Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения

За второто тримесечие МВР е прибрало още 9 млн. от донори
Обновена: 8 авг 2011 11:12 | 8 авг 2011 08:20, Елка Василева
309
Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения, пише вестник “Сега”. Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв.

Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата "дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина" 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума беше едва 6 512 714 лв.

Даренията далеч не са единственият повод за финансова гордост на силовото ведомство. Рязко са нараснали приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв.

С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината. При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 хиляди лв.

От разследване на "Сега" се установило, че вътрешното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения. Някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. От справките, с които "Сега" разполага по Закона за достъп до информацията, се вижда, че сред дарители са хора, които са прегрешили закона или в момента те се разследват.

Вътрешният министър Цветан Цветанов продължава да крие дарителите на МВР. Преди три месеца на интернет страницата на ведомството беше поставен линк, който трябваше да води към списък с дарителите, но до момента такъв няма.

Още по темата

През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. Още на следващия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е говорил с Цветанов и е поискал да спре да приема дарения и да "изчисти тая практика".

Борисов дори обеща да покрие приходите от даренията с пари от бюджета. Вътрешният министър обаче обяви, че ще бъде ограничено единствено дарителството от физически лица.

МВР се готви да заведе съдебен иск срещу бившия полицай Константин Иванов, който осветли даренията към министерството и впоследствие напусна системата под натиск. Това обяви самият той пред БНР вчера. Иванов каза, че е научил намерението на министерството от свой колега.

Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата на страната, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор "Престъпления по пътищата" от осем години, съобщи Иванов, но отказа да я назове.

Според полицая информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност. Той обясни, че случаят, за който е разжалван за полицейско насилие, всъщност е оправдана употреба на сила. Мотористът, който той е спрял за проверка, скъсал кочана с фишовете му и затова се наложило да бъде задържан силово.

По повод друго свое наказание той посочи, че е бил уволнен заедно с още 130 души, заради участие в "нерегламентиран протест срещу правителството на Иван Костов", а самият той изобщо не се е включил в мероприятието. Впоследствие голяма част от тях са били възстановени на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ е групировка
296
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навремето са им убили бащите и сега си отмащават на народа
295
1
 
3
 
! Отговори
balerina преди 12 години
a obechtaha nov moral....okaza se 4e sa .prosti mutri..
294
1
 
4
 
! Отговори
ДО СТАЛИН ГЛУПАКА преди 12 години
МНОГО ПРОСТО СТАЛИН.НАВЪН ИМА ПРАВИЛА,КОИТО СЕ СПАЗВАТ.ОТ ВСИЧКИ. И МУТРИТЕ НЕ СА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИ И МИНИСТРИ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И АКО ОТКАЖАТ ДА СИ КАЖАТ ОТКЪДЕ С ИМ АПАРТАМЕНТИТЕ И ПАРИТЕ СИ ХОДЯТ.А ТУК *** ХОДЯТ В ЧАСТНИТЕ ПЛАТЕНИ И ЗА ЖАЛОСТ В НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИИ И СИ ПРАВЯТ БЕЗСРАМНО РЕКЛАМА ЧРЕЗ ЖУРНАЛИСТИТЕ ***-БАРЕКОВ,АНА ЦОЛОВА ЧАК И МАЛОУМНИЯ НИКОЛАЕВ.А ТИ СТАЛИН ПИТАЙ И ЩЕ ТИ КАЖЕМ,КАТО *** И НЕУК.
293
1
 
5
 
! Отговори
Надминаха и мутрите преди 12 години
На Цецко са му малко 1 000 000 000 /млрд./ от данъкоплатците та си прибира допълнително за "консултански" от "благодарни" граждани и фирми. ТОВА СИ Е ЧИСТ РЕКЕТ. ГРАЖДАНИ ...ИЗКАЗВАЙТЕ СВОИТЕ "БЛАГОДАРНОСТИ'' на МВР И ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА ВАС
292
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цецо остави даренията настрана, кажи какво стана с човека-скелет, много замълчахте по случая?
291
1
 
2
 
! Отговори
ммммммммм преди 12 години
ммммммммммммм
290
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдейки по коментарите на ДРУГАРИТЕ във форума явно им прескачат байпасите от злоба и немощ.Аман от хленчещи, некадърни, недоволни и мързеливи червени писарушки !!!!!
289
3
 
6
 
! Отговори
СТАЛИН преди 12 години
АЛО ВИЕ РАБОТЕЩИТЕ КАДЕ БЯХТЕ ОТ1990 ГОД. ДО СЕГА. ВИДЯХТЕ МАЛКО СТЯГАНЕ И ПРОПЛАКАХТЕ. ЗАЩО КАТООТИДЕТЕ В ЧУЖБИНА СПАЗВАТЕ ВСИЧКИ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ, ЧЕ ТАМ НЯМА ХЛАБАВО. НЯМА ВУЙЧО И ЧИЧО.
288
1
 
