Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента

Глоба от 50 лв., ако не махнем стикерите от колите
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 11:40,
104
Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента
Снимка: Архив Булфото

Мнозинство на ГЕРБ подготвя промяна в Кодекса за застраховането, която предвижда от стъклата на автомобилите да се махнат стикерите за кражба и автокаско.

Шофьорите, които не отлепят застрахователните стикери, ще бъдат глобявани с 50 лв.

Промяната беше одобрена на първо четене от парламента. За да стане факт, депутатите трябва да я одобрят още веднъж.

Измененията забраняват на застрахователя да иска допълнителна сума при маркирането на автомобила.   

От опозицията предложиха промените да не се гласуват, защото при писането им не били защитени интересите на шофьорите.

„Такъв текст унижава парламента. Тук определено става въпрос за интересите на двама души – на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е автор на тази идея. От другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. МВР поема борба с някои застрахователи”, коментира смисъла на промяната левият депутат Петър Димитров.

Според депутата твърде вероятно е след махането на стикерите кражбите на автомобили да скочат. „Пада една задръжка за крадците”, подчерта още Димитров. „Като ги махнем, кой ще пречи тези автомобили да се крадат? Държавата – е това е въпросът. Държавата е във ваши ръце, действайте и управлявайте”, обърна се към колегите си от ГЕРБ червеният депутат.

Още по темата

От десницата също изразиха мнение, че част от промените са спорни. „Автомобилите със застрахователни стикери се крадат по-малко”, коментира съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров.

Синият лидер изрази мнение, че махането на стикерите може да доведе до противоположния резултат – да скочи процентът на кражбите.

„Ако има застрахователни дружества извън закона, с тези мерки проблемът няма да бъде решен”, подчерта Мартин Димитров. И предложи най-късно след година парламентът да провери какъв ще бъде ефектът от тази мярка.

Управляващите защитиха промяната, като обясниха, че тя е навременна и правилна. Гласуването в залата показа следния резултат -  75 „за”, 8 „против ”, 10 въздържали се. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
rm преди 13 години
Ай ще им се невиди ***, глоба ако не се сложи, сега глоба ако не я махна. Да ядат ***, и да идват да си я махат щом искат, тъпата лепенка, изобщо не я знам каква е и къде се намира, някои хора си нямат работа и се занимават само с глупости явно.
18
0
 
10
 
! Отговори
? преди 13 години
Тия коли цунамито в Япония ли ги е разфъргало така?
17
4
 
25
 
! Отговори
Ало, Ричи?! преди 13 години
Бе аз като имах стикер на колата и пак ми я откраднаха... Язък за стикера и парите дет давах за маркировка! Да ги махат тези стикери! Всяка година такса освен за каското ми и за маркировка, е ненаядоха се тези... хубав закон е гласуван поне веднъж !!!
16
2
 
24
 
! Отговори
Застраховател преди 13 години
Купете си коли за 1500-2000 лв. и няма да ви ги крадат. Даже няма нужда да им правите "Каско", а само задължителната "Гражданска отговорност".
15
4
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 13 години
Важно е да се леят глоби и да се пълни бюджета без излишни усилия. А щом парламентът се занимава вече и с такива дреболии - пълно Idiocracy.
14
2
 
21
 
! Отговори
халю преди 13 години
Е не те изобщо не са нагли тез комунисти. Нали тези стикери са наследството ни от мутренските времена, печата на мафията, че си платил рекета и да не те закачат. А ако имаш неблагоразумието да закъснееш с вноската, на сутринта отиваш на работа с градския транспорт.
13
6
 
18
 
! Отговори
БГ Съдия преди 13 години
"Според депутата твърде вероятно е след махането на стикерите кражбите на автомобили да скочат."Еми нали затова се махат бе ***, защото ЛевИнс ако не си презастраховаш автомобила ти го крадат.
12
1
 
17
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Ми нали половината са там с парите на Бул,Мул,Сул и Пул.....сега ще има ресто на кинтите.....няма да се очудя ако има вето на Президента ......*** Народ слаба Държава...охранени бизнесмени
11
10
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
*** със сигурност ти си по-***.
10
3
 
17
 
! Отговори
Не държава а смех! преди 13 години
Айде сега мутрите на застрахователните компании ще има да се чудят тая да я крадем ли или е на някой колега ами сега... кво стана :))) и да кражбите ще се увеличат :))
9
4
 
20
 
! Отговори
Легендата преди 13 години
Поредната измислена глоба!
8
2
 
28
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Автомобилите със застрахователни стикери се крадат по-малко. Като вашите коли не ги крадат това не значи че нашите не се крадат.Ние нямаме охрана и депутатски имунитет да си правим квото си искаме .
7
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И сега има компании, които не слагат стикери. Не съм чул за бум на крадени коли от тази компания. Знаете ли какво ще се случи с джамбазчето дръзнало да крадне застрахован автомобил? Като краде от компанията, а не от собственика май ще има повече задържани.
6
3
 
29
 
! Отговори
ураа преди 13 години
тоа Петър Димитров колко е *** ...
5
3
 
43
 
! Отговори
ONE ANGRY MAN преди 13 години
Само забележете наглостта на червените и сините - Като ги махнем, кой ще пречи тези автомобили да се крадат? " Тоест, нека да стоят и да наливаме пари в касите на тези уядени престъпници - Лев, Бул, Мул и т.н. ТВЪРДО ЗАД ИДЕЯТА ЗА МАХАНЕ НА СТИКЕРИТЕ! ТОПКАТА СЛЕДВА ДА Е В ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ТЯХ ТРЯБВА ДА НАТИСНАТ С ЗАКОН - ОТКРАДНАТ ЛИ КОЛА - ПЛАЩАТ, МЪРДАНЕ ДА НЯМА! ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!
4
13
 
4
 
! Отговори
666 преди 13 години
az sam za da ima stikeri naistina malko ili mnogo kradcite se spirat kato vidqt stiker na stakloto ...a i e malko sme6tno tova da e nai golemiqt problem ima mnogo po zna4imi ...za6to niki ne kazva duma 4e petrola padna drasti4no na mejdunarodnite pazarai a tu kprin s 2-3 st e tova e mai po vajno za cqlata ikonomika otkoloto stikerite..a i ako 6te se maxat stikerite a kasko da se maxnat i za godi6en pregled,grajdanska kakto i vinetkata :)))
3
2
 
12
 
! Отговори
lq lq преди 13 години
аре аз сега да питам кому беше нужно да слагат такива сирени на автомобилите към столична община?!? ненужно изхарчени хиляди левове!!!! отново!!!
2
0
 
68
 
! Отговори
abe преди 13 години
тея не ходят на работа системно 75+8+10 е твърде далече от 240, гавра си правят с нас направо
1
24
 
38
 
! Отговори
СИНКОВЕЦ преди 13 години
Правилно, нещата лека полека ще се оправят в тази държава.