БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас

Георги Божинов: България не е терен за тези експерименти
10 юни 2011 12:32,
186
БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас
Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

Парламентарната група на Коалиция за България настоява за мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България. Това обяви червеният депутат Георги Божинов на брифинг в парламента.

Според Божинов трябва да бъде наложен мораториум на подписването на договор и добиването на шистов газ в България, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза.

Депутатът изтъкна, че никой не може да вземе такова съдбоносно решение с непредвидени последствия само по информация от чужди експерти, които са заинтересована страна. „Консултирал ли се е премиерът с български учени”, запита Божинов и настоя, че трябва да има изчисления за сигурността на живота на хората в България.

Депутатът предупреди, че геоложкото равновесие на 1/4 от територията на България е застрашено и последствията могат да бъдат катастрофални. Той обясни, че е опасен не само методът за получаване на шистов газ, но и методът на проучване заради замърсяването на подпочвените води и предизвикването на земетресения.

„Никъде в света няма промишлен добив. Проучване се прави само в пустинни райони и в западнали страни. България не е терен за тези експерименти!”, заяви Божинов.

Още по темата
Той изтъкна, че в България над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на 1/4 от територията на страната, е разположено най- големия подземен сладководен басейн в страната. Той е в непосредствен обмен с всички води, включително питейните - от Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, Албена, Варна.

По думите на Божинов днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга за проучване и добив на шистов газ в България. Той отбеляза, че при подписването на договора, страната ни ще получи 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия.

Божинов беше категоричен, че тези 30 млн. долара са нищо на фона на катастрофалните последици за страната ни, които могат да бъдат следствие от добива на шистов газ.

„За 30 сребърника беше продаден нашият Бог, не бих желал за 30 милиона да продадем бъдещето на 1/4 от България”, отбеляза депутатът Петър Димитров. Той изтъкна, че левицата има готовност да предложи да се проведат и местни референдуми по проблема.

„Настояваме министерството на екологията да възложи независима експертиза, преди да започнат всякакви проучвания. Очакваме екологичните организации също да проявят интерес и да се включат в изясняването на процеса”, заяви депутатът Янаки Стоилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: мораториумшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
11
 
! Отговори
Во преди 12 години
Някой наистина дава ли си сметка добива на такъв газ какво ще причини на екологията.Толкова ли е глупав да смята че ще ни докара някаква независимост от Русия?Ние така или иначе сме много зависими.Готините ви турбо дизели дет"много вървят и малко харчат" да не би случайно с космическа енергия да движат.А камионите,локомотивите,корабите?Бива ли да сте толкоз прости.Четете добива на такъв газ какво прави на природата.*** радиацията поне кара растенията да растат повече.Цианида прави пустиня.
120
1
 
4
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 107: "Руска" е, защото се строи от руснаци... Използвах "бомба" образно, както и "самовар" преди това. Или смяташ, че наистина мисля реакторите за самовари? :)))Научете го тоя стилистичен инструмент "метафора" най-сетне, да му се не види. :)))Колкото до реакторите - въобще не ти говоря за КАНДУ, който е реактор от III/III+ поколение, говоря за реактори от IV поколение, както вече многократно заявих, ама кой да чете...Имаш Интернет (очевидно), образовай се.
119
2
 
4
 
! Отговори
АМА МАЙ .... преди 12 години
АМА МАЙ ....... ГОЛЯМО ЖАЛКО !!!!!!! ВИЕ СТЕ ОТРОВЕНИ И СЛЕПИ ВЕЧЕ !!!!!!!! АЗ ОТ ДАВНО ГО УСЕТИХ ......... ВЕЧЕ НЯМА СМИСЪЛ - БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ СМЕ ЕМИГРАНТСКО ПЛЕМЕ КАКТО ВИНАГИ СМЕ БИЛИ !!!!!!!!!! ГЛЕДАТЕ СИ ЖАЛКИТЕ БИТЧИЦИ ЗА ГЛУПАВИТЕ ПАРТИЙКИ ПРЕДАТЕЛКИ А НЕ ВИЖДАТЕ ВРАГЪТ В ДВОРА СИ !!!!!!!!! ПЪЛНИ *** - СЛЕПИ ОВЦЕ БЕЗДУШНА ПАСМИНА ДЕТО ЛАЕ АМА НЕ ХАПЕ ЩОТО НЯМА ЗЪБКИ - УЖАС !!!!!!!!!!!!!!!!
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на хамстера американска компания предложи да направи завод за добив на газ от лигнитни въглища за 500 000 000 долара. Някой да е чул за тоз проект.? Руската мафия и *** им тук не позволихга даже да стигне го вестниците.....
117
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искаме да продължаваме да сме роби на Русия . Не искаме повече БСП да продава българските национални интереси на руснаците.Не искаме АЕЦ Белене.Искаме енергиина независимост и шистов газ.
116
0
 
