Ако платя за "Белене", как ще повиша доходите?

Премиерът гневен на Станишев и компания за цената на проекта
Обновена: 8 фев 2011 16:16 | 8 фев 2011 13:15,
606
Ако платя за "Белене", как ще повиша доходите?
Борисов призна за безрезултатно подслушване. Снимка: БТА

"Не мога да задължа държавата с два-три милиарда евро, ако приема инфлационния индекс, който искат руснаците". Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на сградата на централизирания архив на Комисията за досиетата в Банкя в отговор на въпрос за АЕЦ "Белене".

По думите му, ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме индекс от порядъка на 500 000 – един милиард евро.

В понеделник във френския вестник „Трибюн“ излезе информацията, че руската държавна енергийна компания Росатом обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

На въпрос как ще се отрази на страната, ако тези планове се реализират, Борисов избухна:

„А как ще се отрази на страната да я задължим с пет-шест милиарда лева отгоре върху бюджета в момента? Дали ще загубим 200 милиона или два милиарда и половина – кое е по-голямата злина? Ако задължа държавата с шест милиарда в следващите десет години, да ги платим, плюс още този един милиард близо, който идва по външния дълг да платим след 2013-а, как ще повишим доходите, пенсиите?

Как ще правим инфраструктура, давате ли си сметка? Затова аз искам прост отговор – колко е инфлационният индекс? Колко е реалната цена на „Белене”? Да кажат, когато са подписвали договора. Нищо повече не искам“.

Премиерът поясни, че два милиарда и 400 милиона евро отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е бил приет при подписването на договора от „Станишев и компания“. Първите плащания за „Белене” са станали именно по него, затова и руснаците сега имали възможност да извиват ръце.

Още по темата

Борисов няколко пъти призова президента, който му „давала съвети по енергетика“, да каже колко е договореният инфлационен индекс. Той беше категоричен, че при сегашните условия АЕЦ „Белене“ не може да стане.

На въпрос за отношението му към "скандалите Кушлев" премиерът каза, чe по тази тема е възложил проверка и информация ще има след резултатите от нея.

Стоян Кушлев беше обвинен от парламентарната комисия „Антимафия“ в конфликт на интереси, корупция и шуробаджанащина при назначенията.

Премиерът заяви още, че очаква практиката за широкото използване на СРС да бъде променена.

"И Цветанов, и Йовчев знаят пропуските, направени в службата", каза Борисов.

Премиерът и главният прокурор са се договорили в средата на месеца да се проведе съвещание заедно с депутатите по този въпрос, защото по думите на Борисов в пъти са завишени исканията от прокуратурата и от МВР за подслушване, без да има от това реални резултати.

 

"Една от двете служби е допуснала грешка. От сега мога да кажа, че това, че не се изписва от страна на ДОТИ цялата информация, която попада в СРС-тата е грубо нарушение на закона и там трябва да има наказани или отстранени. Но нека да си завършат проверките и тогава ще го коментирам", заяви Борисов.

Той беше категоричен, че вътрешният министър Цветан Цветанов не трябва да подава оставка заради СРС-гейт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
578
0
 
0
 
! Отговори
БРАВО БОЙКО.... преди 13 години
АЕЦ-БЕЛЕНЕ, Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДАЛАВЕРА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА!
577
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
poveshi si naprejenieto na mozachnite kletki ,ednokletachen nishto ne moje da povishish ne rapolagash nito s resursi nito s ikonomika, gola voda pone kato lajite mislite li che niakoi vi viarva no hapdali vse oshte se namirat.
576
1
 
4
 
! Отговори
В преди 13 години
1-во защо "в Банкя", не можете ли да си ЛАФИТЕ на по-скромни места, зали ли няма, а харчите държавни пари за свой кеф?!2-ро парите от енергията ще се върнат многократно, но *** като вас не могат да направят проста сметка!3-то ще има работа за много хора4- ще се продава ел. енергия, а това си е чист приход за България5- и т.н.
575
3
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Какви атомни бомби бе ***?!?! Всички световни експерти са на мнение ,че руските реактори от тип ВВЕР 1000 са най-НАДЕЖДНИТЕ в с вета! Ви ли тъпоглавци знаете по-добре от експертите?!?!?!?!?!?!?!????????
574
3
 
