НС форсира кабинета за плащанията на тракийските българи

Проектът на "Атака" беше приет единодушно
Обновена: 8 апр 2011 11:38 | 8 апр 2011 11:36,
94
НС форсира кабинета за плащанията на тракийските българи
Волен Сидеров доволен от подкрепата. Снимка: Булфото

Парламентът призова правителството да ускори работата си в смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция по имуществените въпроси – обезщетяването на тракийските българи, екзархийските имоти, паметниците на културата и др.

Със 125 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" депутатите подкрепиха решението, внесено от „Атака“. ДПС не участва в гласуването, макар че принципно подкрепя документа.

Тъй като става дума за важен въпрос, добре беше правителството да представи такъв проект за решение. Този проект е внесен само от една парламентарна група – на "Атака", затова няма да участваме в гласуването и искрено съжаляваме, че няма да бъдем част от този консенсус, обясни позицията на ДПС Юнал Лютфи.

„За първи път от 20-годишния преход този кабинет реши да поеме истински ангажимент за решаване на тези от десетилетия нерешени въпроси“, изрази задоволството си лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той посочи, че ДПС отново е показала, че не е българска политическа сила с поведението си.

По думите му около 800 хиляди са засегнатите българи. „Те от десетилетия очакват придвижване по тези въпроси. Радвам се, че днес имаме решителност", допълни лидерът на „Атака“.

Според него Турция трябва да върне на България около 10 млрд. долара. „Тази сума никак не е малка и ако бъде извоювана, ще бъде много сериозно рамо за България", обясни Волен Сидеров.

Народното събрание възлага на правителството да обобщи и систематизира фактическия материал и наличната документация, удостоверяващи претенциите на българската страна, както и да извърши финансов анализ на техния актуален размер. 

Въпросът за обезщетяването на тракийските българи периодично поражда известно напрежение в отношенията между България и Турция.

В началото на миналата година тогавашният министър на българите в чужбина Божидар Димитров получи последно предупреждение от премиера Бойко Борисов заради непремереното му изказване, с което обвърза подкрепата на България за членство на Турция в ЕС с изплащането на обезщетенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: НСтракийските българи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
10
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Ако Сидеров е готов да ни продаде за тази мизерна за Турция сума - то аз не съм съгласен!
27
5
 
14
 
! Отговори
тракиец преди 13 години
Тези от Атака ще ги призная , само когато Турция ги изплати тия пари.Иначе може пак да е някой пиар за вдигане на рейтинги.
26
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето, видя се кой мисли за България. Вие си го наричайте Болен и Луд - ама човека си гони интереса на българите.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2010 List by the International Monetary Fund - GDP17. Turkey -729,051 милиарда долара75. Bulgaria -44,843
24
8
 
28
 
! Отговори
БОН преди 13 години
Ей хора живея в БОН и се съобразявам тяхната култура и закони,защото те са си в къщи а аз съм гост.В България турците много си позволяват и народа трябва да скочи.В Бон не ми пускат новини на български и българска партия не съществува.ДПС трябва да се забрани със закон
23
21
 
10
 
! Отговори
до болен преди 13 години
Абе тоя болен Гей още ли не са си го прибрали от лудницата? Ама сигурно вече няма свободни места, че такива като него са прекалено много. Тоя много си играе с търпимостта на хората , но ще му се случи случка. На Турция и пука дали ще я подкрепите! По - добре приготвяйте вазелина, че руснаците идат !!!!!
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Волен Сидеров за съжаление е също като тези които подкрепя - ДС.
21
19
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Волен Сидеров е следващият президент! НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ!!!!!БЪЛГАРИНО ЗАЩО ТЪЙ ДЪЛГО СПИШ!!!!
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Десет милиарда не са нищо. Това прави по 12 хиляди и 500 евро за всеки от тези 800 хиляди българи засегнати от заграбеното им от Турция имущество.
19
15
 
7
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Брутния вътрешен продукт на Турция за 2010 г. е 729 милиарда долара, така че Сидеров да внимава какви ги говори - за Турция 10 милиарда нищо не означават.
18
7
 
15
 
! Отговори
99999 преди 13 години
Турците имат право да си обичат Турция,и ние ги пускаме да си се преберат,дори билети безплатни ще им дадем
17
9
 
27
 
! Отговори
MAPA преди 13 години
Нали ДПС не бяха етническа турска партия,защо сега се дървят.Тази партия трябва да се забрани в България
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За Турция 10 милиарда са нищо, какво става обаче ако случайно решат да ги платят? Тогава тези дето реват за тези пари ще подкрепят ли влизането на Турция в ЕС?
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че няма да получим пари от турците то е ясно. От Турция ще получаваме само турски сериали без пари.Обаче поне едно е хубавото от цялата акция на Атака. Всички българи виждат що за партия е ДПС и как защитава интересите на Република Турция. Това нека го помнят и когато дойдат избори да отидат и да гласуват за някоя българска партия а не да ходят за гъби и така да увеличават силата на ДПС.
14
7
 
26
 
! Отговори
пътник незнаен преди 13 години
Защо ли,когато сръбските полицаи проверяват паспортите в автобуса, всички наши сънародници с турски имена единогласно се тупат в гърдите ,че са българи? А тук по форумите се правят на по-големи турци от Ердоган?!
13
17
 
11
 
! Отговори
емир преди 13 години
Каква ти е силата, че гониш хора? Нямаш този потенциал, признати сме за Турско национално малцинство от Ангорския договор, на който ти се позоваваш Болене :)Преди да плямпате глупости , прочетете договора :) За няколко милиарда продавате *** :)
12
7
 
27
 
! Отговори
Тракиец преди 13 години
Време беше!
11
7
 
17
 
! Отговори
Бенковский преди 13 години
Ашколсун ! Отговорът може да е само един. Когато се гласува дали да подкрепим Турция за влизането в ЕС ,всички български партии да не участват в гласуването. Нека ДПС да останат сами в залата да си гласуват и да се броят .
10
31
 
10
 
! Отговори
емир преди 13 години
Иска се максималното, за да се получи минималното, но Болен си игаре с огъня.В същия този договор от Анкара е записано, че Турция е гарантьор на всички мюсюлмани в България и всички те(не само турците, но и помаците, ***) официално са признати за Турско национално малцинство. Щом болен си иска парите, ние пък ще си искаме правото на език в администрацията( включително и парламента). Съгласно европейска конвенция за защита на националните малцинства имаме право и на 100% обучение на турски
9
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако тракийските българи,които като цяло са били доста заможни хора,бъдат овъзместени,победата на Герб в следващите избори е на 100% сигурна.Информацията е,че става дума за около 800 000 души наследници на бежанците в днешния ден.