Плевнелиев ще лиши Москва от влияние върху София

Русия ще загуби ключовия си съюзник Първанов, пише "Комерсант"
Обновена: 21 сеп 2011 22:17 | 21 сеп 2011 22:16, Елка Василева
305
Плевнелиев ще лиши Москва от влияние върху София
Снимка: Архив Булфото

В България започна президентската надпревара. Фаворит в нея е кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев – протеже на премиера Бойко Борисов. Ако г-н Плевнелиев бъде избран за държавен глава, Русия ще се лиши от ключов съюзник в България – настоящия президент Георги Първанов, пише руският вестник „Комерсант“.

Това ще усложни и без това сложната съдба на руско-българските проекти, като строителството на АЕЦ „Белене“, нефтопровода Бургас–Александруполис и газопровода „Южен поток“, пише изданието.

Много малко говори Росен Плевнелиев за външнополитическата си програма. Засега той не е огласил своя позиция по планираното разполагане в страната на противоракетния щит на НАТО и влизането на България в Шенгенската зона.

Вероятната победа на Плевнелиев на президентските избори вероятно ще има последици за външната политика на България. Една от тях е възможно влошаване на отношенията с Русия. Става дума за това, че настоящият президент, социалистът Георги Първанов, който зае този пост през януари 2002 г., винаги е бил смятан за близък съюзник на Кремъл и един вид противовес на премиера Бойко Борисов. В случай че Росен Плевнелиев дойде на власт, Москва рискува да се лиши от възможен инструмент за влияние върху София и значително да отслаби позициите си в България, пише „Комерсант“.

Идвайки на власт през 2009 г., правителството на Бойко Борисов веднага пое курс към намаляване на сътрудничеството с Русия, особено по редица големи енергийни проекти. Така по същество бяха замразени преговорите за строителството на АЕЦ „Белене“, нефтопровода Бургас–Александруполис и реализацията на главния енергополитически проект на Москва в Южна Европа – газопровода „Южен поток“, пише още „Комерсант“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересувам се, какво е доносло това на българите от селата?
294
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русофилските правителства винаги са ни закопавали.
293
0
 
1
 
! Отговори
до 301 преди 12 години
Не беее, човека има предвид, че сега сме много добре! От както Боко яхна влстта, наистина упорито ритаме руснаците по кокалчетата и гледам, че все по-добре ставаме, просто от ден на ден се усеща подобрението...! :LOL:
292
0
 
1
 
! Отговори
до 294 преди 12 години
"България е била добре само тогава, когато е ритала руснаците по кокалчетата. Факт!"******************И кога е било това светло време, че нещо не се сещам? Кога сме били толкова добре? По време на Първата световна или след нея? Или вероятно, когато няколко еврейски фамилии и преяли банкерчета са се облажили от военните поръчки на Райха? Що не се поинтересуваш какво е донесло всичко това на милионите обикновени българи от селата, в които тогава е живеело 75% от населението на България...
291
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаххаа и аз смятам, че тряба да се даде шанс и мисля че няма да сбъркаме с Плевнелиев!
290
1
 
2
 
! Отговори
ив преди 12 години
Първанов да спре да говори глупости... Смятам, че трябва да дадем шанс на бъдещия ни президент да се изяви и да покаже на какво е способен!
289
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ако Плевнелиев е тръгнал да ни разделя с Русия да се маха на часа. Обаче не вярвам нито дума и на Калфин, защото той пусна американските бази в България. От друга страна и Русия управлявана от Медведев не е моята Русия, той е american boy
288
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До автора на статията:г-н Плевнелиев е кандидат на Герб, докато Калфин е ПРОТЕЖЕ на Първанов и не е кандидат на БСП, а им го наложиха. Силно се надявам да знаеш кой е баща ти, че имам някакви съмнения да не е местния дружинен ръководител или целия партиен съвет.
287
1
 
2
 
! Отговори
Да да преди 12 години
Гарван ,гарвану око не вади!Как ще лиши Москва от влияние ,след като е слуга на руските мутри?А и другата крайност т.е. САЩ да ни *** ,също е лоша!Общо взето глупости на квадрат ,пък кой се хване и закачи да пусне бюлетината...
286
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е била добре само тогава, когато е ритала руснаците по кокалчетата. Факт!
285
1
 
1
 
! Отговори
Айде ,сега...292... преди 12 години
...*** им , не са хич лоши....пък и водката си я бива!С рибичка , върви супер.НЕ БИВА ,ДА СМЕ ЧАК ТОЛКОВА ЧЕРНОГЛЕДИ!Дай да гледаме позитивно на нещата....особенно на ***..ха,ха,хаааа!
284
2
 
3
 
! Отговори
ОТ РУСИЯ ... преди 12 години
...САМО СТУД И ПРОСТОТИЯ....!ДРУГОТО СА ТЪПОТИЙ---НА "ЧЕРВЕНИТЕ МЕСИЙ"!
283
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са решили да направят реклама на Плевнята, озадачен съм. Но реално погледнато, поставяйки Калфин до Плевнята, първият няма шанс. Представям си какъв *** е бил в училище, на когото всеки бие чембери...
282
1
 
4
 
! Отговори
сава преди 12 години
Мисля че Плевнелиев е много способен и ще води България само напред и нагоре
281
4
 
3
 
! Отговори
sim преди 12 години
*** руснаци да го духат, гадове мръсни
280
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
vsichki tia vi mamiat lajat i zablyjdavat ne viarvaite na banda predateli koito kojata si meniat nrava nikoga.
279
3
 
3
 
! Отговори
македонец преди 12 години
Ще гласувам за Росен Плевнелиев, едва след като даде отговор на въпросите: 1. Бил ли е Първи секретар на ОК на ДКМС в Благоевград ? 2. Членувал ли е в престъпната БКП-БСП (което беше необходимо условие за да се заема постът в т.1) ? 3. Бил ли е момче за всичко на Лазар Причкапов ? 4. Съвпадение ли е пристагането му в Германия в същия ден, в който министър Емилия Масларова (БКП-БСП) пристига за подписване на Спогодбата за изнасяне на строителни работници в Германия ? 5. Вярно ли е, че произходът на първоначалния му капитал е от така наречените "червени куфарчета" ?
278
2
 
4
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Нека дадем шанс на Плевнелиев да покаже, че може да се справя и с президентският пост. А Първанов да спре да говори глупости. Не мога да си обясня как така на края на мандата си започна всеки ден да политиканства. Като толкова знае да беше свършил това през своя мандат. Препоръчвам му една дълга почивка и да не се намесва в чуждите дела.
277
1
 
5
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Щом сега е момента България да има независим от Русия Президент, и хоп Русия ни казва кой да е той! ПЛОСЪК СТАР КГБейски ТРИК! А журналята от всички медии естествено публикуват Руския Пасквил! И форумните фуражки се включват в хора! Комунистическото *** Плевеллиев- сташилището за руснаците:))Комунистическия ГЕРБ били "русофоби" ! Абе вие за маймуни ли ни взимате бе?
276
4
 
4
 
! Отговори
Дойчев преди 12 години
Плевнелиев - пуделът на баба Меркел ще получава сега рушвети от немските фирми