Опозицията към ГЕРБ: Вземате решенията болшевишки!

Депутатите се скараха за попълване на квотата на ВСС
Обновена: 2 юни 2011 11:23 | 2 юни 2011 11:23,
56
Опозицията към ГЕРБ: Вземате решенията болшевишки!
Снимка: Булфото

Разместване в програмата на Народното събрание предизвика напрежение между управляващите и депутатите от „Коалиция за България”.

Вместо да продължат с предвидените по програма изменения в Изборния кодекс в началото на деня, от ГЕРБ предложиха да обсъдят правилата за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Незаетата квота на парламента в ръководния съдебен орган е от двама души. От левицата възразиха, че предложението изобщо не е обсъдено на председателски съвет и се вкарва набързо.

Управляващите предлагат предложенията за кандидатите да бъдат публикувани на страницата на Народното събрание в интернет. А срокът за предложения да е до 17 юни. 

„Тези двама души не ги излъчваме година и половина, за да упражнявате натиск върху Висшия съдебен съвет. И после, ако не ви вършат работа, да ги подгоните. Това е стилът на работа на ГЕРБ, който не е с мен, е против мен”, коментира от трибуната левият депутат Михаил Миков.

„Редица решения вие ги вземате болшевишки. Упражнявате практики, без да имате разговор и диалог с останалите групи в парламента”, добави той.

„Защо едва сега се обявява процедурата за попълване на състава на ВСС”, попита и колегата му Янаки Стоилов.

Според него ГЕРБ пристъпва едва сега към избора, защото до момента е дал изпитателния срок на съдебния съвет.

„Той удовлетвори очакванията на мнозинството, следователно вече може да се пристъпи към попълване на неговия състав”, заключи Стоилов.

От левицата предложиха кандидатите от квотата на парламента във ВСС поне да бъдат изслушани от правната комисия в парламента. Идея, с която мнозинството не се съгласи и отхвърли при две гласувания. 

„Категорично възразявам. Не съм съгласна комисията по правни въпроси да изслушва кандидатите. Нито една комисия по конституция не разполага с такива правомощия. Изслушването може да стане само от пленарната зала”, изрази мнение и председателят на парламента Цецка Цачева.

Павел Шопов от „Атака” защити предложението на управляващите. „Това, което се прави е да се попълнят две свободни места от общо 25 човека. Това, от което се плаши БСП вече две години е дали ще се смени съставът на Висшия съдебен съвет”, коментира Шопов.

„Тази система не може да се реформира, без да се смени съставът й. Другото е демагогия. Айде да не е днеска, да помислим още малко, да е утре”, контрира поведението на червените Павел Шопов.

Страстите в залата нагорещи изказването на Мая Манолова.

„Предлагам в процедурните правила, които приемаме днес, да запишем един критерий – приятелство с ръководството на ГЕРБ. С премиера, с вицепремиера”, предложи Манолова.

Заради това изказване председателят Анастас Анастасов й отне думата. „Предлагам ви да се успокоите, г-н Анастасов. По кой параграф отнехте думата на госпожа Манолова?”, попита съпартиецът й Георги Пирински.

„Вие ме провокирахте”, обясни на лявата юристка Анастасов. „С предложението, г-жо Манолова, обидихте моето достойнство на народен представител”, коментира и председателят на парламента Цецка Цачева.

„Има предвидена санкция дори за извеждането от залата при обидни изказвания”, допълни Цачева. До извеждането на Манолова обаче не се стигна.

„Това, което се случва в тази зала, е цензура”, коментира нападнатата Манолова. „Най-малкото тук имаме проява на двоен аршин. Може да се толерират нападките и изказванията на ръководство, а мен да не ме оставите да се изкажа”, добави още тя.

В крайна сметка с 91 „за“, 20 „против“, 5 „въздържали се“ депутатите приеха процедурните правила за избора на двамата съдии в състава на Висшия съдебен съвет. Решението предвижда процедурата за избора им да се състои на 20 юни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
7
 
! Отговори
ей, богууууу преди 12 години
хахаха искрено ме разсмиват тъпите позитански драскачи. Не можа ли другаря Кутев да назначи хора с поне средно образование. То, вярно, че на Позитано среднистите им викат "Професоре", ама чак пък толкоз. Но си прав да - корумпирано е правителството на ГЕРБ! Прави заменки на държавни земи за жълти стотинки, спряха му еврофондовете заради корупция, ремонтират сгради за по 3000 евро на метър, министъра на МВР беше хванат да обядва с Братя Галеви. Не е като по времето на Тройната коалиция...
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че в БСП кога не са взимали решенията болшевишки? Аааа... то им пречело болшевизма в ГЕРБ!
33
11
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Защото от лидера до последния *** ***-всичките сте ми под интелектуалното ниво-КАПИШИ?Но за сметка на това по далаверите сте първиПожелавам лекарствено възстановяване на целия ГЕРБ до последния *** който им симпатизира>За новия мандат по една химиотерапия за всички!!!Може и хемодиализа,от мен да мине
32
4
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Човече, ако ГЕРБ е крайно лява партия, то какви ли ще са крайно десните? Я попрочети нещо и се образовай! Имаме данъци, който облагодетелстват богатите и са в ущърб на бедните, за какво левичарство пишеш?
31
9
 