5
 
! Отговори
az преди 12 години
do 57 ne e vqrno tozi gas se razrabotva masovo v USA i Kanada a ve4e i v Germaniq Polsha Ispania i e na put i Ungariq da po4ne
115
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП са получили разпореждане от господарите си в Русия в никакъв случай да не се допуска добив на газ в България,за да не се застраши техния внос и съответно страната ни да не би случайно да стане независима от руската енергийна мафия.Пък не дай си Боже излезе и нефт, на братушките ще им се стъжни.Затова БСП са се впрегнали да спъват този процес на търсене на нефт и газ.
114
4
 
8
 
! Отговори
за 111 преди 12 години
Ами...обадиха им се от руското посолство
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали това засяга интересите на матушка Русия и батюшка Газпром! Затова се плюнчат тия национални предатели БСП. Лошите америкоси няма да им дават комисионни! БСП - *** и национални предатели!
112
2
 
6
 
! Отговори
Червен Овчар преди 12 години
Без русия, нама прокопсия!=======================За нас де.....
111
4
 
5
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Доживях да видя смислена инициатива от БСП!
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно е, че някои люде в Кремъл и Газпром получават тикове и колики, само като си помислят, че Бг може да организира собствен добив на газ и да стане независима от тях и ценовия им рекет.... И са мобилизирали всичките си лакеи тука да ни убеждават колко вредно и опасно е това.Щото от УСА пазара вече ги изхвърлиха, Европа намалява доставките от тях....
109
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нефто-газовата мафия на Русия се уплаши и активира своите най-верни български служители - БСП.Та това е основното.Другото е само много шум и голям миш-маш та да не може обикновения човек да прозре истината.
108
2
 
5
 
! Отговори
Уточнител2 преди 12 години
А какво ще правим без Русия, ние децата и внуците, роднините и приятелите на славните АБпФК? Да умирамеот глад.Да, ама НЕ! Знаем тази власт с какво я взехме, само стова ще я дадем. Да живей Русия! предай нататък"- край на съобщението
107
3
 
4
 
! Отговори
do 96 преди 12 години
"Руска бомба" -колко си зле. Такъв тип реактор какъвто има в Козлодуй и евентуално в Белене е измислен от американци.Използва се в във кораби и подводници като-най-ефективен и сигурен.Ако говориш за реактори тип КАНДУ дето могат да ползват отработено ядрено гориво знай че това е единственият модерен реактор който в процеса си на експлоатация нормално отделя радиоактивни вещества.Т.е доста е опасен."Руската бомба" конструктивно не може да се взриви освен ако не я взривят със мощен взрив.
106
3
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
ЕДНО ПРАВИЛНО ДЕЙСТЕИЕ , ДАНО УСПЕЯТ ДА СПРАТ ТАЗИ САМОУБИЙСТВЕНА ПРОСТОТИЯ !!!! НЕ МИ ПУКА ЗА БСП НИТО ЗА ГЕРБ НИТО ЗА ДПС НИТО ЗА НДСВ НИТО ЗА АТАКА НИТО ЗА НИКОЙ ОТ ТИЯ *** ДОЛНОПРОБНИ ПРЕДАТЕЛСКИ !!! ПУКА МИ ЗА РОДИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА МАЙКАТА ДЕТО И Е....ХА МАЙКАТА ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ !!!!!!! НАИСТИНА Е ВАЖНО ДА ГО ПРЕКРАТЯТ ТОВА --- АКО НЕ - ЕДИН ДЕН ( МНОГО СКОРО) ЩЕ ИМА АД - ПО ГОЛЯМ ОТ ДНЕШНИЯ !!!!!!!!! ДАЙТЕ ДА ПОМАГАМЕ НА ИНИЦИАТИВАТА ТЯ НЕ Е НАША КАУЗА !!!!!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЙКА
105
2
 
6
 
! Отговори
за 103 преди 12 години
Гледали сме го преди тебе....шистовия газ позволи на САЩ и Канада да излязат на първо място в света по добив на газ.........това е бъдещето, колкто и да не ви се иска, другарчета :)
104
1
 
7
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
изтече съобщение в Мрежата:"ШИСТОВ ГАЗ НЕМА!Другари, не вервайте шистов газ в България нема.А ако има, е толкова дълбоко, че не може да се извади.А ако се извади, той ще е толкова мръсен, че нема даможе да гори и ще ни изтрови.А ако не ни изтрови и гори пак не става, защото ще го вадят американци душманите на матушка Русь.А какво ще правим без Русия, ние децата и внуците, роднините и приятелите на славните АБпФК? Да умирамеот глад.Да, ама НЕ! Знаем тази власт с какво я взехме
103
1
 
5
 
! Отговори
Gasland преди 12 години
Gasland - гледайте, за да разберете!
102
0
 
7
 
! Отговори
www преди 12 години
БСП=КПСС