Младенов: Отношенията с Русия да не се изчерпват с енергетиката

Министърът поиска по-лесен достъп до българските архиви, изнесени от СССР
Обновена: 2 юни 2011 17:06 | 2 юни 2011 17:06, Елка Василева
7
Младенов: Отношенията с Русия да не се изчерпват с енергетиката
Снимка: Reuters

Отношенията между България и Русия не бива да се изчерпват с разговори по енергийни въпроси. Те се основават на традиционно добрите връзки между народите и заслужават по-широк диалог.

Това беше основното послание на министър Николай Младенов на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи българското Министерство на външните работи.

Такъв диалог ще окаже влияние върху отношенията ЕС-Русия, НАТО-Русия, на Балканите и в Черноморския регион, отбеляза Младенов.

В разговора си двамата министри обсъдиха възможностите пред икономическото сътрудничество, като руската страна се ангажира да потърси решение на българското искане за увеличаване на полетите от Москва до Варна и Бургас от 14 на 21 седмично.

Общо беше желанието за придвижване на преговорите по оръжейните лицензи.

На повдигнатите от домакините въпроси относно руските енергийни проекти министър Младенов посочи, че те се разглеждат в контекста на целите на България за диверсификация както на маршрутите, така и на източниците на енергоресурси.

По отношение на АЕЦ „Белене“ той подчерта необходимостта от осъвременяване на мерките за сигурност, от икономическата обосновка на проекта и неговата банкируемост, от привличане на чужди инвеститори.

Младенов очерта приоритетната политика на България за подкрепа за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Още по темата

Той призова за незабавно спиране на насилието в Сирия и за спазване на поетите от сирийското ръководство ангажименти за бързи реформи чрез политически диалог с опозицията.

Българският външен министър апелира пред руския си домакин за по-улеснен достъп на експертите до българските архиви, изнесени след Втората световна война от бившия СССР.

Редица подготвени двустранни споразумения той предложи да се подпишат по време на предстояща визита на Сергей Лавров в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
рут преди 13 години
Верно е. централите са само част от взамиотношенията помежду двете страни, народа. И защо да не се развиват? От това печелим и двете страни.
5
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Истинската битка не е за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:- НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА - ПРИ КОЯТО ЕДНОВРЕМЕННО:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран, газ за Набуко няма да има поне още 50 години2. Заради всеобщата икономическа криза в България, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после с тази част правим РЕСТИТУЦИЯ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДАВЕ... така, че в изпълнение на Стратегия 2020 и заради Демографската криза, по 1 милиард лева годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 60% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г.два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Господин Премиер, Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,За ниски цени на тока и за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като Държавата не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
3
2
 
7
 
! Отговори
смешко младенов преди 13 години
А ТОВА МОМЧЕНЦЕ ТАКА СИ Е ПОВЯРВАЛО,ЧЕ Е НЯКОЙ И НЕЩО,ЧЕ НЕ СИ ДАВА СМЕТКА КОЛКО ВСЪЩНОСТ Е СМЕШЕН И ЖАЛЪК В НАПЪНИТЕ СИ И ЧЕ КАКВО ГОВОРИ ЛАВРОВ ДОРИ НЕ ГО Е ЗАБЕЛЯЗАЛ.ПО-НАХАЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ И АВАНТЮРИСТИ НЕ СА СЕ УПРАЖНЯВАЛИ В ТОВА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.
2
1
 
5
 
! Отговори
бай,бай на всички... преди 13 години
АМИ БОБС, ПРАВ ТИ ПЪТ И УСПЕХ.ЕДВА ЛИ ЩЕ ЛИПСВАШ НА НЯКОГО, ОСВЕН НА БЛИЗКИТЕ СИ.НЕ Е МНОГО ЯСНО ЗАЩО ГО ДЕКЛАРИРАШ ПУБЛИЧНО.ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ТЕ УПРАВЛЯВА КОМУНИСТИЧЕСКА МУТРА,КОЕТО ЯВНО ТИ ХАРЕСВА.ТАКА ЧЕ.....ОДИ СИ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО.
1
5
 
2
 
! Отговори
Бобс преди 13 години
facebook/pages/Ако-БСП-спечели-изборите-НАПУСКАМ-БЪЛГАРИЯ/132137823530430