Олелия в парламента за депутатската ваканция

"О, свещена простота", възкликна Миков към управляващите
Обновена: 5 окт 2011 13:49 | 5 окт 2011 13:49,
58
Олелия в парламента за депутатската ваканция
Снимка: архив, БТА

Спорове дали да има ваканция за изборите изпълниха парламента. Предложението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и депутатите да не се събират на заседания в дните от 12 до 21 октомври. Но да участват в работата на комисиите на парламента.

За това време те нямат право да ползват служебни автомобили, както и да получават пари за транспортни разходи. Цачева обясни предложението си с факта, че страната се намира в предизборна кампания.

„Дава се различна трибуна на парламентарните парти, което поставя в неравностойно положение извънпарламентарните партии”, аргументира се пред депутатите Цачева. При необходимост от спешни пленарни заседания депутатите ще бъдат уведомени да се съберат в залата, допълни тя.

Председателят на парламента обясни, че по-редно е в пленарната зала да не се показват графики, картини, вестници, аксесоари от предизборната кампания. „Ние освен законотворци сме и длъжни да бъдем близо до хората”, допълни Цачева. Пръв й опонира лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Ние сме тук, защото хората са ни изпратили в НС. Ние сме избрани да представляваме тези хора. Не сме тук привилегировани. Аз не мога да разбера – ГЕРБ е 2 години в управлението на страната, това не е привилегия, а отговорност”, коментира Костов.

Той обясни, че аргументът на председателката е несъстоятелен, защото политически изказвания ще има и при заседанията на парламентарните комисии, които ще бъдат отразявани от медиите. Костов призова Цачева да изтегли проекта си.

„Всички предишни управляващи са търпели опозицията, не са правили опит да й затворят устата. Как другите са могли, а ГЕРБ не може? Волята на народния представител е суверенна. Аз ви призовавам: съберете малко сили и изтърпете БСП”, каза той. 

Аргументите на десницата допълниха и отляво. „Независимо от домакинските съображения на народния представител Цачева, когато е имало общински избори и президентски избори, Народното събрание е заседавало”, обяви от трибуната червеният депутат Михаил Миков. Той обвини в лицемерие председателя на парламента.

„Защо, като толкова сте загрижена за извънпарламентарните партии, не представите част от субсидията си на тях? Този акт е акт срещу конституцията, парламентаризма и гласа на народа. Вие носите своите отговорности”, допълни Миков. 

Отговори му председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев, който уточни, че по време на парламентарната пауза командировъчни на депутатите няма да се плащат, а пари за бензин на личните автомобили също няма да бъдат давани. Велчев обърна внимание и на друг аспект от предизборната кампания за партиите.

Още по темата

„Искат без пари да си направят кампанията, защото всяка изява по телевизията в периода на кампанията е платена”, коментира Красимир Велчев. Съпартийката му Снежана Дукова обясни, че аргументите на опозицията са добре обработен рефлекс. „Тук става въпрос за популизъм, за откровена лъжа и страх”, допълни тя и по този начин отново предизвика реакцията на левия юрист Михаил Миков. Той излезе на трибуната и на латински език й отговори следното: ”О, свещена простота!”.

В дебата се включиха и независими депутати. Стоян Иванов, който обикновено подкрепя решенията на управляващите в залата и гласува за тях, този път се разграничи от ГЕРБ. „Парламентът е висша форма на демокрацията. Политиката се прави тук, дали с популизъм или с конструктивизъм, но се прави тук”, коментира Иванов и обясни, че ще гласува против предложението на Цецка Цачева.  

След двучасови дебати по темата депутати приеха предложението. С 90 гласа „за”, 30 „против”  и един въздържал се. И така депутатите ще почиват от 12 до 21 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Цецка Цачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
мафия преди 12 години
да ходят в ваканцийка ..но да не получат цялата заплата за октомври.
54
0
 
5
 
! Отговори
4444 преди 12 години
тия ако почиват сега,трябва да работят по Коледа и да им се забрани да ядат кюфтета и да пият ракия.не ги е срам.ЖАЛКИ СА.
53
0
 
6
 
! Отговори
ИзвънБГ преди 12 години
Това не е парламент - това е бустан - пълен с тикви!
52
3
 
2
 
! Отговори
до ленчето преди 12 години
Ленче,умопомрЪчително е твоята простотия!*** си смени превързката,че е неприлично да се хвалиш с нея!УмопомрЪчително е откъде се извлякохте ти и приличащите на тебе!повтарям-смени си превръзката и умопомрЪчително замълчи,че много си развоня!!!
51
4
 
8
 
! Отговори
лена преди 12 години
ГЕРБ си отиват..от срочен бързо се влиза в безсрочен отпуск. Вместо да се чудят как да прецакат другите, да се погледнат най-напред. Днес делегат-президента на Борисов е изпратил писмо на Калфин че няма да му се яви на дебат. Писмото е умопомръчително!!! не знам колко трябва да си плосък, и колко голяма тиква трябва да си, за да съчиниш подобна простотия. Плевнелиев ще става президент а не може да мисли, а пр-ките му не могат да пишат....Бойко, на кого ни оставяш....
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако искат да почиват и цял месец, без това никаква полза от тях, но тези дни на отсъствие от парламента да им се водят като неплатени дни! Да не ни заблуждават, че командировки няма да им се изплащат!
49
0
 
