Закриха фонда за трансплантации в чужбина

Други структури поемат работата му
Обновена: 4 май 2011 17:20 | 4 май 2011 17:19,
14
Закриха фонда за трансплантации в чужбина
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Правителството закри фонда за трансплантации в чужбина. Функциите му ще се поемат от други структури в здравеопазването.

Фондът започна работа в средата на миналата година, като трябваше да подпомага българските граждани за извършване на трансплантации в чужбина.

От основаването си до края на февруари тази година фондът е одобрил за лечение 27 души. Те няма да загубят правото си на финансиране и занапред.

Със закриването на фонда дейността му няма да се прекрати, а ще се прехвърли към други две съществуващи структури.

Още по темата

Това са Комисията за лечение в чужбина в Министерството на здравеопазването за пациентите над 18 години и Център „Фонд за лечение на деца". 

Фондът за трансплантации в чужбина беше създаден миналия май по настояване на премиера Бойко Борисов с идеята да се помогне за операциите на българи, които не могат да бъдат трансплантирани у нас.

Пациентски организации съобщиха, че администрацията на фонда миналата година е върнала неусвоени 4,7 млн. лв. от общо 5 млн. лв., отпуснати от правителството за присаждане на органи в България и чужбина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До номер8.Парите са в магистралите.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАПРАВО ДЪРЖАВАТА ДА ЗАКРИЯТ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА АГОНИЯТА............................
12
1
 
5
 
! Отговори
До Нели преди 13 години
А ти замисли ли се, че освен пари за трансплантацията трябва и подходящ донор? какво ще правиш с парите ако донор липсва? Те не могат да обещаят на всеки нуждаещ се, защото не е ясно предварително кога и дали ще се появи подходящ донор.
11
1
 
7
 
! Отговори
ссс преди 13 години
Найстина....стотици милиони евра платихме за Пакта Евро Плюс,по точно 300 милионаНо за хората,които плащат тия пари данъкоплатците за тях няма нищо...Не могат да отидат на лечение в чужбина........Некадърие си е това........
10
1
 
15
 
! Отговори
НЕЛИ преди 13 години
мога да споделя като потърпевш родител,че всичко това е ГАВРА С БОЛНИТЕ ХОРА,КОИТО ЧАКАТ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАН, ДАЛИ ЩЕ Е ФОНД ИЛИ НЕ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОБЕЩАХА,ЧЕ ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ ТРАНСПЛАНТИРАНИ, А КАКВО СЕ ОКАЗА, ПАРИ ЗА ДРУГИ ГЛУПОСТИ ИМА,НО НЕ И ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ,ДАНО НЕ ПРОДЪЛЖИ ТОВА ДЪЛГО!
9
1
 
7
 
! Отговори
мда преди 13 години
поредната необмислена идея на човека-слънце... не че миналата година не с еизприказваха купища приказки как няма да с еполучи с тоя фонд, но тогав адруга песен пееха... явно не успяха да "усвоят" фондовете, сега друг вариант ще пробват... иначе болните си чакат реда, една не малка част не го дочакват, но какво от това, на кой му пука...ние си играем на открий-закрий, без мисъл изобщо
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фонда закрит - а парите? Къде са парите?
7
3
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
"Не е верно",Яко си изтрещял....
6
2
 
6
 
! Отговори
Не е верно! преди 13 години
Както много пъти съм казвал румен221 е зле прикрит КОМУНИСТ! ТЪПО ПАРЧЕ СИ ТИ, РУМЕНЧО! МНООООО ТЪПО! По-*** си и от новите ти господари от ГРОБ! Ако изобщо е възможно!
5
1
 
13
 
! Отговори
МНДАаа преди 13 години
Кой ял, ял кой пил, пил... да влизат следващите....
4
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
че то имало ли е фонд?!
3
2
 
23
 
! Отговори
boby преди 13 години
Просто не е истина каква некадърност цари. Не мога да повярвам че не са измислили как да откраднат тези 4.7 млн. лева. Явно затова ги закриват... А ако на някой му трябва трансплантация в чужбина направо да си копае гроба по-добре...
2
1
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,- В кухата глава на комуниста Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:- И да спрем да пием и пушем и 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като хора..., заради липсата на истински - Личен граждански контрол...!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е Лична, Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка, а допълнителното осигуряване, Трябва да се узакони, като Лична здравна застраховка...!- Новите "Лични карти" могат и Трябва, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка(за разплащания единствено в Здравеопазването).- Вноските за здраве Трябва...!, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: - Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... Нали това е смисъла на "плоския" данък равенство... От 12-те милиарда тазгодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 10 милиона!2. Според Конституцията, здравната вноска се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата или общо 15% от л.д...3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите и майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Либерали, да не се правят на "комунисти", а да спазват Конституцията!
1
3
 
13
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
А кой поме лева от фонда :)Да позная ли?