от бедното население. Това ще намали контрабандата и ще увеличи приходите от акциз.

Тази идея лансира шефът на агенция Митници Ваньо Танов по време на изслушването му в Комисията по бюджет и финанси.

Според него пушачите с ниски доходи ще предпочетат тези марки цигари и няма да търсят контрабандни.

"Има нужда от законодателни промени, защото в момента контрабандата на цигари е най-доходоносният бизнес, по-доходоносен от бизнеса с наркотици, а рискът и наказанията са минимални", смята Танов.

Голяма част от контрабандните цигари не са предназначени за България, а са транзитно преминаващи и доказателство за това било, че задържаните количества са много по-големи, отколкото са нуждите на пазара у нас.

Имало голям натиск за внос на контрабандни цигари от трети страни заради повишения акциз у нас.

"Загубата за бюджета през 2010 г. от повишението на акциза върху цигарите е 247,7 млн. лв., но не е милиарди левове, както се твърди", посочи Танов.

По данни на агенцията "Митници" 40 процента от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари.

Около 2,5 млн. души трябва да са пушачите в България, сочат още данните на агенцията.

"От внесения акциз това означава, че всеки пушач изпушва средно по 13 цигари, а за България се предполага, че се полагат средно по 18-19 къса на пушач", каза Танов. За 5 млрд. къса цигари не се получава акциз, сметна той.

Според данните на Агенция „Митници" за 2010 година задържаните количества цигари са 249,7 млн. къса, като през 2009 година тази цифра е 20,6, а през 2008 година – 13,7.

Приходите на Агенция "Митници" за 2010 г. са 6 596,6 млн. лв. при планирани 6 592,0 млн лв. или изпълнението на плана е 100,1%, похвали се  Ваньо Танов пред депутатите.

Изпълнението на годишния план за приходи от ДДС от внос е 111,7 процента или 2 903,9 млн. лв. при планирани 2 600 млн.лв.

Още по темата

Приходите от акцизи обаче има спад. Те са 3 568 млн.лв. при планирани 3 900 млн.лв. Приходите от мита са 119,2 млн. лв. при планирани 92 млн. лв.

"Големите фирми търговци на горива отчитат спад от 30 процента, а ние отчитаме преизпълнение на приходите от горива, което показва че предприетите от агенция "Митници" мерки дават резултат", заяви Танов.

Според него не трябва да бъдат правени смесени групи от МВР и митниците за проверка на вноса, защото ресурсът на митници е 100 души, а ресурсът на МВР е много по-голям.

"Ако се работи със съвместни екипи, се ограничаваме само до 10 екипа, защото само в толкова можем да участваме", каза още Танов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
emil преди 13 години
Разговорът между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, който стана известен като Мишо Бирата ми се обади е автентичен, цялостен и съдържанието му не е манипулирано. Това сочи независима експертиза направена от елитната френска лаборатория Липсадон, която работи с френското правосъдно министерство и експертизите й се използват от френския съд.
152
0
 
0
 
! Отговори
CPAMOTA преди 13 години
Не искам Бойко да е мой премиер.ОСТАВКА СЕГА И НЕЗАБАВНО
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И пак контрабандните цигари ще бъдат по-евтини от другите и какво,пак ще си пушим цигари от безмитната...
150
0
 
4
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
След като се разбра, че и моралът им не е нов на новите управляващи, сега потвърждават, че са и некомпеентни. Как Танов, ще обясни, че кутия Виктори струва само с 10 ст, по-малко от Ротманс? Ами така е, не заради себестойността, а заради акцизите. Затова колкото и евтини *** да пусне Булгартабак, те пак ще са по-скъпи от контрабандните. Стига глупави популистки думи за пред кръчмарските пияндета, лелките пред фурните и изрусените фризьорки. Някои хора от матр'яла могат и да мислят, смешни ставате вече. След като Дянков се направи на здравен и просветен министър, дойде време да слушаме как един митничарски шеф, който набира ЕГН-та за телефонен номер, оправя стратегическата политика на Булгартабак. Скоро може да го пратим и в Козлодуй. Само, че това вече може да е опасно.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
години наред ще се мъчим като външна граница на ЕС да спираме контрабандата. Затова европейците да си плащат, а не родният данъкоплатец. Много са хитри.Не е виновно правителството, а ЕС, които не желаят да допуснат никакво значимо прозводство у нас и затова сме с толкова нисък стандарт на живот.
148
1
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Ало, МВР-тонабери ми ЕГН-то!
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Танов в Гърциа има 4 фабрики прати 4 митничара да записват номерата на камионите и ги ловете на границата Ще имате 1000 процента успех
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това е хубава мярка да се спре контрабандата. Не знам дали от ЕС ще позволят това, защото може да е в разрез с политиката на съюза за ограничаване на тютюнопушенето.
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Три имена Ваньо Митков ТановДата на раждане22.09.1958 г.Място на ражданегр. МонтанаВербувал го служителст. лейт. Валентин Дечев Петров на 22.03.1978 г., регистриран на 06.04.1978 г.Ръководил го служителст. лейт. Валентин Дечев ПетровСтруктури, в които е осъществявано сътрудничествотоОУ на МВР Русе ДС, Отделение VI ДСКачеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудникАгентПсевдонимиГерговДокументи, въз основа на които е установена принадлежността към органи
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добрият овчар , казват старците , стриже и дои овцата , не я коли . така ще му дава мляко и вълна до смъртта си . герб изпълни рефрена на синия химн - искам всичко сега
143
1
 
