Учениците с диплома и след завършен 10 клас?

Дали идеята ще бъде приета зависи от Министерския съвет
Обновена: 21 мар 2011 14:27 | 21 мар 2011 07:18,
79
Учениците с диплома и след завършен 10 клас?
Снимка: архив Булфото

Учениците да получават специално удостоверение за завършен 10 клас, след което да могат да решат дали да напуснат училище или не.

Това е едно от решенията, заложени в новата концепция за училищното образование, която ще бъде представена във вторник от МОНМ.

Съветникът на просветния министър Асен Александров припомни, че в момента държавата има ангажимент да осигури образование на младежите до 16-годишна възраст, след което ученето не е задължително.

Идеята на министерството е учениците, които отпадат рано от училище, все пак да имат някакъв сертификат за завършено образование.

Децата, които напуснат школото, ще имат право да се върнат след година, ако преценят, че желаят да продължат обучението си.

Те ще могат да продължат във вечерно училище или в дистанционна или индивидуална форма, посочи още Александров.

Дали идеята ще бъде приета зависи от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: училищеМОНМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
zasujelenie obrazovatelnata sistema e izprostiala oste ot 50 godini i si karame po starumu gledam i uneversitetite si karat po starumu kakto i u4elistatata nemoje da u4i6 ikonomika s u4ebnik ot 68 god i da prilaga6 nau4enotov v sega6nite uslovia nima kka da stane i tova sa podgotveni specialisti za ikonomikata ni zatova imame i slaba ikonomika zastoto nikoi ne u4i za parvene na istenski biznes ili nesto drugo
37
0
 
9
 
! Отговори
Продължение от 34 преди 13 години
След завършване на средно, само с познания от училище кандидатствах с математика и ме приеха. Един ученик, който сега завършва, не би могъл дори на матурата да изкара отлична оценка научавайки учебния материал от учебниците.Учат глупости до 12 клас, програмата им е претоварена, а накрая излизат неграмотни. Изключение правят само единици, чиито родители броят хилядарки за частни уроци. И това е сметка на здравето на учениците. Вместо да почиват събота и неделят ходят по частни уроци.
36
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
taka4e kolkoto po burzo se vuvede evropiskata sistema na ubarzovanie dno kum edno togava ste se opraviat nestata zastoto ako iska6 da po4ne6 kakvato e i da e rabota triabv da ima6 pone sredno ako nima6 si vun no zasujelenie i firmite v bg nesa na tova nivi koeto sa evropeskite taka4e to e navurzano vsi4ko ili ako iska6 visoki doxodi zaduljitelno kolej ili uneversitet
35
0
 
7
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Да ни е жив и здрав Бойко и ГЕРБ. А някой да каже че не водят политика на обедняване, изпростяване и здравно неосигуряване. Дреме ми кой крадне след като данъците дето плащам ще отиват за помощи на ***, че ми прибират пенсионния фодн, че ме обират с цените на горивата, да ме подслушват на общо основание вместо да има бърза помощ. ГЕРБ ли - според мен трябва да си ходят. След 4 години няма да има останали хора които да им се противопоставят
34
1
 
8
 
! Отговори
Майка преди 13 години
Целта е децата да не могат да учат висше, ако се откажат от 11 и 12 клас, преди това направиха Висшето на две части, та да няма магистри... готвим се за обслужващ персонал... Вярно е, че в момента висшето много не помага в България за добра работа, но не мисля, че трябва да съветваме децата си да не учат заради това. По-добре да се спретнат и направят обучение до 11 клас с качествен материал, вместо да търсят под вола теле.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имахме страхотна учебна система до преди 20 години. Учебниците бяха тъкни и сравнително разбираеми. Аз завърших преди 20 години средно и в 10 клас бяхме приключили с общообразователните предмети. 11 се водеше УПК и учехме само специални предмети и български. След завършен 10 клас учениците наистина имаха някакви знания (разбира се, че не всички).От 2000 г насам се оляха да пяишат учебни планове за тлъсти хонорари и дебели пачки рушвет от издателите на учебници.
32
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
zasujelenie cialostno obarzovatelnata sistema izkarva v poslednite godini negramotni mladi xora kato cialo niam u4enici niam studenti da je lo6o e 4e i tezi z vi6e sa negramotni specialisti
31
0
 
