Руска преса: България рязко намалява вноса на газ

След Хърватия Газпром може да изгуби още един потребител в Европа
7 юли 2011 11:50, Елка Василева
205
Руска преса: България рязко намалява вноса на газ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Газпром може да изгуби още един потребител в Европа.

След Хърватия сега и България планира рязко да намали покупките на руски газ - от сегашните 2 милиарда кубични метра до 500 000, пише днес в електронното си издание руският в. "Комерсант".

България се надява да увеличи собствения си добив, да купува газ от Турция, а също и да разработва шистов газ, в чиято перспектива Газпром не вярва.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви за намеренията на България през идните две-три години да се откаже от дългосрочни договори с Газпром.

Според Трайков България се стреми да купува от Газпром не повече от 500 000 кубични метра годишно, а това означава четирикратен спад на износа на Газпром за тази страна, отбелязва Николай Марченко в материала си от София, поместен в "Комерсант".

Не за първи път българските власти заявяват, че искат да намалят вноса на руски газ. По-специално вече стана дума за разработването на находището на шистов газ, чиито запаси в Нови Пазар щели "да стигнат за 300 години". Проект за разработването вече има. Към него прояви интерес американската компания Шеврон (Chevron), която обяви, че е готова да вложи в изследванията и разработването на находището 30 млн. евро.

Проектът бе критикуван от еколози, а опозиционната Социалистическа партия заплаши правителството със съд, ако започне добив. Според Трайчо Трайков обаче "технологиите за добив на шистов газ се развиват стремително", или с други думи рискът за екологията намалява. В същото време България участва в строителството на руския газопровод "Южен поток" и всички необходими споразумения по проекта са подписани, отбелязва авторът на статията в "Комерсант".

Шефът на Ийст юръпиан газ аналайзис (East European Gas Analysis) Михаил Корчемкин посочва, че преди всичко България трябва да развие конкурентен пазар за природния газ вътре в страната си, какъвто в момента няма, защото в противен случай цените ще си останат високи.

Изявлението на българските власти за намеренията им да увеличат собствения си добив според Корчемкин са опит да се окаже натиск върху Москва.

Според старши научния сътрудник и експерт по енергетика в центъра за изучаване на проблемите на сигурността в Цюрих Матю Халберт България се нуждае от диверсификация на източниците на газ.

Една европейска страна вече се отказа от вноса на руски газ - от 2011 година Хърватия спря да купува синьо гориво от Русия, след като Газпром й продаваше досега близо 1 млрд. кубични метра годишно. Хърватия, нека да напомним, отбелязва "Комерсант", смени тези обеми за сметка на италианската компания ЕНИ (ENI).
Хърватската Ай Ен Ей груп (INA Group) съобщи, че дъщерната й Природни плин (Prirodni plin) е подписала с ЕНИ тригодишен договор за доставката на 750 милиона кубични метра природен газ, посочва в заключение "Комерсант".


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да не стане да си направят накрая та*шак и да се направят на обидени и да релат:"Айде стига сме ви мъчили, ограбвали и подтискали - и ние сме хора! От утре сте свободни от нашия газ! Спираме доставките, неустойки нема да ви търсиме, и вие от нас, всеки по пътя си - бъдете здрави, братушки!"И тогава вашто чудо - та ничие! Тогава да видите зимата, дето ей я след 3 месеца, как ще попипват мозъците диверсифицираните си радиатори, ше се изтепате за пернишки печки... :LOL:
188
1
 
2
 
! Отговори
до 179 - Метан преди 12 години
ЕВАЛАРКА!!Така и никой от разпенявените русофоби не можа да обясни, когато се откажем от руския газ, а според тях трябва ВЕДНАГА!, от къде ВЕДНАГА ще тръгне алтернативен такъв?Защото то ДРУГ ОКОЛО НАС НЯМА, бре тикви! То ако искате, може и от американското посолство да го купувате, ама пак ще е РУСКИ! Само дето на американците комисионните ще ви се видят като тока от техния ТЕЦ в Гълъбово...Не ртазбрахте ли, че НАБУКО е само НАБЪЛБУКО, шистите са ШИТ за ***, а газ САМО ОТ РУСИЯ, ЗА СЕГА!
187
2
 
3
 
! Отговори
до кретена преди 12 години
не е по опасно от Атомна Централа
186
2
 
6
 
! Отговори
с. преди 12 години
Никой не отрича,че руснаците си имат предостатъчно природни ресурси и богатства и съответно правото им да извличат полза от тях!Въпросът е къде е нашият чисто български интерес и защо толкова години не се направи нищо за да имаме алтернативи на енергийните доставки!Защото сме енергийно зависими от Москва и те се възползват от това!Тия приказки за братушките и прочее са утопии за ***!Всеки си гледа интереса пичове!
185
3
 