6
 
! Отговори
Любимия рефрен преди 12 години
Ми ти що така мразиш ГЕРБ, бе мойто ***? Случайно ли пееш в хора на ***? Мамин гладен той....
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ми като си гнусен платен комунист, кво да ти кажа. Добре айде..... ПЛАЧЕЩ СОЦИАЛИСТ! Ще ходиш ли на гей-парада, вашия лидер Сергейчо, чух, че щял да вее байрака най-отпред и да ги отведе пред парламента да протестират!"Мутро-милиционерите, понеже вече няма как да си защитават пропадналото корумпирано правителство, започват с личните нападки.
29
3
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Аман от програми!!! То и Костов имаше програма и се казваше планът Ран - Ът, дето я преизпълни, мерси от програми! Искам стопанин начело на държавата, не интригантстващ псевдоинтелектуалец!
28
4
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Кои бачкаха на частно по времето на комунизма? Комунистите. И ти и дядо ти сте комунисти. ама свърши вашата, мойто момче. Гризи си ноктите, хленчи, плюй по форумите, чекни се на задна прашка пред Сергейчу.... квото искаш. Народа би шута на твойта продажна партия отдавна, само с Гоце ни излъгахте, но наесен ще поправим и тая грешка. ЩЕ!П.С. Странджата ли ти бърка в дупето? Внимавай да не ти хареса. И си прекалено *** и прозрачен, за да лобираш за каквото и да е. Тичай в Москва - там е рая!
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И пак запяхте любимия рефрен ,герберисти :щом мразиш ГЕРБ значи си ***....
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18, za простотията и за провалянето на всичко, до което ГЕРБ се докосва си абсолютно прав. Но за това колко е дясна икономическата им ПРОГРАМА - не си. Най-малкото заради това, че ГЕРБ НЯМА НИКАКВА програма за каквото и да било. Или ако има, тя е толкова тайна, че даже и ръководителите не знаят нищо за нея... И все пак пълната липса на последователност в действията на правителството (а и на мненията и обещанията на премиера) показва, че програма НЯМА.
25
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Абе...искаше ми се да видя една ИНТЕЛИГЕНТНА мутра поне днес....пък те не са пуснали ни една новина за Цецко....язъкНИЩО,ще се видим на ГЕЙ парада
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Волен Президент! Волен Президент! Волен Президент!
23
2
 
4
 
! Отговори
цък-цък преди 12 години
Другарките си цъкат по 100 +-чета на собствените коментари, цъкат 100 минуса на "вражеските" и са доволни. Ехххх, друзья....друзья... на изборите кой ще цъка? После ще цъкат остваки, ще хвърчат глави, Сергейчо пак да го преизберете, ако не ви натресат обратно Гоце. Р.Овч. за 15-ти път като си подаде оставката, тоя път да му я приемете. Приятелски съвет.
22
5
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
СТРАНДЖА!!! Не се крий под други нокове.На всички е ясно че лобираш за гей парада чрез столична община.Май ти е харесало да изпускаш сапуна на шефа,а?Спокойно от 3 пъти гей не се става!!!Нямам лидер,не съм комунист-дядо ми е бачкаЛ на частно цял живот,дори и през комунизма ;)БОСА ПО АСФАЛТА - предлагам го за ХИМН на нашата(скоро само ваша) прекрасна държава.Аз лобирам за северните страни,ще ти пратя картичка скоро докато мия ***- буахахах
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прокарването на антидемократични идеологии е равносилно на държавна измяна - прочетете конституцията
20
2
 
8
 
! Отговори
Бачо до 18 преди 12 години
Дясна програма и дясно управление до сега е имало само по времето на Костов и тогава резултатите бяха на лице.А сега разни страхливци като Боко се опитват да ни налагат тоталитаризъм
19
11
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Ми като си гнусен платен комунист, кво да ти кажа. Добре айде..... ПЛАЧЕЩ СОЦИАЛИСТ! Ще ходиш ли на гей-парада, вашия лидер Сергейчо, чух, че щял да вее байрака най-отпред и да ги отведе пред парламента да протестират!
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"краино лява комунистическа партия като ГЕРБ"Какво и е крайно лявото?По-дясна икономическа програма не е имало след промените.Това че са прости и *** и до каквото се докоснат все се проваля е само ягодката на тортата.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи от БСП на болшевики обиждат вече, все едно че не тяхното знаме е червено от кръвта на милионите избити от комунистичесия режим хора.
16
6
 
16
 
! Отговори
Бачо преди 12 години
Е вие какво очаквате от краино лява комунистическа партия като ГЕРБ съставена само от членове на БКП и милиционери...