Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков

"Това е разликата между нас и предишното правителство"
Обновена: 14 сеп 2011 14:55 | 14 сеп 2011 10:22,
275
Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично е спрял парите за всички европроекти за строителство на община Сливен.

"Лично съм се разпоредил да не се изплаща и съфинансирането от бюджета, както и да се спре финансирането по европроектите", категоричен е Борисов.

Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са съмнения за допуснати нередности при избора на изпълнителите.

"Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти", коментира премиерът.

За случая в Сливен още преди месец и половина той провел среща с министрите Томислав Дончев, Росен Плевнелиев и доскорошната заместничка на регионалния министър Лиляна Павлова, която пое поста, след като Плевнелиев се включи в президентската битка. Те го информирали, че "проблемът в Сливен си стои".

По думите на Борисов от ЕК са приветствали взетото решение. За пръв път у нас се спират всички европроекти на община.

Скандалът с европарите за Сливен тръгна от група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен", които пуснаха в нета документален филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Видеото е на български език с английски субтитри и представя конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от "престъпен кръг" около кмета Лечков.

Сигналът на общинарите се разглежда в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент.

Брюксел реагира, като праща писма до българските власти, в които изразява безпокойство за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки. Затова и правителството взима решение за спирането на европарите като превантивна мярка.

Въпреки това обаче ГЕРБ не смята да свали подкрепата си от Йордан Лечков, след като наскоро издигна кандидатурата му за трети мандат. Борисов посочи, че промяна в това отношение няма да има, докато не се докаже дали има злоупотреби.

Министър-председателят присъства днес на предсрочното пускане на пътен възел "Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път – Южна дъга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
25
 
3
 
! Отговори
лиляна преди 12 години
Ето това е един истински премиер! Браво за умната постъпка, която е направил преждевременно да спре нещата, докато не е станало късно! Браво и успех на идващите избори!
231
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хораааааа, много сме загазили и няма да има оправия! Отчаяна съм, като виждам какво се случва! Българйо, майчице свята прости ни, ние се оказахме недостойни щом търпим всичко това!
230
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов, ако сам си вярваш - прегледай се!
229
3
 
25
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Този натровен поглед ми напомня на един друг през ноември 1989! Търси се охранител за бъдещ кмет, министър- председател и евентуално- президент!!!
228
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук акцентът наистина трябва да пада върху това КОЙ е спрал парите...(не като при тройната...)
227
16
 
2
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Имам наблюдения над работата на Лечков, защото съм живяла там и намирам огромна разлика между преди и сега. А що се отнася до проектите, смчтам, че е редно всеки направил нарушение трябва да си понася последствията. Борисов е честен и се оповава на закона.
226
18
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Браво Борисов - нека да те плюят - това е от завист и злоба а и тук 90 % са платените на Кутев.То се казва европейски политик - проверката е висша форма на доверие.Ако се докаже че кмета е крив да го поема прокуратурата.Ако пък просто една шайка хора от общинския съвет на Сливен имат апетит към европари пак прокуратурата да си поиграе с тях.И в крайна сметка заради алчността на този който е поръчал филма Сливен ще гази кал още една година.А хотела който е част от концесията е супер.Гордейте с
225
2
 
15
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
То не е само да го прегръща- целуваше му и плешивото теме! Краставите магарета се надушват! Всички в плевнята и- гори, гори огънче!
224
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те това е някакъв порно-театър с елементи на разсъждение - на Лечков на са му спряни парите от ЕС, спряно е националното доплащане от София... Спряно е понеже правителството (Боко) подозират че Лечков гепи... Обаче иначе за изборите подкрепят Лечков? Защо така? - Лечков явно държи *** гласове вСливен и с тях печели до сега, сега ГЕРБ ще го оставят да стане кмет, а той ще им гарантира 50-60 *** гласа за Плевнелиев.... после може и да му пуснат парите
223
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече и децата ги подиграват. Преди малко минаваме покрай един цветарски магазин и виждам много хубав букет от гербери и слънчогледи и казвам на детето: Харесва ли ти мамо този букет за госпожата да го вземем? А то: Хубав е ама да не е с гербери, че дацата ще ви казват че съм от ГЕРБ!.... До къде сме я докарали по върха се мислят за велики, а децата даже вече се обиждат на гербери....
222
13
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
221
0
 
