Младенов удари дипломатичен шамар на Сърбия

Министърът постави въпрос за членството й в ЕС
Обновена: 18 фев 2011 18:04 | 18 фев 2011 18:04,
235
Младенов удари дипломатичен шамар на Сърбия
Снимка: Булфото

„Като страна, която членува в ЕС, Република България винаги се е придържала спрямо своите съседи към принципите, които са основополагащи за него – на толерантност, добросъседство и регионално сътрудничество. Същите принципи ние очакваме да бъдат спазени от нашите съседи, особено от тези, които очакват да бъдат членове на ЕС”.

Така, с дипломатичен тон, външният министър Николай Младенов скастри сърбите заради скандала със спряната българска група на границата между двете държави.

Младенов беше провокиран от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който също критикува Сърбия с благоприличен тон. Националистът посочи, че съседите са нарушили основна норма на Европейския съюз – тази за свободното придвижване на граждани.

„Отношението към нашите сънародници там продължава да бъде дискриминационно. Агресивно, мога да кажа”, заяви Сидеров, който поиска позицията на българското външно министерство.

Още по темата

Николай Младенов разказа, че вчера е имал среща с посланика на Сърбия у нас, който обяснил, че няма забрана за полагане на венци пред паметника на апостола Васил Левски. Сръбската полиция взела решение да забрани само шествието поради опасения от безредици.

„Информирахме сръбския представител, че нормалната европейска практика, която би трябвало да съществува между съседни държави, когато такива съмнения съществуват, е да бъдат информирани официалните институции, за да могат да се вземат превантивни мерки”, разказа за срещата Младенов и допълни, че позицията на българската държава била връчена под формата на нота на посланика.
„Груповото спиране на граница е недопустим акт. Ние не предизвикваме провокации, не очакваме такива към нас”, допълни Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
12
 
! Отговори
пак до 183 преди 13 години
не знам каква "помия" ти е в главата,че агитираш за сърбия...като пример за отстояване на национален интерес. абе човеко,сърбите загубиха косово, загубиха югославия, загубиха реномето си,оставайки като *** последните комунисти в европа, останаха без територия...загубиха 100 пъти повече отколкото биха загубили, ако външен враг би ги завладял. та затова ли ни ги даваш за пример? ти си сбъркан в главата нещо,човеко. дано да е само от късния час,но уви,много се съмнявам,че не е от това.
175
2
 
7
 
! Отговори
до 183 преди 13 години
ако бяха се били с тояги в сърбия щяха да спечелят марсианците.ако бяха дошли като пешаци американците щели да ги бият сърбите,щото сърбите са 50 години назад във военната техника,както са и доставчиците им от русия. дрън-дрън, среднощен звън.зенитните им ракети на сърбите/руски/падаха в българия, защото не им сработваха взривателите за самоунищожение.кюнците още се пазят в един гараж на мо - да гледат експертите от мо какви ракети не трябва да купуват занапред.а това за стелта е отделен цирк...
174
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Попе на *** в дирника,да знаеш
173
5
 
8
 
! Отговори
попа преди 13 години
В днешната свята за нас дата в която почитаме паметта на Апостола, искам да кажа нещо и да бъда разбран правилно: Све управнички србе на врбе!
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нема нема селска пръчко,носите ли си маратинките ромика и дънките панака ха ха
171
7
 
7
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Сащ спечелиха единствено заради технологичното си превъзходство.Ако бяха влязли с жива сила- Ирак и Афганистан са само бледо подобие на това, което шщеше да им се случи там.Не ги защитавам, воювали сме и с тях, забивали са ни нож в гърба и 1885-та, и по-късно с Македония и междусъюзническата.И сега ни мразят и е ад понякога да се минава не по главните пътища там.Но едно трябва да им признаем с ръка на сърцето-Когато става дума за патриотизъм и национални интереси-само можем да се учим от тях.
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Abe selqk o6te li nosi6 maratonki romika ha-ha-ha,taka si bese
169
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
abe povreme na komonizma imalo samo gumenki i morq6ki teniski.sarbite nosili adidas i dr. ama pone ima6e kakvo da se qde a sega nema.
168
5
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
118, ще ти отговоря.Точно момчетата от ПВО-то им се биха като лъвове.За справка-панирания пилот напрехвалените САЩ така го бяха подгонили, че пусна ракета над София...Бокрай границата ни падаха десетки ракети, даже и няколко в наша територия, но в Балкана.Да не мислиш, че с прашки свалиха Стелта? Знаеш ли колко "писти" от черен найлон са "разстреляли, колко "радари " от отворени микровълнови печки захранвани с акумулатори и инветори по горите гръмнаха?Биха ги като страхливци-от далече.
167
6
 
