Втори рунд: Предизборните бомби

Плевнелиев, Калфин и Кунева в ТВ дебат
Обновена: 15 окт 2011 23:40 | 15 окт 2011 20:55,
1264
Втори рунд: Предизборните бомби
Снимка: bTV

Вторият кандидатпрезидентски дебат започна с актуалната тема от преди два дни – взрива на колата на журналиста Сашо Диков.

Росен Плевнелиев , Ивайло Калфин и Меглена Кунева защитават по bTV кой заслужава да стане държавен глава. Те са подкрепени и от техните кандидати за вицепрезидент. След дискусията социолози ще измерят кой се е справил най-добре.

„Кой се опитва да взриви изборната ситуация е добре да каже МВР”, заяви Меглена Кунева относно бомбата под колата на Диков. Тя отбеляза, че има много неразкрити случаи като „Галерия” и бомбата в апартамента на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. „Това е много тревожно. Очаквам отговор от МВР”, заяви тя.

Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев пък беше категоричен, че бомбата е насочена срещу управляващите. „Не за първи път по пътя на еврокомисарите се поставят бомби”, отсече бившият строителен министър и добави:„Очакваме изпълнителната власт да посочи кой е виновен, очакваме справедливост”.

Още по темата

Според червения кандидат Ивайло Калфин случаят с взривяването на автомобила на Сашо Диков показвал липса на държавност. Такава била ситуацията и с Катунциа, която премиерът определил като криминален случай, вътрешният министър не отишъл на работа, а пък Плевнелиев казал, че хората не се интересували.

„Цветанов да си седне в кабинета и да разкрие виновните”, призова Калфин.

„Тези, които взривиха „Галерия”, взривиха и Сашо Диков”, пък предположи Стефан Данаилов.

Относно правомощията на президентската институция Калфин се обяви за тяхното разширяване в частта за свикване на референдумите и за ветото на президента.

„Президентът трябва да има глас, трябва да се чува”, заяви от своя страна Меглена Кунева. Би могъл да не се съгласи с назначаването на прокурор близък до Цветан Цветанов, да върне бюджет , ако са много парите за подслушвания. Това не става с допълнителни правомощия”, отсече независимият кандидат за президент.

Плевнелиев пък беше категоричен, че не са необходими повече правомощия.

Тримата кандидатпрезиденти трябваше да посочат кой е най-добрия президент досега.

Кунева посочи Желю Желев, Калфин открои Георги Първанов, а Плевнелиев очаква той да се появи в бъдещето.

И тримата трябваше са си представят, че са президенти и да направят обръщение към нацията. Кунева избра актуалната тема – бомбата и свободата на словото, Калфин – бюджета, а Плевнелиев пък призова хората да гласуват.

Тримата с най-добри шансове за мястото на „Дондуков” 2 бяха накарани да коментират и въпроса с националната сигурност на страната. Има ли конкретна опасност за пробив на националната ни сигурност?

Независимият кандидат Меглена Кунева бе категорична, че когато се посяга на свободата на словото, когато има журналисти, срещу които се водят атаки – това е заплаха за националната сигурност. „Справедливост без защита на човешките права няма. Всичко, което ни разединява - това е въпрос на националната сигурност”, отбеляза тя.

Росен Плевнелиев отбеляза, че за пръв път от 20 години насам Цар Киро е зад решетките, а Христо Ковачки дължи пари на държавата: „Правителството работи здраво, за да възстанови справедливостта”.

Ивайло Калфин се съгласи с мнението на Меглена Кунева, като заяви, че националната сигурност е въпрос на единството на нацията: „България има нужда от обединение, да застанат хората зад една кауза. Това е грижа на президента”.

И тримата кандидати трябваше да дадат пример за корупция. Росен Плевнелиев веднага посочи концесията на АМ „Тракия”, направена от НДСВ  и продължена от  Тройната коалиция.

Калфин не пожела да бъде конкретен и посочи само тежките процедури в държавната администрация и продаването на гласове. „Не искам да видя президент, който си е продал гласа на министър-председателя”, заяви червеният кандидат за президент.

Кунева пък каза не „калинките”, като пример за корупция даде и скандала около назначаването на шеф на СГС. Любомир Христов я допълни с Мишо Бирата. „Ако знаеш телефона на премиера, не те закачат”, мотивира се той.
 

