Българските затвори са най-пренаселените в ЕС

Класацията е за брой хора в килиите спрямо техния капацитет
Обновена: 14 юни 2011 14:24 | 14 юни 2011 14:23, Елка Василева
35
Българските затвори са най-пренаселените в ЕС
Снимка: Архив Булфото

Българските затвори са най-пренаселените сред страните в ЕС. Това се посочва в разпространени днес данни от Европейската комисия.

Страната ни е първа в своеобразната класация за брой хора, въдворени в затворите, спрямо техния капацитет. За България този показател е 155,6 на сто, като за сравнение най-ниските стойности са отчетени в Латвия - 70,4 процента. Средното ниво е около 82 на сто.

Според официалните данни в момента в България има 9071 затворници, като 10,4 на сто от тях са задържани в предварителния арест.

От общия брой на задържаните 1,9 на сто не са български или европейски граждани, а малолетните са 0,5 на сто /относително нисък дял в общата европейска статистика/.

Данните са за периода 2009-2010 г. и са предоставени чрез Международния център за наблюдение над затворите към Кингс колидж.

Най-голям процент чужденци от страни извън ЕС има в затворите в Люксембург /около 70 на сто/, както и в Кипър /около 60 на сто/, Австрия /46 на сто/, Белгия /41 на сто/.

Най-много "се ширят" затворниците в Латвия, отбелязва изследването.

България е в средата на класацията по брой на задържаните спрямо броя на населението, като на 100 000 души се падат по 120 лишени от свобода, показват данните.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Българиялатвиязатвори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
ева преди 12 години
Аз примерно не съм съгласна с данъците и купищата такси, които плащам, да се инвестират в удобството на престъпници
33
0
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Ами за сега в Бг. само в затворите храната е гарантирана , затова са пълни ! Сиромах човек жив дявол ! Докато живеех в Бг. и на мен ми е хрумвало да счупя прозорец на някоя банка и да чакам там докато дойдат да ме приберат на топло ,поне чорбата е гарантирана !
32
0
 
1
 
! Отговори
José Manuel преди 12 години
Трябва България да си построи още затвори , за да може да изолира от обществото всички престъпници , които тормозят и тровят живота на обикновенните български граждани.Европейската комисия ще даде пари за новите затвори, но някой трябва да ги поиска.
31
0
 
3
 
! Отговори
Влад преди 12 години
около 500,000 униформени...
30
0
 
6
 
! Отговори
onzi преди 12 години
А колко хора има да влизат?
29
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Не съм ***. Този стандарт позволява да се намали до минимум престъпността при ниски разходи и да се намалят рецидивистите - хората ще си помислят сериозно дали да нарушат закона при положение, че ги чакат години в мизерия. Също излезлите от такъв затвор нямат желание да влизат втори път. Сттатистиката показва, че тежките престъпления в Бангкок са по-редки отколкото в западните мегаполиси особено американските.
28
6
 
3
 
! Отговори
do vlady преди 12 години
Доста тъпо коп*ле си. Заминавай за Бангкок тогава, ***.
27
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Затворите в България и в Европа трябва да покрият стандарта Bang Kwang (Bangkok Hilton) - 30 човека на постелки на пода не повече от 1 кв.м. на човек, мизерна храна за не повече от 1лв на ден, адекватни дисциплинарни наказания - бой с палка, изолация и оковаване във вериги 15кг, без медицинска помощ.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно, Лупи, Мургина, Масларица и т.н. няма да влизат на "топло" иначе щяха да се погрижат и да им построят специален луксозен затвор.
25
1
 
2
 
! Отговори
komsomolec: преди 12 години
predlagam, zatvornicite sami da si izgrajdat zatvorite...a do togava da gi nastanim v palatki tip himalajka :)
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Недейте така.Всеки може да попадне там,особено ако го съди съдът на бедните.Не е човешко да се натъпкват 10 човека на 5 квадратни метра(с легла на два етажа) и кофа за сране.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ся к`во? Да ревна, че *** не е в супер луксозна килия с кабелна телевизия и алуминиева дограма? Тия и без това са си свикнали да живеят по 15 човека в една стая, така че какво им е. Дали ще са с Айше и 15 чавета в гетото или в затвора все тая. Даже в затвора им е по-добро, че поне стените са стабилни и не падат при първата буря както се случва с бараката в гетото.
22
0
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
М да в САЩ и не само , затворниците строят инфраструктура вкл.магистрали
21
1
 
5
 
! Отговори
Лелче преди 12 години
ГЕРБ и някой друг затвор трябва да построят..
20
2
 
0
 
! Отговори
пената преди 12 години
ЗА това ли 2-ВЕ трети са на сводода
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според официалните данни в момента в България има 9071 затворници"А извършените престъпления са в рамките на 100-140 хиляди на година. Вие си преценяйте каква е вероятността да извършиш престъпление и да попаднеш в затвора :)
18
1
 
16
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 12 години
въвеждане на смъртна присъда и крумови закони за отстраняване на ***
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайдеее! сега осъдените не трябвало да ги съдят, защото били кокшкари и ***, а другите да хванели:))))) хайде разберете се вече какво искате:))))
16
0
 
7
 
! Отговори
аси преди 12 години
препълнени да ,но с кокошкари,истинските престъпници които ограбиха държавата и докараха народа до просешка тояга са на свобода.
15
0
 
3
 
! Отговори
стан преди 12 години
Speshno no trqbvat o6te tolkova zatvori. Trqbva da ima mqsto i za kradcite na jici i za milionerite.