14
 
! Отговори
Анти Лечкоф преди 12 години
Бойко, тоя Лечкоф само ви срами би. Разкарай го.
220
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
Само САЩ могат да свалят маркучодържателя инж. Борисов. Имат достатъчно информация. Но взех да се съмнявам сериозно, след като съм наясно с лобизма с САЩ да не ли би и на гея са му запушили устата с 10-20 милиона.
219
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И във Варна е същата разсипия, но ГЕРБ "застава зад" кирил йорданов и на тези избори...
218
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Възмутен съм от наглото поведение на управляващите; от собственическото държание на премиера; от бездействието на цялата управленска клика; от геноцида над хората; от лишаването ни от всякакви права; от рекета над хората чрез всякакви увеличения и измислени данъци и такси; абе изобщо възмутен съм от управлението , градящо се на лъжи и насаждане на омраза между хората, между цели съсловия. Погледнете се , бе хора! Прочетете коментарите и вижте докъде стигнахме! Ние не сме нито червени, нито жълти
217
1
 
22
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Утре е първия учебен ден! Да върнем Боко в първи клас!
216
0
 
18
 
! Отговори
112 преди 12 години
Борисов стига лъга наредено ви е да спрете финансирането на проектите от Брюксел. Защо криете, че Брюксел иска връщането на парите през 2012 за тези проекти, но нали няма да ги връща Лечков или ти, а от бюджета / от нашия джоб / на вас какво ви пука.
215
2
 
20
 
! Отговори
Не така доц.Борисов! преди 12 години
Инж. Борисов да не ходи да открива пътни възли и пътни знаци, това не е работа на премиера на една държава. Вчера всички очаквахме да го видим как гаси пожар край с. Вакарел, но не би. Колкото до Лечков нещата са ясни още от преди 7-8 месеца. Тогава ген. Борисов, шоф.Цветанов и циг. Лечков направиха далавера, която паникьоса ОЛАФ. Ето публикацията:ОЛАФ проверява Борисов, Цветанов и Лечков4 януари 2011, 14:36Според сигнала по тази схема са източени над 50 милиона лева от ЕС и националния бюджет Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е започнала проверка за далавери с обществени поръчки и злоупотреби в Сливен. Проверката е по сигнал и е насочена срещу кмета Йордан Лечков и свързаните с него фирми, получили по втория начин обществени поръчки за над 50 млн. лева. Сигналите са за източване на огромно количество евро и общински пари и са подадени от управителя на Хидросистеми и общински съветник в Сливен Радостин Русев. Според документа "по тази схема се осъществява облагодетелстване и кражба на средства от Европейския съюз и националния бюджет за над 50 млн. лева. Покровители на престъпната дейност са Десислава Танева депутат от ГЕРБ, Цветан Цветанов вицепремиер и министър на вътрешните работи и Бойко Борисов премиер на Република България". В отговора си на този сигнал ОЛАФ пише:Във връзка с всички тези нарушения от страна на огромната по своя мащаб за територията на ЕС организирана престъпна група, стигаща до най-голямо ниво в Република България и нанасяща огромни финансови вреди на гражданите на ЕС и България, ви молим за съдействието за извършването на прозрачно и бързо разследване с цел недопускане на допълнителни финансови злоупотреби, евентуално физически саморазправи и убийства с цел прикриване на следите, водещи към разкриването им.Поставени сме в невъзможност да се обърнем към институциите в България, които не могат да извършат качествени проверки, поради факта, че в организираната престъпна група участват високо поставени служители и политици с имунитет.
214
3
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ=ЛЪЖА преди 12 години
Най-големите пердета са в ГЕРБ, бива, бива бандити, ама ти я се о_раха !!!Борисов няма какво да спре, спира го ЕС, но той е нагъл ! Иска с лъжа да превърне поражението в победа..."*** си с рози накичи, о_раното да не личи !!!"
213
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изборите вече са ясни само е въпрос на време да кажат ина обикновенните хора кво са решили