ВЕрвайте, голЯмите се видЕха в чудо

Матура по български език и за депутатите?
Обновена: 20 май 2011 16:02 | 20 май 2011 15:45,
91
ВЕрвайте, голЯмите се видЕха в чудо
Проучване на изследователския екип от СУ "Св. Климент Охридски", направено сред 200 души. Снимка: СУ "Св. Климент Охридски"

За осма поредна година студентите и преподавателите в специалност "Българска филология" в СУ изследват езика на родните депутати.

С 5 въпроса студентите от СУ „Св. Климент Охридски“(СУ) тествали езиковата грамотност на 13 депутати.

Въпросите са по-лесни от тези в матурата по български език и литература отпреди няколко дни. Убедете се сами:

Кое, според вас, е вярното?

1. 130 депутата или 130 депутати
2. Вие сте ходил, г-н депутат, или Вие сте ходили, г-н депутат 
3. вървяли, голями или вървели, големи
4. министър-председател или министър председател
5. девятка или деветка

Верните отговори:
- 130 депутати
- Вие сте ходили, г-н депутат 
- вървели, големи
- министър-председател
- деветка

Съотношението верни–грешни отговори сред депутатите:
1. 2 грешни, 7 верни
2. 7 грешни, 2 верни
3. 3 грешни, 6 верни
4. 7 верни, 2 грешни
5. 4 грешни, 5 верни

На всички въпроси са отговорили само по 9 депутати. Имало е такива, които са отказали да отговорят на конкретни въпроси. По-интересното е, че един народен представител е излъгал, че не е депутат, и е „избягал“.

Друг народен представител е отклонил анкетата с думите: „О, за филология ли ще си говорим. По-късно“.

Обобщението на изследователския колектив: Има депутат, който е дал само един верен отговор. По един депутат от ГЕРБ и БСП са отговорили вярно на всички 5 въпроса.

2/3 от анкетираните са били разпитвани в парламентарното кафе. Освен това са отказали за отговарят поединично, а са давали своите отговори групово, въпреки че анонимността им е била гарантирана.

Естествено, изследването не претендира да е представително, защото кръгът препитани е много малък.

„Няма книжовна норма в българския език, в която депутатите да не допускат отклонения“, заяви д-р Владислав Миланов от СУ, един от ръководителите на проекта. 

Естествено, основният им проблем е силното влияние на разговорния език върху речта.

За да проучат речта на депутатите и министрите в кабинета, изследователите са използвали телевизионни интервюта, а над 30 студенти са ходили всеки петък, за да слушат парламентарния контрол от началото на политическия сезон тази година.

След анализ се оказало, че най-използваните думи в политическата реч са: „политическа воля“, „приоритети“, „прозрачност“, „визия“ и „конкретика“.

В изреченията на политиците се наблюдава „говорене без съдържание“. Според изследователите дори няма значение, ако разбъркаш частите в тях, те пак ще си останат без съдържание.

Речта е тежка, с много синоними и метафори, няма политици, които да говорят ясно и конкретно. Използват се клишета и манипулативни изрази.

Според изследването се наблюдава и преекспониране на Аз-формата, което е един от показателите и на езиковата агресия в речта на народните представители: отговарят на неудобни въпроси с въпрос, „Вие ли ще ми кажете?“, използват изрази като „повторете още веднъж“ и „ще започнем консултации“. 

Всеки втори политик използва въвеждащи конструкции и маркери: „вижте“, „значи“, „разбирате ли“, „много ми е важно“, „чуйте ме“.

В речта на депутатите се отличават:
      –  "ме" окончание (удариме, носиме, ходиме, кажеме),
      –  диалектна съгласна преди глаголно окончание (изплатъ, проверъ, опростъ, мислъ),
      –  мек изговор (бъд'е, ц'ели, пол'ит'иката),
      –  промени с ятова гласна (седеха, беха, верно, видех, некой, нек'во, голями).

Има политици, които носят диалектното говорене от Източна или Западна България: „кучИта“, „тИлИвизия“, „имашИ“, „повИчИ“, „ниЙ бяхмИ“, „дъщИря ми“, „шЪ бъдИ“.

Оказа се, че за да обяснят изговорните промени, свързани с ятовата гласна на студентите си, преподавателите от СУ давали пример с речта на последните трима премиери. Симеон Сакскобургготски използва „вервайте“. Сергей Станишев – „голями“, а Бойко Борисов – „се смеха, видеха“.

