Брюксел мъмри София, хвали Букурещ

АФП вади част от изводите в докладите
19 юли 2011 18:00,
176
Брюксел мъмри София, хвали Букурещ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия критикува България за все още недостатъчните й резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, но дава добра оценка на Румъния в годишния си доклад за напредъка на тези две страни, съобщава Франс прес.

Докладът ще бъде публикуван утре. България и Румъния са членки на ЕС от 2007 г. Те обаче  все още са обект на редовен контрол от страна на Брюксел, който  иска да се увери, че те имат независима и ефикасна съдебна и  административна система. Годишната оценка винаги се очаква с притеснение от София и Букурещ, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия смята, че България все още не е  постигнала необходимите резултати, се казва в доклада, с който  АФП се е запознала предварително. Брюксел приветства напредъка, професионализацията на  съдиите и борбата с конфликта на интереси.

Европейската комисия признава също така, че българското правителство продължава да има "неотслабваща воля" за продължаването на реформите, но  смята, че честността на съдиите си остава "област, която буди сериозно безпокойство", се казва в доклада.

"Обвиненията срещу магистратите все още не са обект на  преследване от страна на съдебната йерархия, а когато се наложат санкции, те са прекалено снизходителни", се отчита в доклада. Резултатите на полицията в борбата с организираната престъпност "трябва да се подобрят значително", се отбелязва в доклада.

Още по темата
"Борбата срещу корупцията по висшите етажи на властта все още не е дала конкретни резултати", се допълва в документа. Картината е по-малко негативна по отношение на Румъния, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия приветства "значителните мерки, взети от една година за подобряване и модернизиране на функционирането на съдебния апарат", се казва в доклада. Брюксел смята, че Букурещ трябва да продължава с усилията си трябва да постигне по-голям напредък в борбата с корупцията. "Няколко важни дела се се бавят в съдилищата от години", се посочва в документа.

Като цяло изводите за Румъния са по-положителни. И за в двата случая - и за България, и за Румъния - Европейската комисия обещава да направи догодина оценка дали да продължава или не тези годишни проверки, без обаче да поема никакъв ангажимент в едната или в другата насока.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: Брюкселдоклад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
27
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Ами какво очаквате? Ние нямаме принципи нито в политика, нито в икономика...тук мутрите вече не се гърмят, защото е рай, след като мутра им е президент. Икономика няма, защото мутрите от това нещо не разбират...и не са наясно с това, че като печелиш трябва да даваш и на този, който ти помага да го правиш!!! Не съм чувалза мутра, която да е завършила мениджмънт! ББ например вледее перфектно мулти левъл маркетинга, който означава, че този който е на върха на пирамидата, обира цялата парса...и нищс
149
0
 
28
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Искам и се надявам колкото се може повече хора да прочетат мнението ми.Сигурен съм,че на повечето ще се хареса,защото не е политизирано.На първо място изхождам от желанието за по-добър живот за себе си,след това за децата си.И най-важното точно по Коледа,когато убиха Чаушеску в Румъния,бях там и знам,как тези хора,които преди това ни молеха за консерви и пакетчета захар за кафе и мислехме за най-долната *** в Европа се оправиха.А ние затъваме все повече,и все повече, благодарение на корупцият
148
0
 
25
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Народа /българския/, колкото и да е търпелив, ще направи революция ... и тези, които са му седнали на главата ще са първите убити, като чаушеску в Румъния...времето наближава с всеки изминал час...!!! Дано тогава се оправим...колкото повече избити има, толкова повече следващите ще се съобразяват наистина с демократичните принципи на управление...дано по-скоро настане това време!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
147
0
 
27
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Да, народа иска осъдени перачи на пари!!!Да, народа иска справедливост!!!Да, народа иска намаляване на корупцията!!!Да, народа иска мутрите да продължават да се трепят помежду си, защото политиците нито ще ги заловят, нито затворят, нито изтрепят!!!Да, народа иска неговите пари да се върнат по неговите сметки, а не в България да е единственото от 3 произведени Бентлита в света, незнайно как придобито от българин! И е ясно че с тези политици и мутри в политиката няма как това да бъде постигнато..
146
0
 
27
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Всички са ненормални в парламента...и приказката, че не всички луди са в лудниците, е най вярна за депутатите ни!!!Не разбрахте ли, че както политиците от БСП, така и всичките ни политици са оперирани от чувство за вина!?!?! И това е необратимо!
145
2
 
22
 
! Отговори
Марина преди 12 години
Докато правителството се отнася безкритично към работата си ,резултатите ще са такива. Борисов крие главата си в пясъка, за да не чуе истината за управлението си. Все друг ме с... в гащите. Набеденият за Батман се оказа и некадърен и страхливец
144
2
 
