Учениците с диплома и след завършен 10 клас?

Дали идеята ще бъде приета зависи от Министерския съвет
Обновена: 21 мар 2011 14:27 | 21 мар 2011 07:18,
79
Учениците с диплома и след завършен 10 клас?
Снимка: архив Булфото

Учениците да получават специално удостоверение за завършен 10 клас, след което да могат да решат дали да напуснат училище или не.

Това е едно от решенията, заложени в новата концепция за училищното образование, която ще бъде представена във вторник от МОНМ.

Съветникът на просветния министър Асен Александров припомни, че в момента държавата има ангажимент да осигури образование на младежите до 16-годишна възраст, след което ученето не е задължително.

Идеята на министерството е учениците, които отпадат рано от училище, все пак да имат някакъв сертификат за завършено образование.

Децата, които напуснат школото, ще имат право да се върнат след година, ако преценят, че желаят да продължат обучението си.

Те ще могат да продължат във вечерно училище или в дистанционна или индивидуална форма, посочи още Александров.

Дали идеята ще бъде приета зависи от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: училищеМОНМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видях само едно мнение, което наистина съвпада с моето. Да се направи качествено образование до 11-ти клас. Както беше едно време. По мое време имаше и до 11ти клас завършваш общо средно образование, което ти даваше право да кандидатстваш във висши училища. И до 12ти клас или 4ти курс в техникум, което се равняваше на 12ти клас или СПТУ, което се равняваше на 11ти клас, но с професия. Тоест който иска да завърши специалност, който не да си завърши до 11ти клас и да си кандидатства.
77
0
 
2
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Престъпление е държавата да абдикира,когато се касае до финансиране на образование и зравеопазване.Тъй като по субективно мое мнение НЕ са необходими талкова фин. средства за полиция,то е необходимо да се дадат повече за образование.Престъпление е да оставяме децата си необразовани,с 10кл.,а от там нататък,на къде ?Това е отърсване от отговорности.В такъв случай няма да сме просперираща нация,а неука и бедна.Кой печели и кой губи от това ?
76
0
 
4
 
! Отговори
КОКО преди 13 години
Много нагло държавата се освобождава от поредната отговорност! Работа в България няма дори за вишисти,да не говорим за средно образовани.Защо не споменават,че такива ученици със завършен 10-ти клас не могат да кандидатстват?И понеже сме 1 в качественото образувание,решиха да го съкратят.Така ще достигнем нивото на развиващите се страни, ако вече не сме го достигнали, разбира се .
75
2
 
2
 
! Отговори
magariika преди 13 години
Най-добре да не се чудят как да съкращават обучението на българските деца, ами да им дадат възможност сами да си избират в каква област да им продължи образованието (визирам конкретно предмети, които да изучават). Дори след висше образование знанията на един млад човек, завършил каквато и да е специалност от един и същ университет няма да се различават. А ако се върнем в средното школо - какво да ви кажа.. да напълним главите на деца с каквото можем, че да продаваме учебници...
74
0
 
6
 
! Отговори
Боку Тиквътъ преди 13 години
Всички ще са ,като мен с ПУЦ.
73
1
 
5
 
! Отговори
Ямбол преди 13 години
Всичко сякаш опира до това какво искаш от системата, какви ценности ти е дало семейството и допира ти със средата, в която живееш. Не можеш да накараш някого да се образова, образованието е форма на развитие, не е придобивка или услуга. А това, че е най-лесно да намерим виновен - всички го знаем, но какво е решението? И преди е имало отвличащи вниманието неща и винаги ще има такива, въпроса е как възпитаваш детето си, все пак то малко или много е отражение на теб самия.
72
3
 
0
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
ok. super.koito iska da u4i da u4i.koito ne spira.to i bez tova nemogat da se izdarzat u4enizi finansovo.ne se tarpqt i u4iteli,u4iliweto se posewava za nau4avane tova koeto i na ulizata.az kato sam s dimploma ikonomika sam i bezrabotna.dawerq mi zavarwi sawo ikonomika i za neq nama rabotno mqsto a e s otli4ie i mlad kadar.kakva faida ot u4iliwe i u4enie?
71
0
 