5
 
! Отговори
Консултант Цецо преди 12 години
Аре бе, безработници смотани, само лаете по форумите. Я, елате при бате ви Цецо да ви изконсултира едно ху-у-баво, в брой, срещу едно персонално даренийце, може и недвижим имотец, ако кеша не ви изнася. Приемам и у министерството.
287
2
 
7
 
! Отговори
Мокър сън на тъщата преди 12 години
Ох, на баба Тъщовника...Спестовника.....Къщовника! Ще ти "додам" , баби, ще ти додам за още едно апартаментче, зет като мед....колко си си ми сладък, баби! Цецко, па що не ме изчоландриш нощеска, баби!? Ще "додам", и друго ще ти дам, баби!
286
3
 
8
 
! Отговори
работещ преди 12 години
МВР на Цецо Крадеца и Бойко Наглеца е ТОЧНО ТОВА, КОЕТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ - КОРУМПИРАНО ДО ДЪНО И НАГЛО КАТО ЗА СВЕТОВНО. Ние, данъкоплатците, плащаме осигуровките на служителите на министерството, както и заплатите и отпуските им. "Даренията" им са ЧИСТА КОРУПЦИЯ, а изобщо не им е работа да си събират приходи от безразборни глоби и такси, те не са фирма, от която се търси печалба. Да си раздават премии, защото събрали много пари от глоби и такси е ВЪРХЪТ НА НАГЛОСТТА.
285
7
 
4
 
! Отговори
ТР преди 12 години
291 ясен си ми, плащат ви добре да киснете тука по цял ден и да дрънкате.Ама той Кутев си призна, че ви плащат, така че си лейте платената злоба....
284
5
 
13
 
! Отговори
Тъщата ти mirizliva преди 12 години
пак до 289:Апък с тия 15 270 000 лева дето ги повтаряш като папагал не вярвам и да бъдат построени и няколко *** по "Външните граници" или за бежанците, просто сте толкова нагли, защото имате абсолютно послушна прокуратура и сте толкова нагли, че сте се самозабравили че това ще продължи 4 години не повече.Никой не ви е$% за сливи по ЕС заради тези кражби, никой не ви кани по срещи ръководителите Боко и Цвъки, просто ви търпят и ви набиват канчетата, с отвращение.
283
3
 
12
 
! Отговори
Тъщата ти mirizliva преди 12 години
до: 289Ми точно това ще ти коментирам. Имам познати които консултират от години проекти за финасиране на проекти по ЕС, и всички са в потрес, защото СЕГА по времето на ГЕРП рекета от страна на чиновниците ЗА ДА ТИ БЪДЕ ОДОБРЕН ТАКЪВ ПРОЕКТ се е вдигнал от 10% при триглавата коалиция до 40% СЕГА при ГЕРП. Що не говориш какъв е процента на усвояемост при другите фондове от ЕС, а?Що така се е дигнал процента, а? Ми защото такава е ситуацията, че "нашата полиция ги пази", защото се отчитат нагоре
282
9
 
7
 
! Отговори
истината от форума ! преди 12 години
Нещо се умълчахте и избягвате да коментирате основното а?А то е, че няколко медии налапаха куката, плувката, кордата и целия прът.Защо не коментирате това?Тези 15 270 000 лева са по Европейски фонд Външни граници, Европейски бежански фонд, Европейски фонд Връщане и проекти и програми с други държави, които сме реализирали през първото шестмесечие. Що се касае до така поднесената информация, че министерството е увеличило даренията си през първото шестмесечие, в сравнение с миналата година
281
1
 
3
 
! Отговори
rita преди 12 години
niama lo6o da ima dariteli no koi sa i za6o samo za mvr .za6o niama za volnici,y4ili6a,carkvi i dr.sega sam v 4yjbina i vijdam kakvi polisai ima mladi maje s atleti4ni tela i vsiava6i respekt .v bg pove4eto sa debeli i tromavi kak 6e se spravat s prestapnisite ?cvetanov da gi podloji na dieta i dopalnitelno oby4enie 6oto mi idvat dosta prostovati4ki ,ne mislite li ?
280
1
 
5
 
! Отговори
66 преди 12 години
tezi koito pluyat si znayat za kakvo pluyat ne sa kravi a viy deto gi za6titavate tezi prodajnitsi kim koi se na4islvate izob6to znaeteli za kakvo se borite gerbari hihihi
279
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СЕ НАДЯВАЙ, че ЕДНОКЛЕТЪЧНИТЕ от ГЕРБ ще те разберат ! На тях им дай да повтарят идиотщините на Боко и Цвъчко и да цвилят като онождана кобила от глупостите на съратниците им, защото пространството по остта между ушите им е напълно празно . Типичен пример си за максимата "Слепият" умствено никога няма да " прогледне" ...
278
17
 
7
 
! Отговори
M преди 12 години
ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД НЕ СА ЗАЛОВЕНИ ТОЛКОВА ПРЕСТЪПНИЦИ КОЛКОТО ЗАЛОВИ ЦВЕТАНОВ БРАВО ЦВЕТАНОВ