8
 
! Отговори
НЕМА ЗНАЧЕНИЕ преди 12 години
И без ваканция не си седите в НС , разлика няма...аман от тъпите ви идеи
48
5
 
13
 
! Отговори
777 преди 12 години
От всичко ли те е страх бе, Бойко?
47
3
 
7
 
! Отговори
Крс до 43 преди 12 години
какви субсидии, автопаркове и прочие какви чудеса - та от досега провежданите кампании изобщо най-скромни са тези на герб и не говоря само за официалните данни ами това което реално се вижда и се е виждало .... освен това другата проста сметка която можеш да си направиш е 90 за и 30 против - е кои са били в народното събрание или са били предимно гербери, което води до въпроса къде са другите или и представителите на другите партии реално искат тази почивка колкото и да се дуят
46
0
 
14
 
! Отговори
предложение преди 12 години
Народното събрание да заседава 2 пъти в годината по три дни!Депутатите да получават минималната работна заплата за срока на мандата!Комисиите да подготвят законите в заседания преди пленарните заседания!Бензин,коли и телефони-да се ползват само в дните на заседанията!Всеки депутат полага клетвадопълнително с думите:"Чест и гордост е да си депутат в Р.България"!Консумативи-само за заседанията,яденето също!Неучастие в заседанията-глоба в размера на цялата сума от мин.раб.заплати за мандата!
45
0
 
5
 
! Отговори
128888 преди 12 години
Страх лозе пази. Но на 23-ти косърите ще му видят работата.
44
4
 
5
 
! Отговори
Мето преди 12 години
Абе Миков, нали тя е от вашата на БКП школа, така обиждаш всичките си съпартийци...в случая простотията ходи по вас.
43
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 36 - не се знае какво ще е след изборите и дали изобщо тия в парламента ща са там. Така както са я подкарали по ръба на бръснача, една искра и заминават по родните си места. А поводи ще се намерят - *** безобразия, повишаване на цените на ток, вода, парно, газ, без алтернатива за оцеляване на 90 % от българите.
42
0
 
13
 
! Отговори
do 41 преди 12 години
тук въпросът е принципен. Идеята не ГЕРБ повярвай ми не е пестенето на пари, ако беше така нямаше да се дават хиляди за ремонти в НС, на Цецка личния фризьор с кабинет в НС да й е една ръка разстояние, сигурно скоро и бръснарят й ще го назначат. Проблемът е, че ГЕРБ иска да сведат до минимум възможностите за изява на опозицията. Знаят й че нямат такива субсидии като тях, нямат автопаркове като тях и затова им дръпнаха шалтера напълно. Но....всичко се връща!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работете мързеливци. Работа за 2 ст. не сте свършили. Марш на работа нехранимайковци такива, България преживя толкова избори и без да се налага парламента да излиза във ваканции, ама това е явно новия морал - на скатавката, на мързела и простотията.
40
6
 
1
 
! Отговори
Крс преди 12 години
до 37 - timi - аз съм един от тези "baluci deto rabotqt i si plastat danucite" и все пак, както други забелязаха вече, виждам че едвам са направили кворум депутатите днес ... и не мисля че ще е по-различно до изборите - така че май има малко логика в предложението нали :) или може би според теб е по-добре да се "коват" закони с минимален кворум ... сори но за 20 години всяческо управление такива закони бол
39
0
 
17
 
! Отговори
до №18 преди 12 години
Прав си, само с едно не съм съгласен. Не са ***, а тарикати. *** сме ние, че ги избираме, храним и издържаме.
38
1
 
22
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
Абе, не ги пускайте ,направо ги ---РАЗПУСКАЙТЕ И ЗАКРИВАНЕ НА НАР. СЪБРАНИЕ ----ЩЕ СПЕСТИМ КИНТИ !
37
0
 
5
 
! Отговори
timi преди 12 години
nemoje da si zaravq6 glavat v pqsuka kogato ot evropa ti obevqvat 4e sme na 2 ro mqsto v celiq sauz sled gurciq po bezrabotica nai bednata strana mai sme zadminali i albancite po bednost iti da si glasuva6 samo po4ivki
36
1
 
7
 
! Отговори
timi преди 12 години
upravlivastite ot gerb se okazaxa po nagli po durjanie i ot troinata koaliciq nikoga ne imalo tolkova nisko nivo i nerabotesto narodno subranie i ministerski suvet kato dne6nite kato ima baluci deto rabotqt i si plastat danucite i im osigirqvat zplatite zasto trqbva da rabotqt tezi xora sa do6li samo mai s edni4kata cel za burzo zabogatqvane za nisto drugo