БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас

Георги Божинов: България не е терен за тези експерименти
10 юни 2011 12:32,
186
БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас
Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

Парламентарната група на Коалиция за България настоява за мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България. Това обяви червеният депутат Георги Божинов на брифинг в парламента.

Според Божинов трябва да бъде наложен мораториум на подписването на договор и добиването на шистов газ в България, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза.

Депутатът изтъкна, че никой не може да вземе такова съдбоносно решение с непредвидени последствия само по информация от чужди експерти, които са заинтересована страна. „Консултирал ли се е премиерът с български учени”, запита Божинов и настоя, че трябва да има изчисления за сигурността на живота на хората в България.

Депутатът предупреди, че геоложкото равновесие на 1/4 от територията на България е застрашено и последствията могат да бъдат катастрофални. Той обясни, че е опасен не само методът за получаване на шистов газ, но и методът на проучване заради замърсяването на подпочвените води и предизвикването на земетресения.

„Никъде в света няма промишлен добив. Проучване се прави само в пустинни райони и в западнали страни. България не е терен за тези експерименти!”, заяви Божинов.

Още по темата
Той изтъкна, че в България над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на 1/4 от територията на страната, е разположено най- големия подземен сладководен басейн в страната. Той е в непосредствен обмен с всички води, включително питейните - от Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, Албена, Варна.

По думите на Божинов днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга за проучване и добив на шистов газ в България. Той отбеляза, че при подписването на договора, страната ни ще получи 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия.

Божинов беше категоричен, че тези 30 млн. долара са нищо на фона на катастрофалните последици за страната ни, които могат да бъдат следствие от добива на шистов газ.

„За 30 сребърника беше продаден нашият Бог, не бих желал за 30 милиона да продадем бъдещето на 1/4 от България”, отбеляза депутатът Петър Димитров. Той изтъкна, че левицата има готовност да предложи да се проведат и местни референдуми по проблема.

„Настояваме министерството на екологията да възложи независима експертиза, преди да започнат всякакви проучвания. Очакваме екологичните организации също да проявят интерес и да се включат в изясняването на процеса”, заяви депутатът Янаки Стоилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: мораториумшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
4
 
! Отговори
за 98 преди 12 години
И какво общо има Боко с това? Като не разбира си има експерти.....
100
1
 
4
 
! Отговори
за 96 преди 12 години
само дето не е смешно :(
99
4
 
8
 
! Отговори
Абе пълно преди 12 години
С руски *** и продажници! Език дебелашки, просташки! Мироглед -- липсва, от Русия по-голямо нема.Бедни подлизурки генетично обременени комунисти!Махайте се в Сибир нещастници!
98
4
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
За тези с минусите:сгреших, Боко освен че е "***", беше във властта с двойната коалиция, че и депутат стана от НДСВ.Та той разбира от шистов газ, колкото прасе от кладенчова вода(пък и не пита знаещите).
97
3
 
6
 
! Отговори
угрижен овчар преди 12 години
Ко праим ся,другари??!! Ставаме независими от '' руските братята''...А това не е на добре...
96
3
 
4
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 81: В Южна Африка доколкото знам. Но не това е важното - важното е, че налагането на мораториум върху изграждането на самовари от III+ поколение (Германия и тях ги спира между другото - не веднага, а поетапно до 2023г.) ще ускори прехода към следващото пококение ядрени реактори, които са по-чисти и дори могат да използват като гориво отработеното гориво от ВВЕР. :)Докато България иска да строи руска бомба по 40 годишна технология в земетръсна зона. :)))
95
1
 
7
 
! Отговори
Bo преди 12 години
А най-добре в унисон с българската олигофрения наречена политика да се направи следното.Много АЕЦ-и и до тях яко сонди за шиистов газ.Добива и без това предизвиква земетресения.Ще настане веселба.Повередени АЕЦ-и и сонди за газ.А когато всичо пропадне някой наследник на нашите мъдри управляващи ще продаде територията на България за тестова площадка на ядрено оръжие на Турция.Ем по-чисто ем по-лесно.И безумието наречено *** ще се свърши.Незнам да плача ли или да се смея...
94
2
 
7
 
! Отговори
До 90 преди 12 години
Драги, джуджетата в Русия са в небивал възход.
93
3
 
5
 
! Отговори
за 90 преди 12 години
В такъв възход е Китай че ще му трябват 30 години да стигне САЩ...ако разбира се дотогава не се случи една революция ...за русия няма сми да се споменава
92
1
 
7
 
! Отговори
хамалин преди 12 години
Разположеният в шистови и глинести слоеве газ не може да бъде извлечен оттам с традиционния метод на сондиране, тъй като не се намира в концентрирани находища, а е разпръснат из пластовете. През 2008 г. американските експерти успяват да разработят технология, която успешно съчетава метода на хоризонтално сондиране с т.нар. хидравлично разбиване.Този процес създава ефекта на хидравличен удар чрез инжектиране на вода, пясък и химикали в подземните слоеве. Това позволява да бъде събран разположеният там газ без необходимостта от множество отделни кладенци. Създадените кладенци обаче трябва да се разполагат по-гъсто един до друг заради спецификата на шистовите находища, а и получената смес от вода и химически вещества носи риск за водоемите наоколо, което на практика изключва разработването на този вид находища близо до населени места.
91
1
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Извинявам се-"рушвета".
90
6
 
4
 
! Отговори
до85 преди 12 години
драги ми кратунко сега номер едно е китай а русия е внебивал възход ама как да го разбереш жалка сектанска ***
89
5
 
7
 
! Отговори
за 87 преди 12 години
Аха, и затова отиваме да се продаваме на англо-еврейските мекерета, че и да си отровим житницата и подпочвените води...***...
88
4
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
85 той и Боко е "***" и е загрижен за пушвета от Шеврон, а не за теб.
87
3
 
7
 
! Отговори
за 84 преди 12 години
Подкрепям! Ако може да се отървем и от руско-турските мекерета няма начин да не дръпнем...
86
6
 
9
 
! Отговори
Тояга преди 12 години
Мръсни гадни продажни убийци. За 30 "сребърника" ще продадат децата си. От кво са направени тия хора бе? Тия трябва да бъдат съдени за национално предателство. Да продадат малката ни красива и все още чиста държава на гадните алчни евреи, да дойдат, да изсмучат квото има, да осерат и унищожат всичко и да се приберат обратно с парите, а за нас да остане отровена пустиня. Като че ли сме последни аборигени...скапани мутри, за разстрел сте вие, кви избори, кво чудо...тояга трябва...
85
6
 
7
 
! Отговори
Смехотворно преди 12 години
Наистина е смехотворно, когато комунисти се явяват в ролята на загрижени.Хора, които могат само да рушат, крадат и мърсят са последните които могат да дават съвети.Очевидно, че техните приятели от Русия, не искат да ни загубят като клиенти и като влияние да шантажират има газ няма газ.Русия е държава без бъдеще -- народ от алкохолици и ***. Те с такива могат да другаруват само нашите комунисти.
84
6
 
7
 
! Отговори
предложение преди 12 години
американците да си одят у америка да си вземат и продажните слуги, за тях народен съд
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорликккк докарай по бързо шеврон....много *** излишни има....
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако бяха на власт тия хайдуци от БСП, като Г.Божинов и компания, нямаше и да знаеме кога ще, и е започнал добива на този газ. Майка ви долна и обирджийска.