Опозицията към ГЕРБ: Вземате решенията болшевишки!

Депутатите се скараха за попълване на квотата на ВСС
Обновена: 2 юни 2011 11:23 | 2 юни 2011 11:23,
56
Опозицията към ГЕРБ: Вземате решенията болшевишки!
Снимка: Булфото

Разместване в програмата на Народното събрание предизвика напрежение между управляващите и депутатите от „Коалиция за България”.

Вместо да продължат с предвидените по програма изменения в Изборния кодекс в началото на деня, от ГЕРБ предложиха да обсъдят правилата за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Незаетата квота на парламента в ръководния съдебен орган е от двама души. От левицата възразиха, че предложението изобщо не е обсъдено на председателски съвет и се вкарва набързо.

Управляващите предлагат предложенията за кандидатите да бъдат публикувани на страницата на Народното събрание в интернет. А срокът за предложения да е до 17 юни. 

„Тези двама души не ги излъчваме година и половина, за да упражнявате натиск върху Висшия съдебен съвет. И после, ако не ви вършат работа, да ги подгоните. Това е стилът на работа на ГЕРБ, който не е с мен, е против мен”, коментира от трибуната левият депутат Михаил Миков.

„Редица решения вие ги вземате болшевишки. Упражнявате практики, без да имате разговор и диалог с останалите групи в парламента”, добави той.

„Защо едва сега се обявява процедурата за попълване на състава на ВСС”, попита и колегата му Янаки Стоилов.

Според него ГЕРБ пристъпва едва сега към избора, защото до момента е дал изпитателния срок на съдебния съвет.

„Той удовлетвори очакванията на мнозинството, следователно вече може да се пристъпи към попълване на неговия състав”, заключи Стоилов.

От левицата предложиха кандидатите от квотата на парламента във ВСС поне да бъдат изслушани от правната комисия в парламента. Идея, с която мнозинството не се съгласи и отхвърли при две гласувания. 

„Категорично възразявам. Не съм съгласна комисията по правни въпроси да изслушва кандидатите. Нито една комисия по конституция не разполага с такива правомощия. Изслушването може да стане само от пленарната зала”, изрази мнение и председателят на парламента Цецка Цачева.

Павел Шопов от „Атака” защити предложението на управляващите. „Това, което се прави е да се попълнят две свободни места от общо 25 човека. Това, от което се плаши БСП вече две години е дали ще се смени съставът на Висшия съдебен съвет”, коментира Шопов.

„Тази система не може да се реформира, без да се смени съставът й. Другото е демагогия. Айде да не е днеска, да помислим още малко, да е утре”, контрира поведението на червените Павел Шопов.

Страстите в залата нагорещи изказването на Мая Манолова.

„Предлагам в процедурните правила, които приемаме днес, да запишем един критерий – приятелство с ръководството на ГЕРБ. С премиера, с вицепремиера”, предложи Манолова.

Заради това изказване председателят Анастас Анастасов й отне думата. „Предлагам ви да се успокоите, г-н Анастасов. По кой параграф отнехте думата на госпожа Манолова?”, попита съпартиецът й Георги Пирински.

„Вие ме провокирахте”, обясни на лявата юристка Анастасов. „С предложението, г-жо Манолова, обидихте моето достойнство на народен представител”, коментира и председателят на парламента Цецка Цачева.

„Има предвидена санкция дори за извеждането от залата при обидни изказвания”, допълни Цачева. До извеждането на Манолова обаче не се стигна.

„Това, което се случва в тази зала, е цензура”, коментира нападнатата Манолова. „Най-малкото тук имаме проява на двоен аршин. Може да се толерират нападките и изказванията на ръководство, а мен да не ме оставите да се изкажа”, добави още тя.

В крайна сметка с 91 „за“, 20 „против“, 5 „въздържали се“ депутатите приеха процедурните правила за избора на двамата съдии в състава на Висшия съдебен съвет. Решението предвижда процедурата за избора им да се състои на 20 юни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистише партай ***
14
4
 
16
 
! Отговори
кво ли стана? преди 12 години
Ами кво да стане:Бойко поздрави народа с песента БОСА ПО АСФАЛТА...на Роси Кирилова...кво толко да е станало.Ще връща емигрантите-ще му трябват много оръжия затова,защото не виждам как ще ги върне освен с пистолет в слепоочието?!?!?Са ми кажи че съм КУМУНИСТ-смешен герберастин ***!!!
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой се интересува от бсп
12
4
 