10
 
! Отговори
хим преди 12 години
Ще реват още тия руски олигарси! Искат да ни направят зависими! Нека нека! А дано станем малко по-самостоятелни! Стига сме близали д-та!
184
1
 
10
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Има алтернативи, но пък ние си имаме алчни ***, силно се съмнявам да има някво отражение в-у цената за крайния потребител. Хич не ме бърка от де ще вземаме газ - важо ми е да е евтин ...
183
3
 
10
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Те руснаците щото имат всичко, затова си мислят, че могат да извиват ръце и да изнудват тези, които нямат. Е сори, братушки, ама има алтернативи, които няма да изнудват и ще ни третират като равноправни партньори. Да го дух***т братушките!
182
2
 
9
 
! Отговори
шист преди 12 години
Хахахахахаха ахахахаха хахаха нямама търпение да обесим всички управници на площада краят е скоро
181
7
 
10
 
! Отговори
179 преди 12 години
Остави ги не им обяснявай, те ако искаха да научат нещо да отворят която и да е енциклопедия (независимо дали електронна или хартиена), учебник по География или каквото и да е и да прочетат там, че Русия има огромни (точно така е описано) запаси от газ, питейна вода, всякакви руди и минерали, злато, дървесина и каквото там му трябва на съвремения свят. А ние къде имаме една шепа земя сме на път да я унищожим и плюем другите, че извличат ползи от техните си ресурси, толкова е глупаво...
180
0
 
10
 
! Отговори
Метан преди 12 години
А пък като почне да излиза шистовия газ - пей сърце! 300 години ще си имаме безплатен газ
179
0
 
14
 
! Отговори
164 преди 12 години
Патриоте моли се на всички Богове да не ни сполети това което се случи в Япония, че аз лично ти гарантирам, че в гъстозастроените квартали особено на големите градове няма да остане една тухла върху тухла, много хора няма да доживеят да видят дали какво ще стане с Белене и не на последно място явно никога не си ходил в Япония, та там тоалетните във влака имат повече електроника отколкото целият ти апартамент, хората не пестят от материали когато строят нещо и не подкупват архитекти.
178
5
 
16
 
! Отговори
Метан преди 12 години
Като ви чета коментарите, се радвам! Освен, че всички разбираме от футбол, се оказва, че разбираме и от природен газ. Колко му е. Ще купуваме газ от Турция - нищо, че и те я купуват от Русия. Нима не знаете, че на дъното на Черно море има газопровод от Русия за Турция, наречен "Син поток" - същия трябваше да минава през България и ние да прибираме транзитните такси, но Иван Костов не даде. Е, що пък да не си направим едно газопроводче от Тексас до Трън - ей го къде е...
177
2
 
9
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Р.Овч. си рита столчето в момента. А дано!
176
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Pechelivshata Formula za Balgaria e ZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZIA ...
175
5
 
9
 
! Отговори
173 преди 12 години
Аз не съм комунист, но съм анти добива на шистов газ в България и не заради друго ами защото в последните 2 месеца изчетох един куп доклади от чужди държави, разни проучвания на американци, французи, канадци и др., и като съпоставих някакви евентуални плюсове (въпреки, че трябва човек дълго да ги търси) и множеството минуси от тази безумна бих казала идея - реших сама за себе си, че това би нанесло огромна вреда на БГ като съотношение бих го изразила като 95:5 /вреда:полза/.
174
3
 
9
 
! Отговори
co4coop.co преди 12 години
Videxme im dobroto 65 godini are stiga do tuk.
173
3
 
9
 
! Отговори
co4coop.co преди 12 години
Vsi4ko koeto se pravi protiv ruskite interesi e dobro za BG razberete go tapi dolni ruskopijanski kopeltii varvete na p....ta si mai4ina svola4i .
172
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монополисите са тези които искат газа да се получава от един доставчик а не да бъде доставят от няколко доставчика така че да не сме зависими от един манипулатор който ти извива ръцета с цени а тези са русофилите, и *** които не желаят доброто на БГ с кампании анти шистов газ...диверсификация е да имаш разнообразност на доставчици..
171
11
 
6
 
! Отговори
9689 преди 12 години
Дайте да оставим комунистите, ние потребителите нищо няма да спечелим.Цените няма да намалеят,ще спечелят монополистите иуправляващите.
170
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...[шистов газ] в чиято перспектива Газпром не вярва." Сиреч в превод това означава че сигорност ще се опитат да саботират българското производство със техните палячовци русофилите тук в БГ...Затова комунистите толкова напират да си подадат "газа" и говорят против шистовия газ...обожават да бъде изчукан от руснаците