БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас

Георги Божинов: България не е терен за тези експерименти
10 юни 2011 12:32,
186
БСП иска мораториум върху добива на шистов газ у нас
Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

Парламентарната група на Коалиция за България настоява за мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България. Това обяви червеният депутат Георги Божинов на брифинг в парламента.

Според Божинов трябва да бъде наложен мораториум на подписването на договор и добиването на шистов газ в България, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза.

Депутатът изтъкна, че никой не може да вземе такова съдбоносно решение с непредвидени последствия само по информация от чужди експерти, които са заинтересована страна. „Консултирал ли се е премиерът с български учени”, запита Божинов и настоя, че трябва да има изчисления за сигурността на живота на хората в България.

Депутатът предупреди, че геоложкото равновесие на 1/4 от територията на България е застрашено и последствията могат да бъдат катастрофални. Той обясни, че е опасен не само методът за получаване на шистов газ, но и методът на проучване заради замърсяването на подпочвените води и предизвикването на земетресения.

„Никъде в света няма промишлен добив. Проучване се прави само в пустинни райони и в западнали страни. България не е терен за тези експерименти!”, заяви Божинов.

Още по темата
Той изтъкна, че в България над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на 1/4 от територията на страната, е разположено най- големия подземен сладководен басейн в страната. Той е в непосредствен обмен с всички води, включително питейните - от Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, Албена, Варна.

По думите на Божинов днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга за проучване и добив на шистов газ в България. Той отбеляза, че при подписването на договора, страната ни ще получи 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия.

Божинов беше категоричен, че тези 30 млн. долара са нищо на фона на катастрофалните последици за страната ни, които могат да бъдат следствие от добива на шистов газ.

„За 30 сребърника беше продаден нашият Бог, не бих желал за 30 милиона да продадем бъдещето на 1/4 от България”, отбеляза депутатът Петър Димитров. Той изтъкна, че левицата има готовност да предложи да се проведат и местни референдуми по проблема.

„Настояваме министерството на екологията да възложи независима експертиза, преди да започнат всякакви проучвания. Очакваме екологичните организации също да проявят интерес и да се включат в изясняването на процеса”, заяви депутатът Янаки Стоилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: мораториумшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
69 къде има построен V поколение?И като Германия спира чак сега аналозите на Фукушима,кой друг се отказва от технологията +?
80
4
 
7
 
! Отговори
Овчар с кавал преди 13 години
Абе вие 30 години ще плащате на кремълските джуджета,понеже ви уредих с договор! Няма мърдане...
79
6
 
11
 
! Отговори
AHA преди 13 години
***,тук партиите нямат нищо общо политически фанатици!!!!Децата ви ще изчезнат племе просто...Този газ е забранен в Европа и САЩ....
78
3
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
Е да ама Канада е огромна страна могат да замърсят площ колкото 2-3 Българии и пак да имат огромни незамърсени площи.А нашата малка страна е от единя край до другия е 200 километра на 400 километра.Трябва да осъзнаем колко е малка !!! Колко бързо ще си я направим пустиня.И то поне да има закакво.Няма да стане като в Бруней ,Кувейт и други страни.Няма да ни направят заплатите по 50 000 долара.Нито да ни дават пари щото сме българи.Просто ще тровят, добиват а когато свършат тук ще е една пустиня.
77
2
 
4
 
! Отговори
бледолик закон преди 13 години
на местните индианци мъниста, на вожда счупена пушка с съдран сержански жикет,портрет на великия бял баща и аййдеее всички в кюпа....да се вземе всичко което може да се вземе, за несъгласните да им се вземат скалповете както у нас и да им се отрежат ушите както в виетнам
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Където Америка и Русия стъпят,разрухата идва след тях.
75
2
 
7
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYY преди 13 години
Какво им на евреите бе,ще ни заличат като нация и те тоя газ ще го продават на запад.Сарко го забрани,защото народа скочи,ама тук в България има само ***!!!!Давай Уорлик,само шистов газ на ***!!!!
74
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 13 години
Технологията за добив е изключително вредна за хората и околната среда.Дори да пренебрегнем вредните последствия,цената е такава,че без държавни преференции,този газ е абсолютно непродаваем.
73
4
 
8
 
! Отговори
хамалин преди 13 години
В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали (виж видео клип на youtube/watch?v=wwogQWLEqW8)Тази година Кметът на град Ню Йорк заяви Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града. По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки.
72
3
 
9
 
! Отговори
хамалин преди 13 години
Експлоатацията на шистовия газ изисква огромно влагане на ценните водни ресурси. За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца).Още по-проблемно е това, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, при това в райони близки до големите градове.
71
0
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
66 дръж се културно!Ако имаш комплекси -беж на нивата с мотиката, да ти мине.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз предлагам комунистите да изплащат АЕЦБелене и ако искат да сди построят 10 такива самовара.Даже да си я ползват само те.На безпартийни -не.То така беше и едно време-имат опит.
69
2
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 62: Естествено, че не - ще продължа да агитирам за мораториум върху изграждането на АЕЦ по технологии на 40 години (трето поколение реактори са от седемдесетте, 3.5 поколение са същите реактори с допълнителни системи за сигурност) и преход към четвърто поколение реактори.А такива глупости като "Фукушима можеше да се избегне, Чернобил можеше да се избегне" въобще не ми ги пробутвайте. Ако Левски имаше ботуши, а Ботев - каска... Факт е, че за 50 години ядрена енергия има 3 инцидента с АЕЦ.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който слага минуси по повод изказването ми коментар 64 или не е Българин или е скапан продажник!
67
1
 
8
 
! Отговори
вижте сега преди 13 години
БСП са прави че не трябва да се прави тук защото технологията е много *** все още, подпочвените води ще бъдат безвъзвратно замърсени защото не се вкарва само вода и пясък а и лубриканти и т.н.. Но не са прави че няма промишлен добив от шистов газ - има - това са например катранените пясъци в Канада - но ефекта е отвратителен - от космоса се вижда едно черно огромно петно защото добива е по открит способ. А БСП да кажат за колко сребърника ги карат да строим АЕЦ като са толкова загрижени.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За Инкогнито:Голямо ***, направо ***!
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шистовият газ е убийствен за българите!Но нали сме експериментален Бухенвалд ...
64
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е гавра с народа.. Що не си го добиват у тях си! Искат тука да ни правят на опитни мишки!
63
1
 
20
 
! Отговори
hihihihihihihihihihi преди 13 години
Дори и да започнат да го добиват,ще задоволи само 15% от нуждите на газ на България а цената е болести,замърсяване,унищожаване на житниците,да,да,боко тиквата и без хляб ще ни остави заради евреите и Уорлико.Уорлик да си ходи заено с шеврон.четете в нета да видите че шистов газ дърпат само там дето народа е *** и харчи само храната която не достига.Това е геноцид,иначи пак си оставаме независими от Русия,както и цяла Европа
62
1
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
56 а ако при референдума за АЕЦ повечето българи го искат, ще се поддадеш ли на натиска от желаещите?