До момента според данните на социолозите единият от кандидатите води убедително. Засега обаче не се посочват имена. Калфин се засегна, че агенцията, която правила сондажите, била свързана с правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1264
Още по темата: дебат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според мен Плевнелиев-Попова са най-достойната двойка
0
 
1
 
! Отговори
До 1228 преди 12 години
Ти си пази хапчета за изборите, че тогава ще се обринете за пореден път, прочети пост 1229 и се срамувай, а не се бъзикай! Защото да защитаваш такава партия е унижение, ако се смяташ за българин, ако ли не, плюй колкото си искаш по Борисов, но това няма да промени желанието на хората нещата в БГ най-после да се променят на дела, а не само на благи приказки, на Мавъра, на Първанов, на Станишко, хората искат нещата да се случват тук и сега, а не в далечното бъдеще, което обещавахте с пълни уста
0
 
2
 
! Отговори
Помнете българи! преди 12 години
По повод бомбите-закачки на сценаристите на прехода ви напомням: През 1925 при атентата в църквата Св. Неделя организиран от Българската комунистическа партия са убити над 200 офицера, повечето от тях ветерани-герои от войните, които прославиха завинаги Българската армия, която беше наречена от западните военни специалисти - прусаците на Балканите. Нито едно пленено знаме в тези 5 кървави войни в рамките на 20г. Невероятни подвизи са изумлявали световната военна мисъл, стотици спечелени битки. И накрая родоотстъпниците българоубийци от комунистическата партия без никакво угризение избива повечето от тях в този атентат, а тези герои на България са преживели десетки битки с вражеските войски и пак са били оцелели, но не и от комунистическия тероризъм!
1
 
1
 
! Отговори
Моооля? преди 12 години
извинявам се за предишния пост ,не съм си вземал хапчетата и халюцинирам
2
 
2
 
! Отговори
Моооля? преди 12 години
Какви дебати бе, нямаше никакви дебати, а една отлична лекция, изнесена от кандидатите на ГЕРБ на другите палячовци, които въпреки, че са известни както с провалите на партиите си, така и с личните си провали (престъпления)- Кунева ни прецака с АЕЦ Козлудуй, а кречеталото Калфин подписваше хиляди заменки с което ощети държавата ни за милиарди и сега ЕС иска да ги връщаме! И вие Кутевците също ще ги връщате нищо, че сега постоянно лаете против ГЕРБ и ББ, а те искат само едно -да ни извадят от червената тиня на застоя и да станем истинска европейска държава защото заслужаваме по-достойно бъдеще, не сме нито по-глупави, нито по-мързеливи от хората живеещи на Запад. Успех на ГЕРБ на изборите, както и на следващите, и на следващите до като се оправи най-после изтрадалата ни от 70 годишното комунистическо иго бедна държава, която благодарение на престъпното управление на *** е на последно място в Европа и то без да е водила война. Такова ограбване историята ни не помни! Тия май се оказаха по-лоши и от турските орди, жалко, че такива имат сурата да се пишат българи!
1
 
1
 
! Отговори
зомбиран преди 12 години
до 1224 ЗА мен най -малкото зло е Калфин.Ако гласувам за някой ДРУГ, намам гаранция, че гласът ми нама да отиде при по-голямото ЗЛО - ГЕРБ!!!
0
 
1
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Взрива на колата на Диков е постановка единтична на случилото се преди време с офиса на "Галерия". Недопустимо е при посещението на представители от ЕС да се взривят. Живеем в ново време и не трябва да допускаме такива действия. Единствено сеашното правителство са способи да предотвратят това. Смятам, че си струва да им се гласува доверие.
0
 
2
 
! Отговори
Решението преди 12 години
За съжаление, в политиката няма място за идеализъм, справедливост и съвършенство, особено след 67 години болшевишко управление ! Истината е, че и в тия избори нямаме идеална алтернатива за качествен български президент ! От друга страна, негласуването бетонира още по-здраво статуквото ! Затова най-добрата тактика е да се гласува за възможно най-малкото зло ! Казано просто, ТРЯБВА НЕПРЕМЕННО ДА ГЛАСУВАМЕ, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ЗА ЛИЦА, ОЛИЦЕТВОРЯВАЩИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ !
1
 