6
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
Всичко се прави в интерес на малцинствата.Досега се чудеха как да ги избутат до 8-ми клас.Даже някои учат в професионални паралелки и им признават 9-ти.Може и да са неграмотни,но майките пробутват пари и им извиняват отсъствията.След селското стопанство и туризма дойде ред и на образованието.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Давайте! Да узаконим неграмотността! Да могат инцидентно забременелите да имат нещо като завършено полу-образование. Да се даде стимул на *** да избутат 1-2 години над основното.
29
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
fakt e 4e obrazovanieto e na nisko nivo ne samo za slabite u4enici no i otli4nicite sa negramotni kakto vsi4ki u4enici deto zavur6vat no zasujelenie i uneversitetite izkarvat negramotni studenti spiralata e cialostna tak4e v slu4aia e lo6o dali s obrazovanie ili bez obrazovanie dori i vi6e vsi4ki sa negramotni nemoje zavur6il student s vi6e da sri4a i da ne znae kak da si populni dokumentite
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още май не можете да стоплите, че това се прави с цел в 11 и 12 клас да има по-малко ученици и съответно да се плаща по-малко издръжка. Икономия на пари е целта. Друг е въпроса, че икономията е майка на мизерията.
27
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Мисля, че идеята е добра. Тук не става въпрос за диплом за средно образование, а за свидетелство за завършен 10 клас. По този начин децата, които нямат дадености за учене, могат да се ориентират към нискоквалифициран труд. Сега, за да получат документ, те се водят на училище, а не ходят, а ние, данъкоплатците, плащаме за нищо - за детски, за делегиран бюджет... Нека учат до 10-ти клас, а след това - който иска да продължи за специалност или за висше образование. Ако по-късно на някого му дойде акълът в главата, ще завърши вечерно или задочно и пак може да кандидатства в университет.
26
1
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
На доста места из страната на българите се пишат отсъствия, на *** не.Първо заради диференцираното заплащане и на второ място, за да не спрат на *** помощите.Над 5 неизвинени се спират помощите.Даскали,вие закопахте на българите децата!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
.). преди 13 години
учениците области , които ще им помогнат в развитието им нататък или си произвеждате хамали и сервитьорки за да сте сигурни, че и занапред празни кратуни като вашите управляват в тая идиотска държава ? Подобрете училищата, не ги затваряйте !
24
1
 
3
 
! Отговори
.). преди 13 години
Целта каква е двойкаджиите и *** да имат диплома ? Ами щом е за *** раздавайте дипломи на третокласниците , горе долу там свършва академичната подготовка на един ***, а инъче някои сополанковци може да си помислят , че на 16 им стига ученето, ама според мене за родителите им ученето спира на след 18 ;) , как нищо хубаво не се направи за образованието толкова време , вместо да махате години от обучението , създайте база и отделете последните 2 години за специализация в желани от уч
23
5
 
7
 
! Отговори
Един човек преди 13 години
Абе да го е..а и образоването.Какво като съм учил и още уча?Магистратури и п...ки ***..ни.Като започнах работа имах началник смяна с 10-ти клас, а аз вишиста блъсках в мизерията.изтрябвало е на, някой в тая *** държава образование.Всичко е мижи да те лажем!
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не схванах смисъла...Като завършат на 16 години да не би някои да ги приеме на работа или... Е, момичетата могат да са сервитьорки а момчетата дървари - перфектен електорат!
21
1
 
13
 
! Отговори
към г- н №20 преди 13 години
Не знам, колко сте запознат с образованието на този етап. Но, трябва да ви кажа, че от първи клас учебниците са претрупани с двусмислени изречение и думи непонятни за децата. Като обем информация нещо, което, трябва да се запомни и усвои е много за деца на 7 години, като за начало и второ написано на високопарен език непонятен за децата. Във, втори клас задачите не са за деца на 8 години, а по- скоро за родители не считам, че от толкова ранна възраст, трябва да ги учат на креактивно мислене.
20
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 13 години
Не е така. Ако си в профилирана гимназия или техникум. Излизаш с професия и занаят. Не всички учат в гимназия. На село всеки може да замине по всяко време, според зависимост от добитъка и умението да дуиш. Тровенето на нерви е взаимно.Чувствата учител ,ученик са взаимни. Един учител да не оратор какво правиш изобщо в тази колегия?Учениците не са виновни.
19
2
 
15
 
! Отговори
мечо пух преди 13 години
В момента има изключително ниско качество на образованието. Причини много. Една от тях е безкрайните експерименти, които се провеждат без мисъл и без ясна визия за последиците от тях. Заради идеята "парите следват ученика" в училищата е пълно с "мъртви души" - неграмотни, с ужасна дисциплина и никакъв интерес за учене, но осигуряващи финансиране. Част от тях ще излязат в десети клас - без занаят, без умения и знания. С бъдеще неясно. Другите пак ще се влачат до 12 клас - за да не работят.