Търговци на скрап протестират срещу промени в закон

Според тях правителството иска да монополизира бизнеса им
Обновена: 22 юни 2011 13:53 | 22 юни 2011 13:14,
120

Протестен митинг на площад „Народно събрание“, организиран от търговците на цветни и черни метали. Снимка: БТА

С лозунги "България – бунище" срещу новия закон за управление на отпадъците (ЗУО) търговци на скрап протестират пред Народното събрание.

На други плакати е написано: „Спрете далаверите с талони, къде са екотаксите”, „Ние не сме крадци, МВР тях да ги лови”.

Протестиращите се оплакаха, че от три месеца искат разговори с министъра на околната среда Нона Караджова, за да участват при писането на проектозакона, но отговор не са получили. Затова и на един от плакатите е написано "МОСВ обрича на глад над 300 000 души".

Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци са заявили участие в протеста в столицата.

Той е организиран от новосъздадената Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Според представителите на бизнеса новият ЗУО няма да спре кражбите на метали, защото и в сега действащото законодателство има норми за ограничаване на кражбите, но те не се прилагат.

„В бранша има много проблеми, които законът не решава, а създава нови, които ще доведат до затваряне на над 1100 работещи фирми и ще оставят без препитание близо 14 000, пряко заети в събирането, третирането и рециклирането на отпадъци“, се посочва в съобщение на организацията.

От бранша определят промените в закона, свързани с рязкото ограничаване на броя на площадките за отпадъци, като „опит на държавата да монополизира“ добре работещ сектор, за да останат само 5-6 представители на бизнеса.

Към момента действащите площадки за черни и цветни метали в страната са около 2400, за изграждането на които бизнесът е инвестирал над 1,1 млрд. лева за последните 10 години, обясняват от новосъздадената организация.

Затова от гражданското сдружение ще внесат в Народното събрание петиция с искане за замразяване на новия законопроект за управление на отпадъците, а след това и в Европейския парламент, „за да стане ясно как се пишат закони у нас“.

Пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че едно от двете основни предложения в новия закон е плащанията в системата за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път. 

По думите й другият нов момент е предвидената забрана след две години металите да се продават от физически лица.

Според Манева недоволството на търговците на скрап е насочено към вече действащите промени в закона, а не към предвижданите текстове в новия закон, който трябва да се гледа от Министерския съвет следващата седмица.

Заради протеста движението в центъра на столицата е блокирано. Разрешението на общината е дадено до 16,30 в района на пл. "Народно събрание", без да се навлиза по бул. "Цар Освободител", и извън двуметровата зона за сигурност на парламента.

Пред НС има желязни ограждения, засилено полицейско присъствие, пожарникарска кола и линейка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
василев преди 12 години
Някой от тях сигурно протестира, че са му дали само половината вместо цялата ограда на гробищата в кв. Бенковски заедно с двайсетина железни масички преди три дни.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе само на мен ли ми се струва или на тоя митинг "маТряла е сИчко цИанин " ?
115
1
 
5
 
! Отговори
антонио преди 12 години
браво краино време беше да се махнат тези бази на крадци които облагоденстваха хора които забогатяха по нечестен начин с укриване на данъци и други такива
114
2
 
5
 
! Отговори
postradala преди 12 години
da se zatvorqt punktovete za izkupuvane na metal
113
1
 
3
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 12 години
ТОЗИ "БИЗНЕС" ПРЕЧИ НА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ***. МНОГО ПО-ЛЕСНО Е ДА ОТКРАДНЕ ДНЕС 20-30 КГ ЖЕЛЯЗО И ДА ВЗЕМЕ 20 ЛВ,ВМЕСТО ДА РАБОТИ ЗА СЪЩИТЕ ПАРИ. ИНАЧЕ ГИ ЗНАЕМ ТЪРГОВЦИТЕ НА МЕТАЛ КОЛКО СА ЧЕСТНИ: ТО НЕ БЯХА БЮСТОВЕ,ПАМЕТНИЦИ,ШАХТИ,ЗНАЦИ И Т.Н. ПОСТРОЯВАНЕ НА НОВИ ЗАТВОРИ И КОИТО НЕ ИСКА ДА ВЛИЗА В ПРАВИЯТ ПЪТ-ТАМ.НЯМА БЪЛГАРИН,НЯМА *** ИЛИ ТУРЧИН-ЗАКОНА Е ЗА ВСИЧКИ!
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 111.Братле,под "поминък" ти какво разбираш-ние да бачкаме,събираме,градим,а най-накрая бай *** да дойде и да е.е майката на всичко това.А и да ти кажа,точно заради тези метали и *** дето ги събират,почти всички те вече са престъпници.Щото захвърлено желязо,още повече без стопанин няма още от 1989,тъй че *** вече ще ходи не по кофи и поля да го търси,а в домовете ни.Да заповяда-имим 40 годишен "Макаров",ама ще ми свърши работа...
111
2
 
