Търговци на скрап протестират срещу промени в закон

Според тях правителството иска да монополизира бизнеса им
Обновена: 22 юни 2011 13:53 | 22 юни 2011 13:14,
120

Протестен митинг на площад „Народно събрание“, организиран от търговците на цветни и черни метали. Снимка: БТА

С лозунги "България – бунище" срещу новия закон за управление на отпадъците (ЗУО) търговци на скрап протестират пред Народното събрание.

На други плакати е написано: „Спрете далаверите с талони, къде са екотаксите”, „Ние не сме крадци, МВР тях да ги лови”.

Протестиращите се оплакаха, че от три месеца искат разговори с министъра на околната среда Нона Караджова, за да участват при писането на проектозакона, но отговор не са получили. Затова и на един от плакатите е написано "МОСВ обрича на глад над 300 000 души".

Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци са заявили участие в протеста в столицата.

Той е организиран от новосъздадената Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Според представителите на бизнеса новият ЗУО няма да спре кражбите на метали, защото и в сега действащото законодателство има норми за ограничаване на кражбите, но те не се прилагат.

„В бранша има много проблеми, които законът не решава, а създава нови, които ще доведат до затваряне на над 1100 работещи фирми и ще оставят без препитание близо 14 000, пряко заети в събирането, третирането и рециклирането на отпадъци“, се посочва в съобщение на организацията.

От бранша определят промените в закона, свързани с рязкото ограничаване на броя на площадките за отпадъци, като „опит на държавата да монополизира“ добре работещ сектор, за да останат само 5-6 представители на бизнеса.

Към момента действащите площадки за черни и цветни метали в страната са около 2400, за изграждането на които бизнесът е инвестирал над 1,1 млрд. лева за последните 10 години, обясняват от новосъздадената организация.

Затова от гражданското сдружение ще внесат в Народното събрание петиция с искане за замразяване на новия законопроект за управление на отпадъците, а след това и в Европейския парламент, „за да стане ясно как се пишат закони у нас“.

Пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че едно от двете основни предложения в новия закон е плащанията в системата за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път. 

По думите й другият нов момент е предвидената забрана след две години металите да се продават от физически лица.

Според Манева недоволството на търговците на скрап е насочено към вече действащите промени в закона, а не към предвижданите текстове в новия закон, който трябва да се гледа от Министерския съвет следващата седмица.

Заради протеста движението в центъра на столицата е блокирано. Разрешението на общината е дадено до 16,30 в района на пл. "Народно събрание", без да се навлиза по бул. "Цар Освободител", и извън двуметровата зона за сигурност на парламента.

Пред НС има желязни ограждения, засилено полицейско присъствие, пожарникарска кола и линейка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
25
 
! Отговори
инед преди 12 години
300000 изхранващи се с бране на жилязо ще останат без препитание ...
16
1
 
33
 
! Отговори
ограбени преди 12 години
Така наречащите се скрабаджии ограбиха и всички кабели,тръби и метали в необитаемите къщи по българските села и градове - това ли е "бизнес" ???Такова безнаказано крадене и навлизане в чужда собственост може дса се случи единствено и само в *** !
15
10
 
15
 
! Отговори
ДО 15 преди 12 години
Никой не те кара да си продаваш металните ***, като искаш дръж си ги у вас, никой не е длъжен да ти дава пари за *** ти.
14
2
 
50
 
! Отговори
66 преди 12 години
Колко сте мръсно племе, държавата губи милиарди левове всяка година заради *** ви пунктове за желязо, всеки ден хиляди *** кражби стават заради вашите пунктове, ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ИЗКУПУВАНЕТО НА ЖЕЛЯЗО И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ.
13
7
 
18
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Закона като мярка за справяне с *** кражби е добър,но ограничението гражданите да предават БЕЗВЪЗМЕЗДНО?! мет.си предмети на общ.площадки е ПРАВНО МАЛОУМИЕ! По конституция собственика има право да получи пари за собствеността си.Не може държавата да изнудва гражданите да и харизват вещите си.Защо да мога да продам стария си диван,а да не мога-стария си хладилник,след като съм платила еко-такса за него? Откъде-накъде,държавата ще наказва заради 1млн.*** останалите си 6 млн.граждани?
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фирма "Джипси метал снаб" ЕООД (с основен спонсор на фирмата - БДЖ) инвестира в новия мерцедес на старо, на шефа и силикона на шефката.
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Далаверата е много голяма.Цели заводи се разграбиха за скраб.Да се проверят сметките на скрабаджиите.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
sas skrab boraviat samo mafiata i mutrite. da im stapiat naiposle na opa6kata i da se sprat krazbite na *** po tozi na4in.
9
1
 
42
 
! Отговори
живковист преди 12 години
Не знам кои е прав, ама половиния град остана без каапаци на шахтите.*** на колела обикалят и гледат какво през ноща може да се плячкоса.Крадат всякакви метални решетки. Даже изрязаха медните тръбички на един климатик. Поразията е повече от печалбата. Не трябва да се създава почва за продължаване на тези кражби. Само Т.В. на Сашо Диков предава на живо протеста пред народното събрание. да ви таковам на демокрацията . Ние сме по-зле и от арабския свят. *** овце -това сме.
8
2
 
47
 
! Отговори
Бачкатор преди 12 години
Виж ти българинът/***/ можел и да протестира ама само след като му попречат да краде безнаказано за сметка на всички нас които след това плащаме щетите за милиони.
7
2
 
54
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
И тия не познават цифрите. Знаете ли колко са 300 000 души бе скрападжии ? Все едно 1/4 от работещите бачкат при вас. Кво сеа значи българската икономика главно се развива в търговията на черни и цветни метали ? Или искате да кажете, че крадливите наши братя то малцинствата ще останат без работа ? *** краденето не е работа бе ?
6
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу ГЕРБ и Боко страхливеца
5
33
 
11
 
! Отговори
Бачо преди 12 години
ГЕРБ гледат да заграбят бизнеса на всеки човечец и да ограбят народа до дупка
4
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По другите сайтове гледам снимки, абе нещо на *** ми приличат протестиращите...
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скрабаджия инвеститор, съдия с морал, дървено желязо .....
2
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези лобисти от ГЕРБ няма ли да се разкарат от парламента ?
1
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди,когато нямаше пунктове за скраб,тия 300.000 с какво се изхранваха?