5
 
! Отговори
до 1220 преди 12 години
Те ГЕРБ разчитат на скритите зад кулисите коалиции. Да не забравяме, че медиите на депутата от ДПС Дилян Пеевски водят кампанията на ГЕРБ. Освен това ДПС доста често гласува заедно в НС, и на тяхна фирма управляващите продадоха Булгартабак.На мен ми писна от продажната политика на днешното правителство ! А най-долното е, че Плевнелиев се показва като най-големия светия ! Давайте да ги махаме, защото ще ставаме все по-зле !
1
 
4
 
! Отговори
COPY :::)))))))))) преди 12 години
Трябва ни 100% мутренска държава , 100%- моя , мутренска власт , за да ви определя АЗ -по- високи заплати..И да не съм чул някой да говори за Гоце , *** , златев или ИПОН без МОЕ разрешение :)
8
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
0
 
3
 
! Отговори
акуд преди 12 години
да не позволяваме повече к00лиции. БЪЛГАРИЯ СИЛНА И ЕДИННА
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах и слушах дебата с интерес. Очакванията ми за високо интелектуално равнище не се оправдаха. През цялото време имах усещането, че съм свидетел на дебати в селска или квартална кръчма. Между трите представили се двойки има нещо общо, което ако не се схване, възприемането на различното става проблематично. Общото им определение е, че са буржоазни политици, които нито желаят, нито са способни да променят съществено съдбата на народа. А тя се определя от мястото на България във формиращият се нов световен ред. В него на Страната ни е отредено мястото на зависима държава, което по същество означава полуколония. Доказателствата са много. Ще спомена само шест от тях. 1. България е нетен донор на ЕС платила е над 3 млрд членски внос, а обратно е получила малко повече от милиард. 2. Ежегодно от страната ни се изнасят между 12 и 15 млрд лева печалба (принадена стойност), спечелена от господстващият в националната икономика чужд капитал. 3. Приоритетното изграждане на автомагистрали и изобщо инфраструктура е основен признак на колониалната експанзия. 4. Формирането на компрадорска буржоазия чрез корупционно взаимодействие с чуждия капитал. 5. Бърз процес на класова диференцияция межзу богатство и бедност. 5. Политическа зависимост. 6. Идеологическо поробване (нов цивилизационен избор). За това дередже на страната и народа принос имат, макар и в различна степен, и тремата кандидат-президенти като представители на различни икономически, политически и криминални сили. Различието между тримата: в интелектуално отношение са почти равностойни. И все пак бих ги наредил така: Колфин, Кунева, Плевнелиев. По материално богатство подреждането вероятно ще е Плевнелиев, Кунева, Калфин. Най важното различие и класацията според него, е степента на компрадорска корумпираност. По този показател аз бих поставил на първо място г. Плевнелиев, след него следва г-жа Кунева и последен г. Калфин. След всичко казано, ръководен от принципа за избор на най-малкото зло, ще гласувам за господата Калфин и Данаилов.
1
 
2
 
! Отговори
Надяждането преди 12 години
Трети рунд:Свински черва
2
 
7
 
! Отговори
newelhi преди 12 години
Дебат,дебат,а народа пак ***.
8
 
10
 
! Отговори
очевидно преди 12 години
Както сутринта се изказа един социолог в сутрешния блок на БТВ - "Герб направиха така, че да не могат да спечелят изборите честно !"Докога ще позволяваме да живеем в диктатура ?! Аз няма да дам гласа си на Росен и смятам, че всеки умен човек ще направи същото !
4
 
7
 
! Отговори
Гео преди 12 години
Абе тук някоя футболна агитка са пуснали да вика за ГЕРБ. То само такива вече ги подкрепят - хора, които нямат думите да се изкажат, а само пускат лозунги !
5
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
Гласувайте за Светльо Витков, ако имате малко акъл! N:20 !
9
 
3
 
! Отговори
дебелия мангал преди 12 години
ГЕРБ ОЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕИИИИИИЕЕЕЕЕ
4
 
2
 
! Отговори
акуд преди 12 години
!!!! ЕДИННА БЪЛГАРИЯ !!!!