Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините

СДС искат да знаят дали БЕХ и НЕК не получават заповеди от другаде
Обновена: 12 апр 2011 19:54 | 12 апр 2011 19:51,
151
Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините
Снимка: БТА

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК още тази седмица да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС, настояват от СДС.

Идеята била оправдана заради подписаните документи от директора на НЕК Красимир Първанов "през главата" на ресорния министър Трайчо Трайков.

Лидерът на сините Мартин Димитров настоя да се проверят тези, които преговарят сега с руската страна, дали някога не са работили за бившия Съветски съюз и дали не получават „заповеди от другаде“.

Сините настояват още и за партньорска проверка на проекта "Белене" за сеизмични рискове и икономическа ефективност.

„Не може само руската страна, която ще строи централата, да проверява нейната безопасност. Защото в един момент, когато са готови новите европейски изисквания за безопасност, може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не може да бъде пусната в експлоатация“, предупреди Мартин Димитров.

От партията са сметнали, че с парите, които ще бъдат вложени за строежа й – около 10 млрд. евро, биха могли да бъдат санирани всички жилища в страната и така да паднат сметките за ток.

„По-добре България да отиде на съд, да води дела, които има риск да загуби, и да плати неустойки, отколкото да се изгражда "Белене", категоричен е Мартин Димитров.

Без втората атомна централа по сценария на НЕК през 2020 г. се очаква излишъкът от електроенергия в България да бъде около 5 млрд. киловатчаса, посочи Георги Касчиев, д-р на науките по ядрена физика и безопасност, който живее и работи във Виена.

По данните на икономическото ведомство пък токът за износ, с който ще разполагаме, ще е още повече, а някои експерти дори смятали, че страната ни ще има излишък на електроенергия около 12 мрд. киловатчаса.

„Така че дефинитивно този проект не е нужен за задоволяване на потребностите на България", каза Касчиев и допълни, че дори и да бъде построен "Белене", излишъкът електроенергия от него няма да намери пазар, защото в момента няма никъде дефицит на електроенергия.

Според експерта единственият вариант да се окаже "Белене" необходим е, ако бъдат затворени 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Виждам такъв стремеж у управляващите, отбеляза той. Касчиев подчерта, че не от руската страна, а от българската Агенция за ядрено регулиране зависи дали ще бъде удължен животът на двата блока и решението е на регулатора след сериозна обосновка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: АЕЦ БеленеСДСсините
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Белене трябва да се спре и на руснаците да се покаже среден пръст - никакви неустойки! Да духат супата! Когато ни потрябва ток, ще си вземем европейски реактор, площадката е готова.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Един град като ЛОНДОН е по голям от БЪЛГАРИЯ като НАСЕЛЕНИЕ близо 2 пъти.ИНТЕРЕСНО КОЛКО АЕЦА ИМА ЗА НЕГО. ИЛИ ТАМ СА НА СВЕЩИ."Не знам колко АЕЦа работят само за Лондон, но англичаните ще строят нови реактори. Френската EDF май ще е изпълнителя.А за ситуацията сега ето ти данни от викито:"Над 60% от електроенергията се произвежда в ТЕЦ, разположени във въгледобивните и потребителските райони. Делът на ВЕЦ е ограничен. Изградени са 30 атомни енергоблока, произвеждащи над 15% от електроенергията на страната. АЕЦ Уилф е една от най-големите в света. През 1996 г. са произведени 330 млрд. кВтч електроенергия."
45
5
 
6
 
! Отговори
Психиатър преди 13 години
Мартинчо е психично болен!!Личи си в погледа!!
44
2
 
5
 
! Отговори
за 43 преди 13 години
а доганчо и авджи гоце са поне за една базука или РПГ, а пък сергейчо за какво е?
43
5
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 13 години
Извинявам се ,но този Мартин има еб*ати физиономията ! Направо плаче за куршум !
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДЖАБА
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като едното нищо
40
1
 
2
 
! Отговори
до37 преди 13 години
те в гроба няма да го занесат, но да не закарат нас там рано рано :(
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за това белене ще ни съдерат и кожите от гърба братушките, а и после като го разклата един земетръс какво правим????
38
1
 
3
 
! Отговори
boristodorov56 преди 13 години
Напълно логично искане, още повече че Рапоня Бойко се прави на борез против червеното гестапо, но това няма да се случи никога - залагам честта на ББ за 1 лв.
37
0
 
7
 
! Отговори
Бай Мангал преди 13 години
По прости алчни крадливи не образовани без никаква култура от Българските политици няма по света.Третият свят живеят по добре от Българина .Срам ме е да се нарека Българин 22 години само крадене и нищо друго но Богатството в гроба няма да го отнесете ......НА ТОЗЙ СВЯТ СМЕ ДОШЛИ ГОЛИ И ГОЛИ ЩЕ СИ ОТИДЕМ....ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КРАДЕТЕ
36
1
 
6
 
! Отговори
жоро преди 13 години
Един град като ЛОНДОН е по голям от БЪЛГАРИЯ като НАСЕЛЕНИЕ близо 2 пъти.ИНТЕРЕСНО КОЛКО АЕЦА ИМА ЗА НЕГО. ИЛИ ТАМ СА НА СВЕЩИ.
35
3
 
5
 
! Отговори
седесееее преди 13 години
Правилно,малтинчо,никакво Белене!Това,че след няколко години 5 и 6 блок ще ги затворят,и тецовете-също,няма значение!По-важното е екоенергията,дето я продаваш по 78 ст./квт. да ти пълни гушката!А България може и на борина,колко му е!?
34
0
 
5
 
! Отговори
до Тони преди 13 години
Много си прав, но ние сме с виновни. А и в чужбина дали ще ни е много по-добре. Нашите революционери и мъченици умрели за вярата си и родината си сигурно се обръщат в гроба като гледат горката България и българите в нея!
33
7
 
5
 
! Отговори
МАРТО .... преди 13 години
...САМО ЗА ТЕБЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ,БРАТЛЕ....!КАКВОТО СА КАЗАЛИ ОТ СДС И ДСБ-----ВИНАГИ Е СТАВАЛО!ТОЗИ ПЪТ ----СИНИТЕ В АТАКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
32
3
 
4
 
! Отговори
БМ_21 преди 13 години
Мартинчо, това твоето взе да мяза на шизофрения, да не вземеш да скочиш от сградата на "Раковска" с викове руски танкове, както е направил един щатски генерал във времената на студената война! Ядрената енергия няма алтернатива - всички приказки за вятърна, слънчева и др. енергиии са вятър работа и всеки го знае, защото в пъти по-скъпи от ядрената! какво ще правим като затворят 5 и 6 реактор в Козлодуй 2017 2019г., ще духате перките да си включим лампите ли ?
31
1
 
2
 
! Отговори
Ренгена преди 13 години
Специалисти на румънския Институт по ядрена физика са открили следи от радиоактивен йод в дъждовна вода и в овче мляко
30
3
 
8
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пак на такива ЦЕНИ, не жени, сори :)))
28
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 13 години
Докато правителството на ББ е на власт нямаме абсолютно никаква нужда от втора АЕЦ.Вероятността от икономическо развитие, а от там и увеличение на електропотреблението е нулева.