Охранителите минават психотест вече само в здравно заведение

Отменя се правото на фирмите сами да избират психолог
31 мар 2011 11:50,
40
Охранителите минават психотест вече само в здравно заведение
Снимка: Булфото

Всеки, който иска да стане охранител, ще трябва да премине задължително психотест в здравно заведение.

Досега законът позволяваше охранителните фирми по своя преценка да изискват или такова удостоверение, или психолог на място да преценява кандидатите.

Промяната е наложена поради съмнението, че тези тестове във фирмите са правени формално.

Измененията са заложени в Закона за частната охранителна дейност, които бяха приети на първо четене в парламента.

„За психическата годност ние нищо не отменяме. Отменя се само изследването, което правят фирмите. Всяка фирма си наема определен институт или психолог, който дава това удостоверение, че кандидатът е годен за извършване на охранителната дейност.

Сега ние ще искаме удостоверение, че кандидатът е психично и физически здрав. Промяната се наложи, тъй като досегашният тест се правеше формално”, коментира комисар Николай Григоров, началник-отдел главна дирекция „Охранителна полиция” в МВР.

Той заяви, че похитителят в Сливен, който държа шестима заложници в банка, също е издържал психотеста, направен от наетия от охранителната фирма психолог.

Остава изискването за поне средно образование за длъжността "ръководител на охранителна дейност", а за охранител – поне основно.

Според Григоров това е достатъчен образователен ценз, но макар че в този закон не е предвидено, трябва да бъде регламентирано професионално образование за охранителите.

Охранителите у нас били около 130 хил. души.

Частни охранители у нас ще могат да бъдат и граждани на страни членки на Европейския съюз, на друга държава, която е страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария.

В момента в закона изрично е записано, че охранители и ръководители на охранителна дейност могат да бъдат само български граждани, което според ЕК е дискриминационно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Боц преди 13 години
Иначе е добре като замисъл ама само за държавата,поради таксите в болницата!Инак,психолозите ще продължат да пускат безпроблемно срещу няква сума под масата...но въпросната сума ще бъде нищожна при трагична ситуация в последствие.Номера е държава да лапне таксите!
16
4
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
Не си добре мой човек щом си мислиш ,че охранителите са престъпници.И те са хора като теб, които са отишли да работят за някой лев с тази разлика, че винаги има шанс да пострадат за разлика от теб.В България когато стане дума за съкращения и намаления на заплати първо се почва с тях.Всички си мислят,че нищо не работят и ги карат да вършат още 100 други работи включително и охраната в банките.А когато стане нещо олеле майко защо така стана.
15
1
 
4
 
! Отговори
Боц преди 13 години
Не е толкова важен психотеста за охранители! По-важно е миналото,средата,крими историята ако има такава,във времето когато се взема решението за разрешаването на индивида да притежава оръжие! Фактите а не плоските решения,обосновани на догатки от психолозите! Много сте зле бе сайта,ама много! Свършиха новините и се чудите кви локуми да разтегате,баси! Често се случва психаря да бъде анализиран от пациента! Хахахахаха!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никой не ги е вързал да работят на сила
13
0
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 13 години
трябва да се направи един регистър за всички психично болни, или поне за тези болести за които е опасно носенето на оръжие, и да се вписват в този регистър не по желание на болния а задължително, и при издаване на удостоверение, лекаря не само да проверява дали човека е вписан в регистъра а да му направи преглед, защото веднъж даден този документ може да се подновява с години, а хората си изперкват с времето
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аааааа сетихте се.Не ,че и сега няма да има далавери,но ще е по-прозрачно.Иначе в онзи институт с психолози всички тестове са тайна и за самия тестван даже.Ако си неудобен на шефа не го минаваш теста и съответно те уволняват.
11
0
 
3
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
И снимка на брат галев... :D
10
0
 
8
 
! Отговори
фарс преди 13 години
В последния обир днес на клон пощата в Пловдив,охранителя е бил на 70години...
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИ4КИ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ СА МОШЕННИЦИ,ДАВАТ ОТ 250 ДО 300ЛВ,ЗАПЛАТИ,НЕ ПОЛЗВАШ ГОДИШЕН ОТПУСК,НЕ ДАВАТ ВЕДОМОСТ,АБСЛОЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ,ДА ПРОВЕРЯТ ШЕФА НА АСО ПИРЕЛИ ЕООД,В КВИ ПАЛАТИ ЖИВЕЕ,А ОХРАНИТЕЛИТЕ ВЪВ ФИРМАТА МУ ВЗИМАТ 270ЛВ ЗАПЛАТА
8
1
 
10
 
! Отговори
Бабушка преди 13 години
Разни търти пърдялници и откачалки работят като охранители. С пръст да ги бутнеш ще паднат. И ние им гласуваме доверие, по банки, училища и др.заведения.Затова задължително от едно здравно заведение в съответния град трябва да семине психотеста, а не пак този е мой чевек (нищо че е откачалка, но е нужно да му се намери точно такава работа на охранител).
7
1
 
7
 
! Отговори
хах преди 13 години
da be,полицаи с основно хахахах наистина е куха лейка номер 1
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сравнено с останала Европа у нас има: 1) най-много депутати на глава от населението, 2) най-много охранители на глава от населението.Резултат - най-голямата мизерия и престъпност в цяла Европа!Извод - и 1) и 2) са котила на престъпници и числеността им трябва да се сведе до МИНИМУМ!
5
4
 
6
 
! Отговори
бай хой преди 13 години
1, къде па видя полицаи с основно образование? в кое село живееш?
4
0
 
11
 
! Отговори
ангел преди 13 години
е няма такава държава! важните неща никой не ги и поглежда, а от всяка битова простотия следват законодателни промени! някакъв охранител изперка, направи мизерията, и сега хоп - промени в закона за охранителната дейност! абе кво толкова е станало бе, алоооу? по света такива събития има всяка седмица - и с тях се оправя кварталния полицейски участък. тук кво чудо стана, все едно не крадец, ами извънземни са я нападнали тая банка!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakav psiholog be da im promiat mafiotskite komunisti4eski mozaci i togava da gi praviat ohraniteli.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ABE HORA..,I AZ SAM MINAVAL TEST V PSIHOTO V BS I KAKVO OT TOVA?! TESTA SE PROVEDE PO SLEDNIA NA4IN:"DOBAR DEN"DOBAR DEN,PODPISHI SE TUK,GOTOVODOVIJDANE !!
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не може охранител да е с основно!!!Това е човека дето държи оръжието! Верно за защита го държи ама ако е *** ,кой знае дали ще може да прецени кога да стреля и кога не.Изобщо защо има охрана и полицаи с основно образование??? Това са хората с оръжие и така придобиват усещане за власт!