7
 
! Отговори
bomba преди 12 години
НЯМАШЕ ЛИ КОЙ ДА ПУСНЕ 4-5 БОМБИ ТАМ МАЛКО ДА ПРОЧИСТИ, ЧЕ ДРУГ ПЪТ КОГА ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ ТОЛКОВА МНОГО НА ЕДНО МЯСТО ***! :))
110
3
 
7
 
! Отговори
o bratko kade si? преди 12 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - на протеста за черни и цветни метали са се явили само черни и цветни ***!!!
109
1
 
3
 
! Отговори
paragraf21 преди 12 години
Razberete xora *** ne iskat inegracija te sa nomadi krazbata za tex e ne6to normalno ,kato gi reznat s srapa pone ste sprat nabezite te sa izobretatelni i ste si izmisljat druga dalavera .
108
3
 
0
 
! Отговори
paragraf21 преди 12 години
Nov zakon za da se sprat nabezite na indiancite a tezi skrab bisdesmeni ot undaugranda tozi pat da lapat p...ta.
107
7
 
2
 
! Отговори
Един въпрос! преди 12 години
Имам само един въпрос към вас: как ще се изхранват 800 000 роми, ако им спрат основния поминък- събирането на метали.ще стават престъпници.Разбира се, не защитавам кражбата метали, а само събирането.
106
2
 
4
 
! Отговори
некой си преди 12 години
*** и мръсните *** , той не може да прочете какво пише на плаката , който е издигнал а иначе подскачат там нещо бунтуват се. Гледах репортажите по телевизията , ми те горките не могат едно свястно изречение да кажат .Друг е въпроса , че за разлика от нас и мое голямо съжаление поне са задружни !!!
105
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
От друга страна - веднъж показваха по телевизията някакви ***, които с металотърсачи обикаляха полето около Кремиковци, намираха и изравяха късове захвърлен някога си *** - често огромни и ги предаваха за скрап - нищо лошо не вършеха с една дума, дори напротив - разчистваха полето, плодородна обработваема земя от *** на мега-недоразумението от соц-а...Защо и те да го отнасят заради крадливите си съплеменници?
104
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Всеки ден гледам из София гнусните каруци натоварени със железа... дивашки, незаконни превозни средства карат към пунктовете метални "отпадъци" с неустановен произход, често крадени, а ушевите *** като видят каруцата, почват да се правят на ударени, дори малоумният *** каруцар да пречи на движението, нарушавайки всички пътни знаци и правила !!!Та тия дебелогъзи 60 000 *** с униформи да почнат да си вършат работата, за която им плащаме - това казвам аз !!!
103
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Абсурдно е да се съсипва цял полезен бизнес, защото подчинените на Цецо *** не могат да озаптят едни *** !!!Много е просто, бе - забранява се движението на каруци из градовете, дава се право на хората да защитават имота си с оръжие, за откраднат капак на шахта или проводници от ЖП-инфраструктурата - 5 години затвор, за откраднати релси от работеща ЖП-линия - присъда за тероризъм и разстрел !!!Като натикат 50 000 *** по мините и разстрелят 500 - да видим ще крадат ли?
102
4
 
7
 
! Отговори
wasp преди 12 години
Колега НУНИ, с риск да те разочаровам ще споделя с теб, че това за шахтите и релсите не е никакъв мит а факт! Върнаха цялата държава на вторични суровини... влизат в къщите на хората и изтръгват ел. инсталацията от стените... и това не е мит!
101
3
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 12 години
Най-накрая смислен и разумен коментар :))
100
5
 
4
 
! Отговори
нуни преди 12 години
Та по тази логика можем да стигнем и по далече предлагам да се забрани производството на цигари защото хиляди хора умират от рак.Да се забрани алкохола защото е вреден и някои деградират от него и без това от тях няма практическа полза.Те просто вземат парите на хората срещу отрова а търговците на скрап дават пари на хората срещу суровина която е ценна за икономиката.Това за шахтите и релсите е мит с които се спекулира никои няма да тръгне да демонтира жп релса за да я продаде за скрап.
99
4
 
6
 
! Отговори
нуни преди 12 години
Не мога да разбера тия нелепи коментари от хора които нямат елементарни познания за бизнеса със скрап.Омразата която лъха от тях си я обеснявам единствено с природно вродената у българина завист.Ами преди да ръсите мозък и да филосовствате направете си поне малко труда да проучите колко от процента от закупената скрап е крадена това е по малко пет процента.Заради бълхите изгаряме юргана така ли.Ами по тази логика магат да спрат производството на автомобили например защото с тях стават катастрофи
98
2
 
3
 
! Отговори
КРУМ преди 12 години
какъв скрап бе ,лепнаха ми стабилни лети решетки.купени с честен труд .за тях съм работил 14 дена .а тоя м...л ше върти бизнес за две бири.бесен съм .затова СОПАТА