Прoучванията на изследователите са събрани и ще продължават да се качват в първия по рода си Корпус за политическа реч – political.webclark.org.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Тия спорове за селяни, граждани и столичани вече са клише :-) и много соц..Хората се делят вече на бедни и богати :-), умни и прости, образовани и необразовани. Какво значение има дали живееш на село, ако си на 10-20км от града и живееш в къща с няколко гаража, 5-10дка двор.. Аз предпочитам тоя живот от колкото в апартамент на центъра на софия :). Всеки си говори както е нормално за неговия край.. аз не виждам нищо странно :).
87
0
 
2
 
! Отговори
Грамотен преди 12 години
Ха, ей сега господата депутати от ДПС я втасаха :D
86
0
 
2
 
! Отговори
хасан преди 12 години
Как се познава една блондинка дали е от Пловдив?Ами като й кажеш клИкни - и тя кляка :)
85
0
 
2
 
! Отговори
Tzvetanov преди 12 години
Не произхода, а селският манталитет е укорителен. Апашкият тон на г-н Борисов, изключва темата за книжовен език.
84
0
 
1
 
! Отговори
do 72 преди 12 години
Да,права си.За съжаление,не всички имат харизмата на вашият любимец Михаил Миков.
83
2
 
3
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
До #80 Щом гледа сериали от типа "столичани в повече или селяни в излишък" е селянин.
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
80Никой *** не се смята за такъв.Но това не променя нещата.
81
0
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 12 години
Ас пък им се въсхищавам на акълите им!
80
3
 
16
 
! Отговори
тино преди 12 години
Аз не разбирам,как така решавате,че един човек е селянин само защото говори с някакъв диалект.Аз понеже съм от Бургас "въйкам" постоянно,но спокойно мога заявя,че в поведението ми няма нищо селско.п.с. истината е,че селянията е въпрос на възпитание,а не на диалект.
79
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 12 години
А,питали ли са Ердоан Ахмедов от Омуртаг как говори.Той не може да си напише името без правописни грешки,а за правоговор да не говориме-смешна работа та трагична.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАКЪВТО НАРОДА ТАКИВА И ДУПЕТАТИТЕ.***
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nii ut Plevin vechi stanahmi katu sufianci i govoriME na E i v mnozhistvinu chislo(hodime,vzememe)vmestu v edinstvinu, shtotu pridi imahmi mnogu PIPIRUDI v nashiq PLEVIN,ama ot kaktu pu tilivizura ni sa prismqha vechi nEmaME i ne GovoriME kato u Plovdiv,a kato u PerniKO,aide veche stiga CHE odiME da stavaME--------ei mnogu smi umni v PlevIn
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Литял си значи идин щтръкел, литял си и гледа долу идна зъмя. Кацнал, кълъвнал я. Убаву, ама зъмята итра: клюнътъ-гъзътъ и беж да я няма! И пак литял тоз щтръкел и гледа долу идна зъмя. Кацнал, кълъвнал я. Убаву, ама зъмята итра: клюнътъ-гъзътъ и тамам да избяга, ама щтръкела по-итър: муш клюнътъ в гъзътъ, ха сега цинкулирай, тойта мама!
75
3
 
4
 
! Отговори
bulgar преди 12 години
priemam razlichnite dialekti na Bulgaria,no ne priemam po televiziq,radio i politici da govorqt na dialekt kato Borisov naprimer-------------hodime,vidime,zvana i drugi takiva izcepki ot Bankya,kato si se iztapanil tam kato miniastar shte govorish knizhoven bulgarski,a ne natakav kade samo te razbirat v tvoeto naseleno mesto
74
3
 
3
 
! Отговори
ПлевИн преди 12 години
В ПлевИн така говоримЕ, пичаго!Поздрави! Всичко е точно!
73
3
 
3
 
! Отговори
do 66 преди 12 години
taka govorqt v Tarnovo ne v Ruse
72
2
 
5
 
! Отговори
д-р Зенгинова преди 12 години
Г-н Бойко Борисов е извeстен български граматик-реформатор, наложил формата: биемЕ, дадемЕ, откриемЕ, платимЕ и т.н., която използват всичките му министри и голяма част от българския народ.Премиер Борисов - с мъдрост и визия за утрешния ден!Феномен д-р ЗенгиноваЛауреат на Национално Движение Долу Костов (НДДК)
71
2
 
5
 
! Отговори
русенец преди 12 години
66, ти да не си от Плевен? Там на Е говорят, щото са си е.... майката :-).
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре , че не са им направили тест за интелигентност!Тогава резултата щеше да клони към нула!
69
0
 
7
 
! Отговори
Полковник Лили Ивано преди 12 години
Български мъже-страхливци - това са днешните военни и полицаи! СТРАХ ги е от мутрите тотално! А бе нещастници, за какво взимате заплати, като охранените дебеловрати ви се подиграват всякак, а вие им се навеждате като суринамски девици? Смотани български мъже-дрисльовци страхливи, яжте го на мутрите и не се оплаквайте. ГНУС МЕ Е ОТ ВАС! Полковник Лили Иванова