5
 
! Отговори
аноним преди 13 години
То учениците завършват необразовани 12 кл. а какво остава да ги дипломират в 10 кл.Някой има ли поглед върху настоящия учебен материал-"образоват"се идеотчета.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казвам за примера в Пазарджик, къде е педагогическия съветник, защо например тогава не са се обадили на бащата или майката на пияната ученичка, те да си я заведат у дома. За учителите мога да кажа че тези от първи до четвърти клас работят истински, но тези от средното образование, са само за келепир особено тези по специални предмети. Интересува ги преди всичко частното и нищо друго, една камара примери мога да посоча.
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали е добре да учат до 10 клас нямам мнение, но крайно време е да се накарат учителите да работят 8 часа, казвам 8 часов работен ден в училището, а не да изкара 2 часа например БЕЛ от 10 до 12 часа и да си отиде на пазар или да иде да води частни уроци или пък да си гледа друг частен бизнес. Там в училището да се готви, да се развива, да обучават децата с извънкласни форми и т.н. Напила се ученичка пратили я с момче, баща и го набил, къде е педагогическия съветник.
68
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
На държавата не и трябва, образовани хора а бачкатори и по лесно да ги маниполира.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама направо след 4-ти клас да сират да учат-*** народ ,изисквания няма,лесно се управлява и кумирите са му все "Месии"дето ще го оправят я за 800 дни ,я за един мандат
66
0
 
3
 
! Отговори
просветник преди 13 години
При кандидатстването ми във ВУЗ /след реформата от 1972 г./ трябваше задължително да имам 8 - месечен трудов стаж,което се удостоверяваше със служебна бележка и се прилагаше към документите за кандидатстване/. ПРЕПОРЪКАТА: По скоро да се мисли към създаване на работни места, и за завършили висше образование,и за такива с по-ниска степен на образование.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако не иска да учи след 10-ти клас ,какво ще прави??Без образование , иска се разрешение за да работи под 18 г. , в тая безработица... като как ще живее? Или ще лежи на гърба на мама и тате две години?
64
2
 
7
 
! Отговори
просветник преди 13 години
Предложението на МОМН не е толкова лошо.Дава се по-гъвкава възможност на варианти и преценки на всеки сам да реши,кога и колко да се учи!НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА!!!Иначе по наше време: - завършилите техникуми -веднага започваха работа с предприятие по предварително сключен договор със същия отрасъл. - след 2 годишната КАЗАРМА момчетата в срок от две седмици след датата на уволнението, получаваха съобщения,че трябва да започнат работа,ако не искат да плащат неустойка.
63
0
 
7
 
! Отговори
до Провинциалист преди 13 години
Единственното което се вижда от поста ти са точно твоите комплекси!Кой те пита дали си от село ако имаш пипе в главата??А ако гледам по мнозинството дошли от сели те НЕ се развиват! Спрели са някъде около кръчмата и чалгата и си стоят там!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какъв е смисъла от поредната диплома - да се правим на колко образовано ни е населението ли? Който иска да учи - намира начин и учи. Тази диплома подозирам, че е заради ромското население, което масово не завършва 12 клас.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не си видял от тогава !!!Нито пък вината е във фирмите а фалираха защото когато разрешиха часта собственност т.е. да имаш фирма , със чл.56 от наредба ,отмениха ЗАКОН. Нещата не бяха направени добре законово ,не че са са! Това което е останало като читави учени , учители и култура е точно от Тошово време! А най- последните ако не са учили в чужбина излизат като с купени дипломи и заят точно 0!
60
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
do 57 stiga gluposti be 4ovek vidiaxme kolko e bilo o togava dobro obarzovanieto zasto togava kato specialistite koito sa 70 procenta zavur6ili togava i sa v bulgarskite firmi te faliraxa to4no za edin mesec pri polojenie 4e daje krizata ne doide tuk zastoto sa tolkova gramotni nemoje da pravi6 planovo stopanstvo i da raboti6 v pazarna ikonomika i drugite firmi vidiaxa 4e s eproizvejdat neka4esveni nesta i ni reznaxa ot vsiakude taka4e nedei da govori6 gluposti
59
9
 
17
 
! Отговори
провинциалист преди 13 години
Ей, *** софиянчета, разберете най- сетне, комплексари долни, че ние не сме като вас...Нямали сме баби с къщи по селата около София, сега нямаме по 5-6 имота в бързоразвиващите се (вече) квартали в столицата. Ние трябва да се борим, за да стане нещо от нас. И докато вие СТЕ ТОЛКОВА НЕВЕРОЯТНИ, свикнали всичко да ви е наготово и мързелувате, ние учим, работим и се развиваме... Затова ни мразите, да знаете (убеден съм, че не сте го разбрали). И още нещо, поне се научете да пишете правилно!!!