Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ

Спешни министерски разговори решиха спорния въпрос
1 апр 2011 16:55,
150
Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ
Ботаническата градина в Балчик. Снимка: Булфото

С намесата на премиера Бойко Борисов спорещите страни за Ботаническата градина в Балчик намериха решение по казуса.

Министерският съвет ще възстанови правото на управление на Софийския университет и Министерството на културата на Ботаническата градина в Балчик.

До вторник решението трябва да бъде изготвено и да бъде внесено в сряда на правителственото заседание.

Това стана ясно след спешна среща в културното ведомство, на която присъстваха министрите Сергей Игнатов и Вежди Рашидов, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, юристи.

В четвъртък от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и от понеделник прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

По-рано днес обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е потушил страстите, след като е разговарял по проблема с ректора на СУ проф. Иван Илчев. В разговорите са участвали и Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, както и председателят на парламента Цецка Цачева.

Иван Илчев обяви, че СУ няма да прекрати дейността си от понеделник, както беше решено вчера, а само ще затвори символично централния вход на висшето училище в знак на протест. Учебните занятия няма да се отменят до сряда, когато се очаква да бъде прието решението, взето на спешната среща в културното ведомство.

В бъдещия договор ще бъде записано, че СУ ще се грижи за цялата паркова част в градината в Балчик, а МК – за сградите.

В договора предлагаме да има специална допълнителна клауза – "охранителна", която да гарантира, че няма да се допускат инвеститорски интереси в Ботаническата градина, заяви ректорът на СУ.

„Не бива нито да има, нито да допускаме конфликт, който да ограничи възможностите за учене. Не е имало и съмнение в това отношение“, коментира Вежди Рашидов след срещата. 

Веднъж завинаги трябва да бъде решен и един проблем, който по думите на министъра на културата винаги е бил като „киста”, която, мине не мине, се обаждала.

За да не се появява периодично проблемът със собствеността, в документа спорните моменти ще бъдат изчистени от юристите.

Спорът между Софийския университет и Министерството на културата за управлението на Ботаническата градина е от 1998 г., като през годините двете институции водят редица съдебни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
12
 
21
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Борисов може да бъде манипулиран дори от 4 годишната ми дъщеря.
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"СУ няма да прекрати дейността си от понеделник, както беше решено вчера, а само ще затвори символично централния вход на висшето училище в знак на протест." Хахаха, страхотна идея, да заключат входа, който така и така целогодишно е заключен освен на откриването на учебната година! невероятно впечатление ще направят с това, че сградата ще изглежда... по абсолютно същият начин като всеки друг ден, в който протести няма.
125
2
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Градината е била собственост на Църквата. Тя я е дарила на СУ. Дарението се раюзаля при промяна на собственастта. Кой печели. Естествено Дядо Николай и сие. Не се хабете. Има само алчни желания за пари.
124
39
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И да се изядете, другари, Бойко Борисов умее да разговаря честно и да постига добро!!! Нещо, което надменни муцуни като серго, овч, румглавъта и други никога не са умеели! НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ В МОЯТА СТРАНА!
123
23
 
18
 
! Отговори
Sunny преди 13 години
Каквото и да направи Борисов- все лош. Също като приказката за вълка и агнето: "Мътиш ми не мътиш водата, ще те изям!"
122
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВХОД В ГРАДНИНАТА - 10 ЛВ, В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК - 10 ЛВ.НАГЛИ СТЕ, НАГЛИИИИИИ.ЕЙ ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, КИПЪР, МАРОКО, ТУНИС - ЗАЩОТО ТАМ КАТО ПЛАТИШ, ПОНЕ ПОЛУЧАВАШ.
121
2
 
16
 
! Отговори
RAMBO преди 13 години
BORISOV DA KAJE NA BAlgarskia narod kak vliatelen deputat ot gerb izdarja s darjavni pari zara modelkata koiato mu e liubovnica i metresa.a ot 1 godina deputatat ot gerb ia e izpratil v amerika-niu iork da uchi aktiorsko maistorstvo s darjavni pari tova sa parite na mizerstvashtia narod.sashtia deputat ot gerb e obeshtal na zara modelkata za v badeshte da ia naznach v amerika v diplomaticheskata misia na balgaria i dvamata da si jivurkat s darjavni pari svaleni ot kojata na naroda cialata istina
120
4
 
18
 
! Отговори
до 116 преди 13 години
Ми то всеки себеуважаващ се новософиянец задължително си взима кола с напдис СА за да е готин като си ходи в петък на родната нива...
119
7
 
28
 
! Отговори
Retro преди 13 години
А нас кой ще ни спаси от Борисов?
118
21
 
23
 
! Отговори
Dido преди 13 години
Вчера мрънкахте как Борисов искал да даде градината на *** и не му пукало за култура и образование, днес като я остави на СУ и сложи край на спор от 1998г когато ГЕРБ не са съществували и в предсказанията на брачката на Берлускони, било PR сами си били забърквали кашите и сами си ги оправяли.Има ли момент в който да може да ви се угоди бе мърморещи обчици?!?!?!?!
117
2
 
10
 
! Отговори
до115 преди 13 години
Съдът решава някой отменя/идат избори/,полицията и митниците проверяват/ някой отменя.Познайте що е то?
116
1
 
8
 
! Отговори
истината преди 13 години
Софийският университет Свети Климент Охридски ще получи правото на управление на парковата част от Ботаническата градина в Балчик, а Министерството на културата ще поддържа сградите там. За това се споразумяха министрите на културата и образованието и ръководството на висшето учебно заведение. До вторник ще има и официално решение за това, обещават от Министерския съвет.
115
1
 
10
 
! Отговори
:) до 110 преди 13 години
Ами няма как да определиш квалификацията на един човек ако не си работил с него или най малко да си видял работата му. Кой какво учи си е негова работа, а още повече при какви условия живее. До момента съм съгласен само с едно нещо, което си казал а именно, че е важна семейната среда за изграждането на една личност, но пак няма гаранция.
114
2
 
11
 
! Отговори
до 110 преди 13 години
Много интересно,но по морето лятото, от всяка кола със Софийска регистрация,също дъни яко гнусната чалга....а така като гледам добре си запознат/а с имената на чалгаджиите .....
113
5
 
25
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 13 години
Почвам да добивам чувството, че ни разиграват - ГЕРБ (лошите) забъркват някаква каша, но "добрият Бащица на народа" всеки път се явява като Христос сред бурята, за да избави низшите, които се давят в нея.....
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е ,пак бог-Борисов реши проблема.
111
1
 
9
 
! Отговори
dantes преди 13 години
Ei ...ama kakva mesiya si imame a?
110
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
PR, PR...
109
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЪЩЕСТВОТО борисов е ЖАЛАК ***
108
10
 
14
 
! Отговори
до 99 преди 13 години
Да бе, много сте квалифицирани селяните... Идвате тука с дисковете на Преслава и Борката Дали и живеете в студентски град в прокапалите квартири, учите Анголска филология и като си отидете в родното село сте най-великите! Хайде моля ти се не ме разсмивай! Качествените хора от провинцията, пребиваващи в София са много малка част от вас. Повечето качествени хора си остават в провинцията, защото нямат комплекси, че живеят в малък град и, че нямат възможност да се влачат в мола всеки ден.