3
 
! Отговори
Иван Грозни преди 13 години
Политическо пространсво което има чужд финансов борд и разчита на просяшка финансова подкрепа от ЕС за да не умрът от глад гражданите му, не може да бъде държава
166
2
 
4
 
! Отговори
до 175 преди 13 години
заплати и то над 50% са 120 евра са в България
165
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Prav si
164
14
 
5
 
! Отговори
Бране преди 13 години
Много сте отворени всички,не помните когато ходихте с маратонки ромика и тренинг, с моряшки тениски и дънки ПАНАКА,а Сърбите ходиха с маратонки Адидас и с дънки Левис,да ва *** и отворковците селски,големите европейци,пълни смешковци сте.До преди няколко години имахте визи и не знаехте къде се намира Калотина
163
7
 
12
 
! Отговори
Милан преди 13 години
Бьлгария влезе EU по жалост,сега Германия и Франция сажаляват за тази си грешка.Най бедната в ЕU със средна заплата около 300 евро.Чехия е със средна заплата 900 евро Словакиа 750 евро Полша 700 евро Унгария 600 евро Румъния 450 евро.България за сравнение с централно европейските страни бивши соц. е просто жалка
162
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безработните са в малките градове,в селата е обезлюдено!Може някъде из Тракия/ти казваш южна БГ/ да е различно но в цялост е тази картинката!Хората са или в София или в чужбина!
161
1
 
4
 
! Отговори
до 172 преди 13 години
чакай сега,кое да броим за верно от приказките ти?че в провинцията е пълно с безработни или че в провинцията няма хора...и затова земята пустее? моите села са в северна и в южна българия. там е така както писах,защо да го измислям?има обезлюдени места,да,но това е по-различна тема/аз се утешавам ,че там ще приютим холандците,когато глобалното затопляне им потопи страната,ще стане добър микс за породада,хаха/
160
4
 
3
 
! Отговори
170 преди 13 години
ДРЕБНА ПОДРОБНОСТ-В БЪЛГАРИЯ ЗЕМЯТА НЕ СЕ ОБРАБОТВА,всичко пустее!Така че къде са твоите производители не знам!От града сме,но и ние имаме земя ,стои така!Няма кооперация,няма хора,разбягали са се по градовете още КОГАТО СА Я ВЗЕЛИ В НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА,преди 60-70 годиниТакова чудо го няма никъде на Балкана!
159
1
 
7
 
! Отговори
ДО 169 преди 13 години
НЕ Е НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ, А БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,ЗАЩОТО ТОЙ Е И ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА РОДИНАТА И НЕ ТЕ ЗНАЯ КОЛКО СИ МАКЕДОНЕЦ,АМА СИ С БЪЛГАРСКИ КОРЕН И ПРЕСТАНЕТЕ ДА МИ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ ЗА НАРОДА НИ ,БЪЛГАРИ
158
2
 
6
 
! Отговори
до 162 преди 13 години
ехо,може ли да те светна малко,че в провинцията живеят твоите тотално безработни , но с "дребната подробност" че имат там по 20-30-40-50-60 декара имоти върната собственост,която се използва от кооперации,че са производители на всичко, което ти купуваш ,ако си в града,включително месо,яйца,вино и ракия, плодове.отделно си имат пенсии,помощи за безработица. останалото са вайкания по стар навик, още от турско останал.това виждам като ида в двете села, където ми е родата.
157
4
 
5
 
! Отговори
Македонец преди 13 години
Заблуждаваш!Народа в България никога не е писал историята си!Никога не е случил на управници!