Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента

Глоба от 50 лв., ако не махнем стикерите от колите
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 11:40,
104
Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента
Снимка: Архив Булфото

Мнозинство на ГЕРБ подготвя промяна в Кодекса за застраховането, която предвижда от стъклата на автомобилите да се махнат стикерите за кражба и автокаско.

Шофьорите, които не отлепят застрахователните стикери, ще бъдат глобявани с 50 лв.

Промяната беше одобрена на първо четене от парламента. За да стане факт, депутатите трябва да я одобрят още веднъж.

Измененията забраняват на застрахователя да иска допълнителна сума при маркирането на автомобила.   

От опозицията предложиха промените да не се гласуват, защото при писането им не били защитени интересите на шофьорите.

„Такъв текст унижава парламента. Тук определено става въпрос за интересите на двама души – на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е автор на тази идея. От другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. МВР поема борба с някои застрахователи”, коментира смисъла на промяната левият депутат Петър Димитров.

Според депутата твърде вероятно е след махането на стикерите кражбите на автомобили да скочат. „Пада една задръжка за крадците”, подчерта още Димитров. „Като ги махнем, кой ще пречи тези автомобили да се крадат? Държавата – е това е въпросът. Държавата е във ваши ръце, действайте и управлявайте”, обърна се към колегите си от ГЕРБ червеният депутат.

Още по темата

От десницата също изразиха мнение, че част от промените са спорни. „Автомобилите със застрахователни стикери се крадат по-малко”, коментира съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров.

Синият лидер изрази мнение, че махането на стикерите може да доведе до противоположния резултат – да скочи процентът на кражбите.

„Ако има застрахователни дружества извън закона, с тези мерки проблемът няма да бъде решен”, подчерта Мартин Димитров. И предложи най-късно след година парламентът да провери какъв ще бъде ефектът от тази мярка.

Управляващите защитиха промяната, като обясниха, че тя е навременна и правилна. Гласуването в залата показа следния резултат -  75 „за”, 8 „против ”, 10 въздържали се. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
17
 
! Отговори
belqta83 преди 13 години
Хубава работа, но БЪЛГАРСКА. В момента си ги мерат - на кой му е по дълак. Тия страничните стикери са нищо работа - не ти пречат да караш. А тоя чаршав новата винетка - 5х5см?!? И техническия стикер който блести яко и смотаният зелез стикер на гражданската и стикера за паркиране в центъра и догодина като почнат с ТОЛ картите, после могат да ми сложат и стикер от общината за платен данък и аз за да карам ще си търся пролука между стикерите.
38
0
 
10
 
! Отговори
до 31 тъпунгера преди 13 години
Хората питат точно за стикерите, които са за КАСКО и се лепят на страничните стъкла. Никой не ти говори за ГО бе ***! Чети преди да коментираш и ако не можеш да дадеш отговор по-добре си трай. Ще ни карат да ги сваляме иначе като те спре МВР и ще ти пишат акт, че имаш незаконен стикер нищо, че си си платил за него и застрахователя не ти признава полицата ако го нямаш лепнат. Това е ситуацията
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мисля,че схванах : януари - със стикери ! февруари - без стикери ! март - стикери! април - без! май - със. юни - без.......и понеже няма да ги запомниш - превантивно : всеки месец 50 лв глоба...дянков,хайде да черпиш за идеята!
36
1
 
5
 
! Отговори
Силов играч преди 13 години
до 31Май и ти се вписваш в образа на ***. Това, че се маха стикера за маркировката, не означава, че се маха самата маркировка и информационното й обслужване.
35
1
 
13
 
! Отговори
Диди преди 13 години
А защо в статията не се споменава, че са приели и плащанато накуп на "Гражданска отговорност"? И от къде накъде това ще го решават по-малко от половината от онези 240 хрантутници, чиито заплати плащаме ние?!
34
0
 
