Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"

Трайков заминава за заседание на Смесената икономическа комисия
Обновена: 6 апр 2011 07:18 | 6 апр 2011 06:58,
120
Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава за Москва, за да участва в заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Очаква се там да бъде поставен отново въпросът за АЕЦ „Белене”, въпреки че не е ясно дали Трайков ще се срещне с руския си колега Сергей Шматко.

Във вторник министърът уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради подписано споразумение между НЕК и руската „Атомстройекспорт“, с което страната ни се задължава до 1 юни да подпише окончателно за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Трайков заяви, че шефът на НЕК е нерушил правомощията си като е подписал въпросния документ – Допълнение 12 към договора за АЕЦ „Белене“.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494

В остро изказване министърът коментира, че очевидно руският натиск в България е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Уволнението на Красимир Първанов обаче не отменя подписания договор.

Така страната ни може да се окаже в ситуацията да парафира окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност на централата и и допълнителните разходи, т.е. без да има окончателна договорка за цената.

Същевременно, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков заяви, че проектът „Белене“ отговаря напълно на интересите на България.

Пред ИТАР-ТАСС той окачестви думите на министър Трайков като „излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни“.

В коментар на ситуацията руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по АЕЦ „Белене“ да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Стигнахме до там реският посланик да ни казва кое е добро и кое зло за България. И гнидата гадна да дава оценки на нашите министри. Би трябвало незабавно да искаме неговото отзоваване, а Трайчо ако е мъж, да си подаде оставката. На Бойко един шут в продрания дирник и да ходи да сее картофи. Ексшефът на НЕК да се въдвори в панделата, като му се конфискува цялото имущество. ГЕРБ до сдава караула НЕЗАБАВНО!
12
7
 
16
 
! Отговори
А.С. преди 13 години
"Същевременно, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков заяви, че проектът Белене отговаря напълно на интересите на България."Че кой е той да ни казва кои са националните ни интереси !?Губернатор ли е"Нещо много се навъдиха напоследък !!!
11
1
 
23
 
! Отговори
Батман преди 13 години
Добре де колко договора се подписаха вече. Според последния, който герб подписаха България няма да даде нито стотинка от държавната хазна и бе фиксирана конкретна сума. Сега пък нещо не било така. Тези от ГЕРБ май наистина са ***, писна ми само да си противореч и да спорят сами със себе си. Тиквата се похвали, че е договорил крайна цена, а сега пък не бил договарял, тези *** ли са или наистина са психари в крайна сметка.
10
4
 
7
 
! Отговори
Булава преди 13 години
Този наистина ако не знае защо отива, с кого ще се среща и за какво ще се дебатира по-добре да не ходи никъде. Освен ако не е решил да си направи една екскурзийка за наша сметка до един от най-скъпите градове в света, но какво му пречи, нали харчи държавна /наша/ пара.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има една песен след час тръгвам ,след два дена се връщам.хахахатака ще се получи след сагата с АЕЦ
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българин предал България сключвайки тотално не изгоден договор и сега друг българин *** на пожарникар трябва да ходи да лиже Руски дупета.Каква ти совалка това си е чисто навеждане.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Типично в гербераски стил, отиваме някъде, но не се знае защо, как и с кого и за какво ще говорим. Тези от кабинета си прехвърлят лудостта един на друг все едно, че е грип. Луда работа
6
17
 
21
 
! Отговори
ОПОМНЕТЕ СЕ!!! преди 13 години
Спирайте Белене!!! Никаква Русия не ни трябва - виждате как действат!!! Представете си какво ще е, когато и бензина/дизела, и газа, и ел. енергията ще са в зависимост от тях!!!ОПОМНЕТЕ СЕ!!!
5
8
 
11
 
! Отговори
Кой е по-па- най преди 13 години
Когато половината от министрите са тралала е трагедия, но когато на всеки един му хлопат дъските е гейберизъм
4
7
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Луди сме, но за сметка на това сме психопати.
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе хубу бе, айде майната му, да я строят тая АЕЦ и т'ва е, кво толко 15 години се чоплят и се надлъгват. Айде сега като е шибнат подпис някакъв, барем вземат та се натаманят да решат нещо.
2
10
 
14
 
! Отговори
Яко преди 13 години
В тиката на Тиквата действа Големият колайНер...
1
10
 
20
 
! Отговори
Булава преди 13 години
Правителството ни май нещо колективно изперква.