НС форсира кабинета за плащанията на тракийските българи

Проектът на "Атака" беше приет единодушно
Обновена: 8 апр 2011 11:38 | 8 апр 2011 11:36,
94
НС форсира кабинета за плащанията на тракийските българи
Волен Сидеров доволен от подкрепата. Снимка: Булфото

Парламентът призова правителството да ускори работата си в смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция по имуществените въпроси – обезщетяването на тракийските българи, екзархийските имоти, паметниците на културата и др.

Със 125 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" депутатите подкрепиха решението, внесено от „Атака“. ДПС не участва в гласуването, макар че принципно подкрепя документа.

Тъй като става дума за важен въпрос, добре беше правителството да представи такъв проект за решение. Този проект е внесен само от една парламентарна група – на "Атака", затова няма да участваме в гласуването и искрено съжаляваме, че няма да бъдем част от този консенсус, обясни позицията на ДПС Юнал Лютфи.

„За първи път от 20-годишния преход този кабинет реши да поеме истински ангажимент за решаване на тези от десетилетия нерешени въпроси“, изрази задоволството си лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той посочи, че ДПС отново е показала, че не е българска политическа сила с поведението си.

По думите му около 800 хиляди са засегнатите българи. „Те от десетилетия очакват придвижване по тези въпроси. Радвам се, че днес имаме решителност", допълни лидерът на „Атака“.

Според него Турция трябва да върне на България около 10 млрд. долара. „Тази сума никак не е малка и ако бъде извоювана, ще бъде много сериозно рамо за България", обясни Волен Сидеров.

Народното събрание възлага на правителството да обобщи и систематизира фактическия материал и наличната документация, удостоверяващи претенциите на българската страна, както и да извърши финансов анализ на техния актуален размер. 

Въпросът за обезщетяването на тракийските българи периодично поражда известно напрежение в отношенията между България и Турция.

В началото на миналата година тогавашният министър на българите в чужбина Божидар Димитров получи последно предупреждение от премиера Бойко Борисов заради непремереното му изказване, с което обвърза подкрепата на България за членство на Турция в ЕС с изплащането на обезщетенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: НСтракийските българи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
0
 
! Отговори
Христо Тодоров преди 13 години
волен ДИАРИЯТА !
87
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Точно сега пак го поставяте този наистина справедлив проблем, Правите го за да отклоните въпроса за Белене. Зная , че не ви пука за хилядите тракиици, ама много обичате руските парички Ще има жени, къщи и яхти, а ние тракийците да чакаме от умрял писмо.
86
6
 
17
 
! Отговори
NARODNA VOLIA преди 13 години
VOLEN SIDEROV - PREZIDENT NA BALGARIA!!!
85
3
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
до 83:След като изклали и продали в робство всички, които успели да хванат, бейовете и спахиите останали с много заграбена земя, но нямало кой да я работи. Тогава въвели "исполицата" и дали разни права на раята, щото иначе щели да гризат дърветата. А Раята понеже била умна и работна, като получила малко права, си спретнала едно "Възраждане", та успяла да настигне бейовете и да ги задмине.
84
2
 
3
 
! Отговори
Тракиец преди 13 години
Абе някой знае ли на коя банка да се нареждаме на опашка за тези пари?
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
робство е било а пък сме имали имоти .нещо не се връзва ....роби с имоти........
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АТАКА - ПОБЕДА!Радвам се, че най-накрая се даде тласък за решаването на този въпрос. Крайно време е нашите политици да се научат да мислят стратегически и да осъзнаят, че Турция е най-голямата заплаха за нашето бъдеще! Само Атака може да води национална политика в средносрочен и дългосрочен план, да живее България!
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами за да бием шута на ДПС всички българи трябва да гласуваме само 1 партия ,а не 10000000 българи за 10000000 партий.
80
4
 
5
 
! Отговори
BOLEN преди 13 години
BOLEN MN DOBRE ZNAE 4E NQMA DA STANE TAQ RABOTA... NO IDVAT IZBORI I MU TREBVAT BALACI NA VADICATA MU S TEMI ZA TURCITE.
79
15
 
8
 
! Отговори
ПАГАТЕ преди 13 години
ЕДИНСТВЕНО ВОЛЕН Е ДОСТОЕН ЗА ПРЕЗИДЕНТ.АТАКА - ПОБЕДА.
78
1
 
9
 
! Отговори
SME6NIK преди 13 години
10 minuti *** > ot 10 miliarda dolara !!!! :)))) BOLEN4OOOO NALI I NOVINITE 6TE6E DA GI MAHNE6 SME6NIKO. AKO GI NQMA6E TURCITE VAOB6TE INTERESNO MI E KAKVI GLUPOSTI 6TE6E DA GOVORI6....
77
4
 
7
 
! Отговори
УУУУУУУ преди 13 години
Напразно се напъваш Сидеров.Пак няма да гласуваме за тебе. Едно добро действие не оправдава досегашното слагачество на герб. Много си виновен пред избирателите,много. Това антинародно правителство ти го крепиш.На всички е ясно че светиш с отразена руска светлина
76
8
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 13 години
Ти какъв си,явно не си българин,а турска ***
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vseki trezveno misle6t mn dobre znae 4e tiq pari nqma da se platqt v nikakav slu4ay, dori i da se stigne do voyna... ako otno6eniqta s Turciq se izostrqt Balgariq parvo 6te falira napalno ikonomi4eski a po natataka da ne govorim !!!!
74
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако Турция дължи на България 10 милиарда,то българите петорно дължат за разграбените и усвояваните турски имоти от 1878 до 1989 година!
73
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Турция иска да стане член на ЕС, тя трябва да плати и да изчисти всички спорни въпроси от историята и.Например арминския геноцид и кланета през 1914-1916 година.
72
5
 
13
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
Вие с Болния да не сте другарчета от психиатрията. Май не ви дават редовно лекарствата, кризата и там яко е ударила. Нищо не е направил този *** за България, освен да противопоставя една част от населението на друга част и да прави живота ни още по-несигурен, заради болните си псевдофюрерски амбиции.
71
13
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 13 години
До 52,56; България няма какво да дава на турците-това, че живеят на наша територия и крадат държавата е време да се промени!Трябваше отдавна да ги натирим до един оттатък Босфора, защото земите до там трябва да се върнат в границите на България.С помощта на смелия българин Волен Сидеров/най-вероятния президент/ можем да постигнем много в недалечно бъдеще.Стига да намалеят предателите-българи...А Турция е пред разпад-ще я ликвидират кюрдите и агресивната политика на *** и потурите!
70
6
 
10
 
! Отговори
хоха преди 13 години
Да,Сидере , знаем, че идат избори и не се напъвай, няма да обърнеш нещата в твоя полза
69
6
 
16
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ОТ ЛУФТХАНЗА СИ ЧАКАТ ОБЕЩЕТЕНИЕТО ОТ БОЛЕН.