Олелия в парламента за депутатската ваканция

"О, свещена простота", възкликна Миков към управляващите
Обновена: 5 окт 2011 13:49 | 5 окт 2011 13:49,
58
Олелия в парламента за депутатската ваканция
Снимка: архив, БТА

Спорове дали да има ваканция за изборите изпълниха парламента. Предложението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и депутатите да не се събират на заседания в дните от 12 до 21 октомври. Но да участват в работата на комисиите на парламента.

За това време те нямат право да ползват служебни автомобили, както и да получават пари за транспортни разходи. Цачева обясни предложението си с факта, че страната се намира в предизборна кампания.

„Дава се различна трибуна на парламентарните парти, което поставя в неравностойно положение извънпарламентарните партии”, аргументира се пред депутатите Цачева. При необходимост от спешни пленарни заседания депутатите ще бъдат уведомени да се съберат в залата, допълни тя.

Председателят на парламента обясни, че по-редно е в пленарната зала да не се показват графики, картини, вестници, аксесоари от предизборната кампания. „Ние освен законотворци сме и длъжни да бъдем близо до хората”, допълни Цачева. Пръв й опонира лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Ние сме тук, защото хората са ни изпратили в НС. Ние сме избрани да представляваме тези хора. Не сме тук привилегировани. Аз не мога да разбера – ГЕРБ е 2 години в управлението на страната, това не е привилегия, а отговорност”, коментира Костов.

Той обясни, че аргументът на председателката е несъстоятелен, защото политически изказвания ще има и при заседанията на парламентарните комисии, които ще бъдат отразявани от медиите. Костов призова Цачева да изтегли проекта си.

„Всички предишни управляващи са търпели опозицията, не са правили опит да й затворят устата. Как другите са могли, а ГЕРБ не може? Волята на народния представител е суверенна. Аз ви призовавам: съберете малко сили и изтърпете БСП”, каза той. 

Аргументите на десницата допълниха и отляво. „Независимо от домакинските съображения на народния представител Цачева, когато е имало общински избори и президентски избори, Народното събрание е заседавало”, обяви от трибуната червеният депутат Михаил Миков. Той обвини в лицемерие председателя на парламента.

„Защо, като толкова сте загрижена за извънпарламентарните партии, не представите част от субсидията си на тях? Този акт е акт срещу конституцията, парламентаризма и гласа на народа. Вие носите своите отговорности”, допълни Миков. 

Отговори му председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев, който уточни, че по време на парламентарната пауза командировъчни на депутатите няма да се плащат, а пари за бензин на личните автомобили също няма да бъдат давани. Велчев обърна внимание и на друг аспект от предизборната кампания за партиите.

Още по темата

„Искат без пари да си направят кампанията, защото всяка изява по телевизията в периода на кампанията е платена”, коментира Красимир Велчев. Съпартийката му Снежана Дукова обясни, че аргументите на опозицията са добре обработен рефлекс. „Тук става въпрос за популизъм, за откровена лъжа и страх”, допълни тя и по този начин отново предизвика реакцията на левия юрист Михаил Миков. Той излезе на трибуната и на латински език й отговори следното: ”О, свещена простота!”.

В дебата се включиха и независими депутати. Стоян Иванов, който обикновено подкрепя решенията на управляващите в залата и гласува за тях, този път се разграничи от ГЕРБ. „Парламентът е висша форма на демокрацията. Политиката се прави тук, дали с популизъм или с конструктивизъм, но се прави тук”, коментира Иванов и обясни, че ще гласува против предложението на Цецка Цачева.  

След двучасови дебати по темата депутати приеха предложението. С 90 гласа „за”, 30 „против”  и един въздържал се. И така депутатите ще почиват от 12 до 21 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Цецка Цачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Цачева е напълно прозрачна... Не може едновременно да имаш мнозинство в залата и депутатите ти да агитират по градчета и паланки... За това - обявява ваканция и няма проблеми... Законите ще се приемат след изборите, когато депутатите няма да имат друга работа освен да си седят на д-тата...
34
2
 
12
 
! Отговори
георги преди 12 години
ей много яко това със свещената простота :))))) няма толкова кухо парче като Цуцка.. пак и не се бръсне
33
0
 
17
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Хора, много приказвате, ама не се замисляте - гласували са 121 депутата, значи липсват колко - половината (даже не съм сигурен дали няма гласувал с 2-3 карти,че иначе и кворумм нямаше да имат - ми те и днес са си в отпуск...
32
0
 
