Сини питат за търговете за ток от АЕЦ Козлодуй

Депутати се съмняват за непрозрачност
16 сеп 2011 15:28,
13
Сини питат за търговете за ток от АЕЦ Козлодуй
Трайчо Трайков Снимка: БТА

Сините депутати изразиха съмнения за прозрачността на търг за купуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”.

Депутатът от „Синята коалиция” Иван Иванов попита министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков защо в търга за продажба на електроенергия, който атомната централна е обявила, няма нито посочени  количества, нито стартова минимална цена.

Иван Иванов директно изрази съмнение, че в търга вероятно са участвали само фирми, които разполагат с такава информация.

За пример синият депутат обяви, че ТЕЦ Марица-Изток 2 също обявява търгове за продажба на ток, но в тях обявява както количествата, така и минималната цена, на която ще продава.

В отговор на въпроса Трайчо Трайков информира депутатите, че срокът, в който АЕЦ „Козлодуй” ще продава количества, е от 1 юли до 31 декември тази година. Печалбата от продажбата на енергията се очаква да бъде 133 милиона лева, като продажната цената за един кв.ч. е 68 лева.

Министърът оправда липсата на информация по търга така: „При публично обявяване на минимална цена офертите на търговците варират около нея.” 

Трайчо Трайков обяви, че в параметрите, обявени за конкурса, попадат 16 фирми. От АЕЦ „Козлодуй” са класирали 8 фирми до финала на конкурса.

„За първи се класира търговецът, подал 68 лв. за квт/ч. Сключените договори са за 230 мгвт/ч. по преценка на изпълнителния директор”, поясни Трайчо Трайков.

В отговор синият депутат цитира сайта Wikileaks, според който енергийната мафия в България се базира около няколко кръга.

„За всички е известно, че търговията с еленергия е най-доходоносното и непрозрачно начинание в България. По тази причина, съм готов да приветствам всяко действие което повишава прозрачността при продажбата на електрическа енергия”, заключи депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: АЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
12
0
 
4
 
! Отговори
МАФИЯ преди 12 години
В статията е сбъркана мерната единица - истината е 68 лв. за Мегават , това е 6,8 стотинки за киловат .Та за крайните потребители да си направят сметка - около 17 стотинки , в това число освен ддс има и данък за Мафията , зелена енергия.Според вас каква е печалбата по веригата .Колко пъти е надценката и има ли Държава на територията на България.
11
1
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Когато проблемът е тъпашки зададен, то и решението му остава далеч.Не е важно как АЕЦ Козлодуй е обявило търга - важното е да е публично и с ясни условия за него. Нормално е компанията да преследва по-голяма печалба и да прави всичко каквото и е изгодно.След като е държавна (или дори публична) е нормално да се изисква по-голяма прозрамност при оценките на предложенията (те не са леки и доста комплексни).За съжаление въпросът на депутата е зададен политически, а не сцел изясняване ня истинята
10
1
 
1
 
! Отговори
квт/ч преди 12 години
"продажната цената за един кв.ч. е 68 лева." Няма ли някаква грешка ? Като битови потребители заплащаме близо 0,19 ст. за киловат. Едва ли продават на загуба .
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
230 мгвт/ч
8
0
 
3
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Не разбирам тези, които не харесват коментара ми. Козлодуйските реактори са по 1000 мегавата. Като включим на пълна мощност един такъв реактор за 1 час той произвежда 1000 мегаватчаса електроенергия. Много просто е да се изчисли, че същият този реактор ще произведе въпросните 230 мегаватчаса за 13,8 минути. Не казвам, че не е имало търг. Казвам само, че авторът греши за продадените количества.
7
2
 
2
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Един реактор на козлодуй произвежда 230 мвтч за 13,8 минути. Очевидно авторът греши с обема на изтъргуваната електроенергия.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално е да питат, при това нормално е да питат Трайчо, при това защо дава на фирмите на Боко. а за 1 и 2 - не, не са те, има класирания, протоколи... когато говорите за нещо, поне се постарайте да имате хабер. :)
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Данаил Кирилов е червенушкото - сега той е обл.управител на София. Както бившият кмет на Правец Живков, верен деец на БСП, сетне вярната маша на Валентин Златев е обл.управител на София -област. А Радо (Радослав) - синът на Тошо Тошев - е бивш съветник от коалицията -Гергьовден- БЗНС-Демократическа партия. Тези двамата, както и Орлин Иванов, бивш об.съветник от листата на ССД, сега са членове на ГЕРБ! Нещо като слънчогледи! А Живков си е човек на Вальо!
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питайте, братя сини, непрекъснато питайте, докато сте в парламента, че после ще правите палатки пред него и там ще питате! То червенушките питаха преди вас кои са тримата от Софийския общински съвет, дето са притискали Р.П. за много пари, и се оказа, че двама от тях са върло сини, демек ваши кадри, вкл. единият е питомче на вечно усмихващия се Стефан С. Червенушките и те са се отчели със сина на Тошо Тошев - съвестта и перото на демокрацията. Така че питайте, ама не забравяйте, че 3 от бившите шефове на АЕЦ-а са ваши кадри и навремето много ви помагаха с пари, защото тези от Германия и Франция по едно време секнаха.
3
6
 
17
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 12 години
И да са те,няма какво да се сърдите.Все пак те са от ,,А,, отбора на БКП.
2
6
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Случайно са те.....
1
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А една фирмите случайно да е на КРАДЛИЕВ на жена му? А една друга на РОВЧ?