9
 
! Отговори
опалаааа преди 12 години
"Другарите усетиха накъде духа вятъра след влизането на спец. съда и ги хвана ги шубето от присъди."А като ги смените съдиите и задейства спец съда, и отново престъпниците си грабят на воля, какво ще лъжете мажете тогава?Целият съдебен съвет като се попълни със семейни приятели на Боцко и Цоцко, кой ще е виновен за ненаказаната организирана престъпност?
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиерът Бойко Борисов е изоставен от всичките си видни европейски партвьори и заради него страната ни дълго няма да види Шенген, разкриха авторитетни външнополитически наблюдатели. Драмата на министър-председателя Бойко Боресов не са само разкритията на сайта Уикилийкс. По- лоша шега му играе това, че понякога на важни срещи изстрелва определени думички и се държи по начин, недопустим за протокола.Така след едно от пътуванията си до Брюксел в края на март, Борисов става автор на нечуван гаф. Попитан неофициаално на летище София с кого се е срещнал, премиерът на България се изпуснал: С онова джудже Саркози и с оная стара чаанта Меркел. За негова зла участ, запис от думите му достигнал до френското и германското посолство, а впоследствие до ушите на засегнатите.Най- крайна била реакцията във Франция, където Саркози се зарекъл, че докато Бойко Борисов е начело на правителството, България няма да види Шенген. Това ще е наказанието на французите за вота на българските избиратели. В Париж медиите често припомнят съмнителното сикаджийско минало на българския министър-председател.Германският канцлер Ангела Меркел също скъса с ентусиазма си по отношение на Бойко Борисов. 57-годишната лидерка на християн-демократичния съюз категорично демонстрира неприязън към едрото момче от Банкя. Медиите в Берлин обявяват Борисов за твърде ниска категория и за човек, който не е в състояние да води адекватна политика. Екипът на Меркел, която се обяви против членството наТурция в ЕС, не е очарован от заиграванията на Бойко Борисов с Анкара и обещанията му за подкрепа.Англия отдавна е известна с отношението си към сегашното управление на страната ни. След последното посещение в Лондон, коментарите за Цветан Цветанов са, че той е треторазряден политик, който няма капацитет да изпълнява функциите, за които е избран. Британският премиер Дейвид Камерън пък въобще не допуска Бойко Борисов до кабинета си. Консерваторът на няколко пъти отказва срещи с българския премиер. От Лондон още се смеят на последните гафове на така наречената българска дипломация, които съпътстваха сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. В навечерието на щастливото събитие от нашето Външно министерство изпращат в английското посолство питане: Искаме да знаем кой официален представител на България ще бъде поканен. Писмото завършва с дебелашкия намек: По това време нашия премиер е свободен! Той би искал да бъде поканен за официални разговори и, между другото, може да присъства и на сватбата.Изключителният гаф, несъвместим с етиката, е посрещнат с презрение и хладнокръвие от британците, които отговарят кратко и унизително: Ние сме поканили българския посланик!Подигравателното отношение към Бойко Борисов и нежеланието той да бъде припознат като равностоен партньор от страна на водещите сили в Евросъюза изолират България. На сегашните управници им остава едиствено да изпълняват унизителната васална роля спрямо САЩ, която допълнително не се харесва на европейските ни партньори.
10
13
 
6
 
! Отговори
кво стана? преди 12 години
Абе кво стана с уличните протести организирани от БКП? Нали държавата загиваше, нали имаше милиони гладни и недоволни, които Сергей щеше да ги поведе да изметат правителството. Чак имаше реклами по радиото, групи в интернет... и накрая кво? Кво стана с Бойковата зима? Май всички я преживяха? Кво стана с Дянков - пътника? Нали го уволнявахте 10-20 пъти? Цялата дъндания се крепи на 3-*** червени *** в парламента и 3-*** платени драскача в интернет. А като дойдат изборите? Като на предишните..
9
7
 
22
 
! Отговори
Танас преди 12 години
Абе,къде е Цецо Шлифера???И тъпунгера още никва новина за него?Тва не мое да е истина!!!
8
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СМЪРТ НА КОМУНИЗМА !СВОБОДА ЗА НАРОДА ! БСП/БКП/ В СИБИР !
7
18
 
8
 
! Отговори
Отчаяние преди 12 години
На горките позитанчета, свити в ъгъла им остана само да циврят. Плачкайте, не ни пречите....напротив!
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕ ДРУГАРИТЕ САМО ОТ БОЛШЕВИШКИ РАБОТИ РАЗБИРАТ И ТЯХ ВИЖДАТ И ПРЕДПОЛАГАТ ЗА ВСИЧКО И ВСИЧКИ! НЕ ЧАКАЙТЕ ДРУГО ОТ ТЯХ! КВО ДРУГО МОЖЕ ДА РОДИ НА МИКОВ ГЛАВЪТА ИЛИ НА СТАНИШЕВ?
5
18
 
4
 
! Отговори
опаааа преди 12 години
Другарите усетиха накъде духа вятъра след влизането на спец. съда и ги хвана ги шубето от присъди. Няма кой да ви гласува вече амнистии, другари, няма го Гоце да кадрува във ВСС, няма кой да ви праща посланници, няма условни присъди. Има само бой, е-ане и руска музика. Дерзайте!
4
15
 
11
 
! Отговори
Позитано преди 12 години
Болшевиките реват : Вие сте болшевики!
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Управляващите" вече могат да вкарат в затвора когото си поискат, без доказателства, съд и присъда. Представете си бъдещето-Цветанов чете присъдите по новините в 20ч. Това е доста трагикомично правителство.
2
11
 
3
 
! Отговори
* преди 12 години
Кой го казва ^_^
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че те са си болшевики.