4
 
! Отговори
timi преди 12 години
samo nemi e qsno na kakvo tiq xora polu4avat zaplati kato nerabotqt a samo po4ivat v drug sektor na ikonomikata nqma takova nesto tova e naglost nad naglosta moje samo da se slu4i s durjavnite intitucii na edna strana stani durjaven slujitel ne raboti po4ivai si samo i zatova polu4ava6 zaplata skoro vreme kato gledam ne 5 miliarda ste stane rezerva mi mai ste nadminene i gurcite i vsi4ki strani vzeti zaedno po deficit i neplatejosposobnost na durjavata
31
2
 
12
 
! Отговори
- преди 12 години
Естествено, че ще си почиват, за какво да решават проблемите на нацията, като могат да го оставят за следващите - и без това намирисва на предсрочни избори!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Светльо Президент!
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
О, СВЕЩЕНА ПРОСТОТИЯ, БЕ ДУУГАЙЮ ПОУИЦАЙ МИКОВ! НИКОГА ПОВЕЧЕ НАГЛИ КРАДЛИВИ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ!
28
1
 
10
 
! Отговори
той преди 12 години
А бе тайната мисъл на Цецека е белким забравим какви ГЕРБ - "мозъци" са в парламента и някой се излъже да гласува за тях. Пък и ЧЕСТНИ - без командировъчни и пари за бензин за ЛИЧНИТЕ им коли! Е-ех, НАРОДЕ!
27
1
 
9
 
! Отговори
Ленторезачът преди 12 години
....ВАКАНЦИЯ ЩЕ ИМА! АЗ КАЗАХ! А щом аз съм казал.... Знаете! Дори имам делово предложение което ще обсъдя сам със себе си... ще гласувам... и ще го приема разбира се! А именно... Ваканцията да бъде около 360 дни в годината... плюс обявяването на рожденият ми ден за Национален празник на който ще има всенародни веселия включващи кибапчета,кифтета и много ама много прерязани ленти !!!!!....
26
2
 
18
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
викаш всички които могат да мислят са ***, а? давай нататък. наречи ни кучета на каишка, селяни, прати ни да си садим картофите, а децата ни да стават овчари? Нагла ви майка герберска! вие не сте българи!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нали ти българино ги избра тези 240 ***.Защо сега им се сърдиш колко ще почиват.Да почиват, те и без това досега нищо не свършиха.Каквото си надробиш това ще консумираш.
24
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както гледам,4-5 само *** са активни във форума,пишат и взаимно си слагат плюсчета.
23
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 12 години
Да и аз искам една извънредна отпуска по изборите :) Да излизат не ми пука те и без това не знам за какво са там :) И да работят и да почиват все тая работа не вършат :)
22
3
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
assyta,предложението в залата е подкрепено от 90 представители на ГЕРБ,или около 80% от цялата парламентарна група е присъствала в залата.Против са били 30 депутата,един се е въздържал.Та те питам,къде са останалите от желаещите да продължат да присъстват в парламента депутати от опозицията.Сякаш излиза,че те са се повече "преработили".Това са само факти,няма политика.
21
3
 
30
 
! Отговори
Разочарован преди 12 години
Тези ГЕРБ нали бяха за гражданите, за европейското развитие, защо се крият от хората - не искат да ги гледат в Парламента, Плевнята не иска да се явява на дебат с основния си опонент Калфин, щото не било сериозно?! Е , кое е сериозно - само да се возят в мерцедесите и да си зариват главите в пясъка като щрауси?! И да не виждат, че хората гладуват
20
3
 
26
 
! Отговори
Протестиращ преди 12 години
До кога с тези селски номера, дето ги върти Цецка - да не се събира кворум, за да могат да тичат техните депутати по страната под ръководството на главния отпускар?!
19
5
 
12
 
! Отговори
norm преди 12 години
"Ние сме тук, защото хората са ни изпратили в НС",казва Костов.А защо хората по-често ви виждат извън пленарната зала,защо при парламентарния контрол присъствието се брои на пръстите на едната ръка.Долен демагог.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ваканция! правилно! дори,ако може - до следващите избори след 2 години...само че -да се нарече НЕплатен отпуск ! и без това нищо добро за народа не са измислили. да си работят в частните фирми !
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно защо някой в частния сектор не си вземе така почивка . . . *** много работа са свършили и за това почивка, само дето ако работят някъде и през месец два почивка и незнам какво ще изкарат . . .
16
0
 
12
 
! Отговори
фен преди 12 години
Ами да почиват хорицата, нали ще си ги отработят после тези дни, както всички ние правим. Много съботи ще им се съберат и малко ми става жал, ама щом така са решили...