3
 
! Отговори
Хей преди 13 години
НАНЕВ СКЛЮЧИЛ ВРЕДЕН ДОГОВОР НА СЪД.ДЯНКОВ НАЛОЖИЛ АКЦИЗ КОЙТО НАНЕСЕ ЩЕТА 1милиард,до кога ще го дундуркаме..???????
142
0
 
3
 
! Отговори
Бойко до 150 преди 13 години
ето го новия шеф на митниците,тъкмо се чудех къде ще се намери адекватно *** на този и се появи ти,честито мойто момче,не ми се обаждай,аз ше те подслушам и намеря
141
0
 
9
 
! Отговори
Хей преди 13 години
ДА БЕ.ЗАЩО ДА НЕ МУ ПРОДАВАТЕ ФАШКИИ НА ТОЯ НАРОД .ЦИГАРИТЕ НЕ СА СКЪПИ.АКЦИЗА Е ВИСОК.СТИГА МАЙМУНДЖИЛЪЦИ.С ГЛУПОСТИ ПРОБЛЕМ НЕ СЕ РЕШАВА.!!
140
0
 
7
 
! Отговори
^^ преди 13 години
O sancta simplicitas... Тоз сюртук от кой скрин излезе бе, че и шеф на митниците... Човекът, който трябва да е най-светнат каква част от цената на цигарите прибира Държавата, бръщолеви подобни идиотщини. Та масово известен е факта че таксите върху кутия цигари са над 500-600% от цената й. Що за цинизъм е да търсиш намаление на цената на производителя, след като му я увеличаваш в ПЪТИ?! Или пак мътим водата преди продажбата на златната кокошка "Булгартабак"?!!
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а за това, че човекът е набрал ЕГН-то - Ами ако на мом4ето егн-то е било примерно 88............ 87.............. и т.н. всеки би могъл да се заблуди, не мислите ли? Аз лично като видя 88 и още цифри да кажем, които шефът ми изпраща, директно съм натиснал зелената слушалка
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В света цигарите са скъпи, защото са вредни. Лошото е, че при нас явно стават стока, която държавата иска да пробута, за да има повече приходи, а не с цел да се намали тяхната употреба.
137
0
 
4
 
! Отговори
mery преди 13 години
Ашколсун, BOSS, за изчерпателното обяснение на "политиката" на мин.Дянков. Удрям ти "плюса" без да се замислям.защото един счетоводител на страната,какъвто реално е Дянков, би трябвало да проумее дали ще извлече дивиденти от дадено решение и ако то е дълбоко погрешно, да има смелостта да го коригира. Заради ината на министъра БГ загуби за половин година около 350-400 млн лв!Защото не само в това правителство, а и в другите преди него, не е водещо Икономическото министерство, а МФ!
136
0
 
7
 
! Отговори
mery преди 13 години
Че акцизът върху произвежданите в БГ цигари е непосилен,може да се види и от цигарите,които депутатите пушат.На няколко пъти показаха депутати,които пушат необложени с акциз цигари - т.е. кутии без бандерол.А един от култовите депутати на ГЕРБ е наричан с прякора Ротманса.
135
0
 
11
 
! Отговори
BOSS преди 13 години
Г-н Премиер,Това министърче Дянков наясно ли е, че с вдигането на цените на цигарите (акциз и пр.) в този размер, извади очи вместо да изпише вежди (освен ако не е целял тъкмо това...):В една Австрия цената на кутия нормални цигари е 4 евро. В Б-я цената е 2.20 евро. Разликата в средната заплата е 4.5 пъти в полза на Австрия. В същото време качеството на едни и същи марки цигари е в полза на австрийския пазар. За какво става дума?! Родните производители започнаха да плачат , че им спаднал оборота, и по стара изпитана традиция отново станахме свидетели на тактиката... още от "болната, та на здравата глава": Малоумното решение да се вдигнат цените на пакетираните тютюни, с които природонаселението си свиваше цигари, и да ги изравним с тези на фабричните такива. Пак в тази Австрия, разликата м/у цената на кутия цигари и същото количество (20 къса) , които можеш да си свиеш от тютюн, е 2:1 в полза на тютюна в пакети. Нека м-р Дянков да обясни всички тези аномалии и къде другаде по света има подобни примери. (От близо една година съм отказал цигарите, но ги използвам като пример за неадекватна пазарна и фискална политика.) Да не говорим, че с тези безумни и необосновани цени на цигарите се постигна само насърчаване , т.е. увеличаване на контрабандата.
134
0
 
9
 
! Отговори
евала преди 13 години
много яко заглавие,човек дето набира ЕГН вместо тел. номер може да се бори само с рулото тоалетна хартия