18
 
! Отговори
Безпартиен преди 13 години
Снимката е уникална , чист, спретнат тротоар , с правилно спрели, превозни средства ....удоволствие е да видя че думата ред в България не съществува , а номерата замъглени за да не могат да бъдат глобени !!! Браво !!!!
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Премахването на стикерите за каско и кражба ще доведе единствено до намаляване на сключените застраховки. (Съответно до облекчаване на семейния бюджет и до намаляне на печалбите на застрахователите). От тук си правете извода, кое от изказванията за кого лобира. Процента на кражбите не зависи от наличието на стикери, а от наличието на обучени крадци. Каското не е гражданска отговорност и то следва да се прави по желание, така че не е редно хората да са неравнопоставени заради наличието на стикер
32
1
 
5
 
! Отговори
До Пролетния преди 13 години
Абе, заухав, ти изобщо разбра ли какво исках да кажа? Къде споменах СТИКЕРА на ГО и, че имам нещо против него? Аман от ***. Седнал тъпака да ми обяснява колко съм ***.
31
4
 
12
 
! Отговори
До тъпунгерите! преди 13 години
Абе *** прости ! В статията става дума за стикерите за КАСКО ! За гражданската стикера остава! И кво ревете че трябва да махате стикери ? И винетките трябва да си махате ! Не като коледни елхи да сте ! Въпроса ми е кой ще възтанови парите на чинно маркиралите се през тази година ?
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
инфлацията стана 200% тези с някакви лепенки ни занимават - позор
29
2
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
93 от 240!!! Къде са останалите кърлежи, защо не са на работното си място? Така ли се приемат законите, без кворум!? И само глоби, глоби... Глоба, че нямаш стикер; глоба, че имаш стикер; глоба, че дишаш; глоба, че не дишаш...
28
2
 
6
 
! Отговори
Пролетния преди 13 години
до потресенСтикера за ГО няма нищо общо със стикера за каското, който трябва да се махне. Чети и използвай мозъка си преди да пишеш простотии.
27
7
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 13 години
*** със сигурностттт *** е много по проста от мен :))))
26
2
 
6
 
! Отговори
Тони Хамстера преди 13 години
Е че то явно нема да се налага пак да отвличам хора ще се върна към стария си занаят с авета Асан Омер(Ал.Петр.) .... о добрите стари времена когато заглушавахме Джи Пи Есите и краднахме безнаказано охо ох на батко !
25
1
 
7
 
! Отговори
! преди 13 години
до ?Не е цунамито в Япония, а простотията на българските шофьори. Това е нечувана сила и няма по разрушителна сила от нея във Вселената.
24
3
 
10
 
! Отговори
адвокат преди 13 години
Значи, аз за стикера съм си платил 25 лв. имам и издадена фактура. Нека катаджията ме глоби с 50 лева, като стикера е валиден до края на 2011 г. Веднага отивам на съд и да видим кой ще излезе правия в случая!
23
9
 
14
 
! Отговори
потресен преди 13 години
Не стига, че ни изнудват с тая Гражданска отговорност, ами сега и глоба за не махната лепенка???????? Абе тия *** побъркаха ли се ?! Тая смотана държава върви право надолу и набира все повече сила!!!! Терминал 2.
22
1
 
15
 
! Отговори
Жанета преди 13 години
Значи да махам стикерите иначе КАТ ще ме глоби 50 лева, така ли!? Уточнете го моля!
21
2
 
4
 
! Отговори
Ричард преди 13 години
Кат си гъзар мноо ясно, че ше ти крадат колата.
20
2
 
7
 
! Отговори
ami преди 13 години
измислиха си начин да допълнят хазната, по 50 лв. на стикер, като се претнат ще съберат сума пари ... нищо не се прави без причина в тая държава, основното е да дооберем народа колкото може, като брашнен чувал, колкото и да го тръскаш, все пуска по малко... пука им на застрахователите дали има стикери или не