20
 
! Отговори
Дана преди 12 години
Тея от Брюксел не уважават грамите на Уорлик. Не слушат внимателно и медийните изяви на Цв.Цв. От къде ли се информират?Що са се объркали?Ама той Бойко няма да ги слуша.Те нека си говорят, той си има работа,ще трака с ножичкага и за разнообразие ще рита футбол на вързано, за кебапче.
143
4
 
20
 
! Отговори
Правилно преди 12 години
Е, каква оценка да ни пишат от Брюксел след като премиера ни е с улично образование ? Така твърди бившия американски посланик Байърли. Ако не вярвате, питайте го него.
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bg ne e za 6engen i az sam sas dvete race protiv vlizaneto ni.Nie prosto ne sme za tam bjah v balgaria na more otvratitelno i obsluzvane i baza marsotia do 6ija,a v sofia *** s konete i s kolickite a na vlizane predi Sofia od djasnata stran predi lulin kakvo e tova geto kakvo e tova 4udo strasna mizeria.Nas trjabva da ni ogradat kato Mexiko sas stena vinata ne e samo na *** tha e i na6a.
141
3
 
17
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Какво ни сравняват с Румъния , трябва да ни сравняват с т.н. Русия( разбирай СССР) . Нещата са абсолютно еднакви - имитация на капитализъм , имитация на демокрация , имитация на правосъдие ( по-точно липса на такова) , брутална показна милиционерщина без реални резултати , ниски доходи на населението, но високи цени и безнаказани олигарси...и още и още прилики със Съветския съюз 2011г. Кораба "Булгария" - автобуса на смърта от АМ "Тракия", кражби , Гоце ,Путин , Корнелия Нинова , Доган ,Сакса...
140
18
 
7
 
! Отговори
цецко преди 12 години
Докато Гоце дърпа конците на съда,такива ще са оценките.Но простите *** обвиняват ГЕРБ. След 3 месеца всичко ще си дойде на мястото, а мястото на всички от тройната коалиция + Костов е само едно-в затвора до живот.
139
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
до139,иска ти се да е обратното но това е факт,пред него и боговете мълчат не само тиквата.
138
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИСКА ОСЪДЕНИ ОЛИГАРСИ И ПОЛИТИЦИ ОТ РАНГА НА ДОГАН,ГОЦЕ И Т.Н.ТАКИВА НЕ СА ЛИ В ЗАТВОРА ЗНАЧИ НИЩО НЕ Е СВЪРШЕНО.
137
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Объркали сте заглавието ,точно обратното е.Предполагам "случайна грешка".
136
8
 
18
 
! Отговори
iii преди 12 години
Е как Румъния да е по-добре, та те си немат пожарникар-началник и слънцето за тях не свети! Ридайте, румънци!
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕК започва наказателна процедура заради мобилните оператори коментари/119 юли 2011, 19:59София, Българияизпрати на приятелРазпечатайБрюксел иска до два месеца доказателства, че смяната на оператор може да стане само за един денЕвропейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради неспазване на срока, в който законодателството ни трябваше да регулира преносимостта на номерата.Същата наказателна процедура започва срещу още 19 страни членки, които не са успели да запишат в законите си, че смяната на телекомуникационния оператор трябва да става в рамките само на един ден, както и да се осигури повече яснота за потребителите на такива услуги.Европейската комисия е поискала информация от двайсет държави-членки дали са вкарали в националните си закони новите правила. Правителствата имат два месеца срок, в който да отговорят. Ако правилата не са въведени в законодателстовто им следва глоба, която се начислява всеки ден, докато трае нарушението.Двайсетте европейски държави, които не са дали доказателстав, че са съобразили законите сис последните евродирективи освен България, са Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БУУУУУУУМ !!! И ето го резултата !
133
9
 
7
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
EDVA KOGATO VKARAT DOGAN,KOSTOV I KOMUNISTITE KRADLIVI DA NE IZBROQVAM 4E SA 100-TICI,TOGAVA 6TE IMA POLOJITELNI OCENKI.
132
2
 
7
 
! Отговори
тежък преди 12 години
в такъв случай герб да приемат закон че могат да ги избиват като кучета на големи местопрестъпления и това ще е по-ефикасно от съда много ще се замислят следващите
131
0
 
7
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
DOKATO 4ESTNIQ I NEZAVISIM SAD PUSKA HORA KATO TRAKTORA NE 4AKAITE DOBRI OCENKI.HORATA NA GOCE SA NAVSQKADE.SADIITE NAZNA4ENI OT KRASIO TRQBVA DA VRA6TAT PO 200 00 EURO RU6VETI ZA SLUJBI.