3
 
! Отговори
A1 преди 13 години
Токът тече по жици,нали?Постройте си АЕЦа нейде на ваша земя-имате си достатъчно.Пуснете един хубав дълъг електропровод,с хубави дълги жици.И като ни трябва вашия ток,си плащаме с нашите пари!Просто,ясно,пазарно ориентирано,по европейски!Всичко друго е набутвация и заробване на България за десетки години напред,др.Овчаров!
573
4
 
5
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Никаква сделка с руснаци според мен.Нищо руско не работи както трябва.То е ясно ЕС ни подхвърли на руснаците,защото за нищо не ставаме,но по-добре без АЕЦ отколкото после ядрен взрив в Белене.
572
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като АЕЦ Белене се строи от 1981 година какво сте се разбързали - давайте по спокойно другари че ще получите някой инфаркт или инсулт
571
2
 
2
 
! Отговори
Бат Сали преди 13 години
Абе ми като са толкова добри французите и американците що не пуснаха новата ТЕЦ покрай Гълъбово, нали са великата АЛСТОМ и великата AES.
570
2
 
3
 
! Отговори
kaktus преди 13 години
Хубава руска кола има ли, и каквато да е друга техника че да ми сравнявате руска АЕЦ с френска АЕЦ
569
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И как така френските били по-скъпи? Къде ги вадиш тия "факти"?
568
2
 
8
 
! Отговори
EC преди 13 години
Френските АЕЦ са най скъпи,дори Румънците са се отказали от тях и канадците ще им правят АЕЦ,оттук идва и френското НЕ за шенген.Руските са ни по изгодни затова бойко трябва да преговаря като цивилизован човек а не да се дърви
567
2
 
7
 
! Отговори
от форумите преди 13 години
В България всичко си върви нормално и именно това тревожи ***.
566
4
 
10
 
! Отговори
милио преди 13 години
АКО ДАДЕМЕ 8 ИЛИ 10 МИЛАРДА ЕВРО, ТОВА ЩЕ Е НАЙ СКЪПАТА ЦЕНТРАЛА, КОЯТО СЕ СТРОИ В МОМЕНТА, КЪДЕТО И ДА БИЛО ПО СВЕТАЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ СИ МЕЧТАЕ ЗА ПРОЕКТА ОТ ГОДИНИ,ПОНЕЖЕ ПОКРАЙ РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ КРАДВА,ЗАТОВА И РУСКНАЦИ Я СТРОЯТ, А НЕ ГЕРМАНЦИ ИЛИ ФРАНЦУЗИ.
565
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОЙ, видите ли, щял да плаща! Кой си ти, бе, мижаво кирливо премиерченце?! Днес те има там, утре те няма, минаваш в нафталина! И ако изобщо някой те помни, няма да бъде с добро! Който се съмнява в това, да погледне днешните мнения за експремиерите на прехода. И те си имаха своите 'придворни песнопойци'.....
564
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като чета коментарите )) диагнозата е една ... неграмотност и олигофрения !
563
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a be smeshnici.kakvo ste se razlqali po forumi.ako vi stiska izlezte na ulicata i go kajete v liceto mu na boyko.dreshkovci
562
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не трябва да се дава на руснаците, никви пари. Имаме си европейски производители на реактори и с тях трябва да правим бизнес. На тези само дране и конфискации и да отиват да се оплакват на Доку Умаров.
561
8
 
6
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Малеееее червенотиквеничета как злобеете.Недейте така - отразява се на здравето ви.Успокойте се - Бойко ще е свиквайте.С народни пари с негови пари или на Цветелинка - за народа го прави.След превъртането на външния дълг бати ви Миленчо или дядо Симеончо нещо да ви дадоха - не - сега почивате в хотелите им и се бъркате надълбоко.Бате ви Сергей с Орешарски като опоскаха 2 млрд за 48 часа - сигурно ви се увеличиха депозитите в банката.Давайте по спокойно.Народа каза Бойко да е.Форума само съска.
560
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Платиш, не платиш, от тебе пари не можем да очакваме, само стискане на зъби и затягане на колани.
559
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТИ ли плащаш, бе, *** мутрафон?! С чии пари би го направил, с твои ли? Или с Цветелинкини? Не, пак с народни пари, които твоето управление троши по-безогледно от всички правителства на прехода досега!